Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Yağ Çekme (Oil Pulling) Yöntemi Nedir?

0 433

Dünya nüfusunun yarısından fazlası oral hastalıklardan etkilenmektedir ve bu 3,58 milyardan fazla insan demektir. Bir tür diş sorunu olduğunda, soruna çare bulmak için muhtemelen sayısız ilaç kullanılır. Yağ çekme, genellikle Ayurveda ile ilişkili eski bir uygulamadır. Eski çağlardan beri çeşitli diş rahatsızlıklarını tedavi etmek için kullanılmaktadır. Ancak bu çarenin iyiliği eski çağla sınırlı değildir ve modern araştırmanın da bazı ilginç bulguları vardır.

Yağ Çekme Nedir?

Yağ çekme, tükürmeden önce ağzın içine yağın girdiği tıbbi bir uygulamadır. Yağ çekme uygulayan kişiler, ağız ve tüm vücut sağlığını artırabildiğini iddia etmektedirler. Ancak bu konuyla ilgili araştırmalar devam etmektedir. Bu uygulama, günümüzün oral durulama ve ağız gargaralarına benzer şekilde yüzyıllardır kullanılmaktadır. Yağ çekme, sabun yapma işlemine (sabunlaştırma olarak da adlandırılır) benzer bir mekanizma içerir.
[yağ çeşit]İşlemde kullanılan yağlardaki yağ, (tükürükte bulunan) bikarbonat iyonlarına emülsifiye edilir. Bu, yağın temizleme etkisini arttırır. Ancak, bu sadece bir teoridir, başka bir teori, yağın yapışkan doğasının plak birikimini ve oral hastalıkları önlediğini göstermektedir. Uygulama mekanizması açık olmasa da, petrol çekmenin bazı faydaları araştırmalarla desteklenmektedir.

Yağ Çekme Nasıl Fayda Sağlar?

Yağ çekmek, ağız sağlığını geliştirmek için yağların antimikrobiyal ve antioksidan etkilerini kullanarak fayda sağlar. Düzenli yağ çekme oral bakterileri önleyebilir ve ağız kokusunun giderilmesine yardımcı olabilir. Uygulama aynı zamanda diş eti iltihabı, boşluklar ve ağız iltihabı gibi diğer diş sorunlarını da tedavi eder. Yağ çekmenin birçok faydası vardır ve bunlar aşağıdaki gibidir:
Zararlı oral bakterilerle savaşır
Oral kavitelerin bakteriler için en güçlü üreme alanları arasındadır ve ağzında 700’den fazla bakteri türü bulunur. Bakteri birikimi diş çürümesine ve diğer kritik oral sorunlara yol açabileceğinden bu ciddi bir durumdur. Ancak yağ çekme prosedürü ağzı bu bakterilerden temizleyebilir. Yapılan çalışmalar, yağ çekme kullanımının plak ve tükürükteki Streptococcus mutans konsantrasyonlarını azaltabildiğini göstermektedir . Bu, sonunda bakterilerle ilişkili oral problemlerin önlenmesine yardımcı olur.
Yapılan başka bir çalışmada, yağ çekmede hindistancevizi yağının kullanılması, OTC ağız gargarasına kıyasla benzer antibakteriyel etkilere ulaşmıştır. Yağ çekme, bakteriyel toksinleri emen, bunları dilden ve vücuttan uzaklaştıran tükürük enzimlerini aktive eder. Bakteri hücre zarlarının lipit tabakalarını çekerek, yağa doğru çekilmelerine neden olarak çalışır. Hindistan cevizi yağı, monolaurin (bir kimyasal madde) içerdiği için bu açıdan özellikle iyi çalışır. Monolaurin bakteri hücre duvarlarını değiştirerek ölümlerine neden olur. Ayrıca susam ve ayçiçek yağları S. mutans’a karşı antibakteriyel aktivite gösterir.
Ağız kokusunu ortadan kaldırır
Yağ çekmenin oral bakterileri ortadan kaldırdığı göz önüne alındığında, ağız kokusunu da azaltabileceği düşünülmektedir. Yapılan bir çalışmada, yağ çekme tedavisi, klorheksidin ağız gargarası gibi ağız kokusunu azaltmada benzer sonuçlar elde etmiştir. Yağ çekmek sadece kötü kokuyu azaltmakla kalmaz aynı zamanda mikroplarla da savaşır. Modern gargaraların az olduğu bölgelerde, yağ çekmek iyi bir alternatif olabilir. Yağı çekme eylemi, yağdan, hücre duvarlarına zarar vererek mikropları öldüren antioksidanlar da üretir. Bu prosedür, uzun süreli kullanımda herhangi bir yan etkiye veya mukoza lekesine neden olmadığı için çoğu geleneksel ağız gargarasını da koyulur.
Boşlukları tedavi eder
Araştırmalