Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Vücut Kitle İndeksi (IBM) Doğurganlığı Etkiler mi?

0 362

Doğurganlık söz konusu olduğunda bile herkes farklıdır. Bazı çiftler sadece bir çocuk sahibi olmayı düşünmek ve sonuçlanmak için yeterince şanslıyken, bazıları hamilelik müjdesini almadan önce aylarca veya yıllarca hayal kırıklığına uğrarlar ve kısırlıkla mücadele etmek zorundadır. Kısırlık düşünülenden daha yaygın bir sorundur. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre, Amerika’da 15-44 yaş arası kadınların yaklaşık yüzde 12’si ya hamile kalmak ya da bebeklerini tam döneme taşımakta zorlanmaktadır. Çoğu zaman, bireylerin kısırlıklarına katkıda bulunan faktörleri kontrol etmenin bir yolu yoktur. Bu sağlıkla ilgili olabilir ve bazıları sağlıklı bir kiloyu korumak gibi hamilelik şanslarını artırmak için değiştirilebilecek bazı faktörlere sahiptir.
Vücut Kitle İndeksi (IBM) Doğurganlığı Etkiler mi?Dünyada aşırı kilolu veya obez sayısı gün geçtikçe arttığı göz önüne alındığında sağlıklı kilonun hamilelikte nasıl bir rol oynadığını anlamak her zamankinden daha önemli bir hal almaktadır. Bu yazıda IBM yani vücut kitle indeksinin doğurganlık üzerindeki etkileri üzerine bilgiler bulunmaktadır.

Sağlıklı Kiloya Sahip Olmak Ne Demektir?

İlk olarak, sağlıklı kiloda olmak her kişi için farklıdır. Kendi başına sağlıklı, aileye ve kişisel tıbbi geçmişe bağlı olarak herkes için benzersiz bir anlama sahiptir. Kilo fitnes, diyet, ilaçlar, sağlık koşulları vb. ile ilişkili olduğundan, kilonun ne kadar sağlıklı olduğunu bir yansımasıdır, ancak her zaman bu geçerli değildir. Bazı bireyler, aynı boy ve yaşta olsalar bile, diğer yaşıtlarından daha fazla kiloya sahip olabilirler ve bu yalın olmaktan yararlanabilir. BMI genellikle kişiye ve sağlık uzmanına kişinin sağlığının bir anlık görüntüsünü vermek için standart bir önlem olarak kullanılır. BMI, boy (metre cinsinden) ve kilo (kilogram) arasındaki bir orana dayalı dolaylı bir vücut yağı ölçüsüdür.
Belirlenen BMI aralıkları vardır ve bunlar aşağıdaki gibidir:
• Düşük ağırlık: 18,5 veya daha az
• Sağlıklı: 18,5 – 24,9
• Aşırı kilo: 25 – 29,9
• Obez: 30 veya daha fazla
Bununla birlikte, BMI 18 yaşından sonraki yaşı hesaba katmaz veya yaşam tarzı alışkanlıklarına, kas kütlesine, tıbbi geçmişe ve ağırlığı etkileyebilecek herhangi bir şeye bakmaz. Örneğin, bir atletin kası yağdan daha ağır olması nedeniyle aşırı kilolu olabilir, ancak bu sağlıksız olduğu anlamına gelmez. Benzer şekilde, kasları çok az olan veya hiç olmayan ancak zayıflığı olan biri sağlıklı kilo aralığında olabilir, ancak kesinlikle olabildiğince sağlıklı değildir.

Hamileyken Ne Kadar Kilo Alınmalı?

Hamilelik sırasında alınması gereken güvenli kilo miktarı, gebe kalmaya ne kadar ağırlık verildiğine bağlıdır. Bunu bilmek, kişi gebe kalmaya çalışıyorsa, ne kadar kilo vereceğini veya alacağını anlamasına yardımcı olur. Güvenle elde edebilecek BMI aralıkları ve ilişkili kilolar vardır ve bunlar aşağıdaki gibidir:
• Düşük Ağırlık (18,5 BMI veya daha az): 28-40 pound arasında kazanç
• Sağlıklı (18,5 – 24,9 BMI): 25-35 pound arasında kazanç
• Aşırı kilolu (25 – 29,9 BMI): 15-25 lira arasında kazanç
• Obez (30 veya daha fazla BMI): 11-20 pounddan fazla kazanmayın
Hamilelik sırasında kilo almanın önemi, vücut anneyi ve bebeğini desteklemek için çok fazla kalori yakar, bu yüzden yeterli vücut yağı olmadığında hamile kalmak zordur.

Ağırlık ve Östrojen Seviyeleri

Kadın üreme organları yumurtalıkların östrojen adı verilen bir hormon üretir ve östrojen hamile kalmayı sağlar. Bununla birlikte, çoğu kişi östrojen üretimi için yağ (yağ) dokusunun da gerekli olduğunun farkında değildir. Sağlıklı bir vücut ağırlığına sahip kadınlar normal miktarda östrojen üretirken, aşırı kilolu veya obez kişiler genellikle ihtiyaç duyduklarından çok daha fazla östrojen üretir. İnsan vücudu tamamen denge bulmakla ilgilidir, bu nedenle aşırı hormon üretildiğinde veya herhangi bir hormon olmadığında komplikasyonlar ortaya çıkar.

Vücut Kitle İndeksi (IBM) Doğurganlığı Etkiler mi?Obezite ve Doğurganlık

Aşırı kilo veya obez olmak (25-30 + BMI arasında herhangi bir yerde) ne kadar östrojen ürettiği üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir. Sorunlu olan bir diğer şey ise, tip 2 diyabete yol açabilen kilo ve insülin direnci arasındaki ilişkidir. İnsülin doğurganlığı olumsuz yönde etkileyebilir. Vücutta çok fazla glikoz ve yanıt vermeyen insülin olduğunda, pankreas daha da fazla insülin atar. Bu belli bir noktaya ulaşırsa, yumurtlama etkilenir.
Hem insülin direnci hem de eksikliği polikistik over sendromuna (PCOS) da bağlanmıştır. PCOS, birçok kadın için infertilitede rol oynar. Polikistik over sendromunun kesin nedeni bilinmemekle birlikte, aşırı insülinin çok fazla androjen, bir erkeklik hormonu ve bu yumurtlamayı uyandırdığına inanılmaktadır. Ancak bu, PKOS’lu herkesin infertilite sorunları yaşayacağı anlamına gelmez.

Obezite Gebeliği Nasıl Etkiler?

Araştırmalar, daha yüksek kiloda olmanın, doğumun yanı sıra yardımlı gebelik yöntemleri üzerinde de etkili olacağını bulmuştur. İnsan Üreme Bilimleri Dergisi’nde yayınlanan bir 2010 çalışması, aşırı kilolu veya obez kadınların in vitro fertilizasyona ve aynı zamanda sağlıklı kiloda olanlara cevap vermediğini belirtmiştir. Dahası, başka bir çalışma, daha yüksek BMI’li kadınların sağlıklı BMI’li kadınlardan daha fazla düşük yaptıklarını bulmuştur. Dahası, Amerikan Kadın Doğum Uzmanları ve Jinekologlar Koleji (ACOG), BMI 30 veya daha fazla olan kadınlardan doğan bebeklerin, kalp veya nöral tüp defektleri gibi daha yüksek doğum kusurları riskine sahip olduğu bulunmuştur.

Obezite Erkek Doğurganlığını Çok Etkiliyor

Aşırı kilolu veya obez olmak sadece bir kadının doğurganlığını etkiliyor gibi görünüyor, ancak bu tamamen doğru değildir. Aslında, erkekler de aşırı kilolu veya obez olduklarında BMI aralıklarına düştüklerinde kısırlıktan muzdarip olmaları muhtemeldir. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), hamile kalmaya çalışan çiftlerin yüzde 35’inde, kadın sorununun yanında erkek doğurganlık sorunlarının olduğunu belirtmiştir. İnfertilite vakalarının yüzde 8’inde sorun, hamile kalamamaya katkıda bulunan özel olarak erkek bir sorundur.
Bunun çok basit bir nedeni vardır. bu neden aşırı kilolu ve obez erkekler çoğu zaman sperm kalitesinde bozulma ve testosteron düzeylerinde düşüş yaşarlar. Daha kilolu erkekler de daha fazla erektil disfonksiyon yaşarlar. Bunun bir nedeni zaten belirtilmiştir: yüksek vücut yağ seviyeleri daha yüksek östrojen seviyeleri anlamına gelir. 2007 yılında yapılan bir araştırma 40 yaş ve üstü 1,667 erkeğe bakmış ve daha yüksek BMI ile testosteron düzeylerinde azalma arasında bir bağlantı bulmuştur. Cornell Üniversitesi tarafından 2012 yılında yapılan bir başka çalışma, bel çevresi 40 inç veya daha fazla olan erkeklerin erektil disfonksiyona sahip olma olasılığının daha yüksek olduğunu bildirmiştir.

Düşük Ağırlık ve Doğurganlık

Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, zayıf bir kadın da hamile kalmakta zorluk çeker. Düşük kilo 18,5 veya daha az BMI olarak kabul edilir. Yeterli vücut yağına sahip olmayan kadınlar sonunda düzensiz adet döngülerine ve yumurtlamanın kesilmesine yol açabilecek östrojen üretmeyi bırakır. Bu genellikle bir kadın çok fazla diyet yaptığında (yiyecek alımını çok fazla kısıtladığında), çok sık egzersiz yaptığında, egzersiz bulimia veya anoreksiya nervoza gibi bir yeme bozukluğu olduğunda olur. Hamile kalmak için önce yumurtlamak gerekir. Ayrıca, vücudun bebeğin rahim içindeki gelişimini desteklemek için yeterli yağa ihtiyacı olur. Her ikisi olmadan, hamile kalmak çok zordur.
Kişi hamile kalmak istiyorsa ancak zayıfsa, kilo almanın güvenli yolları hakkında uzman bir doktorla görüşmelidir. Düşük kilolu annelerden doğan bebeklerin genellikle erken veya erken doğum riski altında olduğu, daha sonra doğum ve sağlık sorunlarına yol açabilecek çok düşük doğum ağırlıklarına sahip olduğu unutulmamalıdır.

Kilo ve Doğurganlık Hakkında Ne Yapılmalı?

Kilo vermek ve almak kesinlikle bir zorlu bir süreçtir, ancak kişi gerçekten hamile kalmak ve sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek istiyorsa, ne yapması gerektiğini bilmelidir. Ayrıca, ne ve ne kadar yemesi gerektiğini anlamasına yardımcı olmak için bir diyetisyene veya beslenme uzmanına gitmelidir. Bazen diyette bir değişiklik birkaç kilo vermek için ihtiyaç olan tek şeydir.
Araştırmalar, sadece 5-10 kilo vermenin bile hamile kalma şansını artırdığını bulmuşlardır. Bununla birlikte, boşa yapılan diyetlerin ya da hızlı kilo vermeye yardımcı olacak egzersizlerin programlarından kaçınılmalıdır. Çünkü hızla kilo vermek için sağlıklı olan diyet veya egzersiz şemaları yoktur. Kişiye uyan sağlıklı diyet ve egzersiz uygulamak, doğurganlığı arttırmaya yardımcı olur. Aynı zamanda daha sonraki yıllarda daha fazla bağımsızlıkla daha uzun bir yaşamı teşvik edecek bir yaşam tarzı değişikliği olduğu fikri benimsenmelidir.
Vücut Kitle İndeksi (IBM) Doğurganlığı Etkiler mi?Düşük kiloluya sahip veya bir yeme bozukluğu ile mücadele eden kişiler, ilk adımı gerçekten bir kilo probleminin olduğunu kabul etmelidir. Önce kişiyi yemekten alıkoyan zorlukların üstesinden gelmesi gerekir. Bu durumda konuşulacak en iyi kişi, bilişsel-davranışçı terapisttir, çünkü yeme bozukluğunun kök nedenini bulmaya ve yeme bozukluğuna neden olan psikolojik travmaları ortadan kaldırmaya yardımcı olabilirler. Son olarak, kişi ilaç kullanıyorsa ve hamile kalmaya çalışıyorsa, ne tür ilaç aldığını bilmesi çok önemlidir. Bazı ilaçlar hamilelik sırasında güvenli değildir ve gebe kalma yeteneğini de etkileyebilir. Kişi mevcut tüm alternatifleri, reçetesiz satılan ilaçlar veya aldığı takviyeler hakkında bilgiler doktordan bilgi almalıdır. Ayrıca stresin doğurganlığı nasıl etkileyebileceğini ve aile geçmişinde doğurganlığını etkileyebilecek herhangi bir tıbbi sorunun olup olmadığını da sormalıdır.
BMI doğurganlığı kesinlikle etkileyebilir. Aşırı kilolu veya zayıf olan kadınlar, hormonal dengesizlikler ve diğer sağlık sorunları nedeniyle hamile kalmak için mücadele ederler. Aşırı kilolu veya obez erkekler de kısırlıktan etkilenebilir. Ek olarak, daha yüksek VKİ’leri olan kişiler, yardımcı hamilelik yöntemleriyle bile hamile kalmak için mücadele ederler. Bu nedenle, hamile kalmaya çalışan kişi, sağlığını, kilosunu ve gerçekte ne kadar sağlıklı olduğunu bilmesi önemlidir. Fakat biraz çaba ile kilo vermek veya almak mümkündür.

Kaynakça:
https://www.researchgate.net/publication/240306860_Association_of_body_mass_index_with_some_fertility_markers_among_male_partners_of_infertile_couples
https://bmcpregnancychildbirth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12884-020-03071-y

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku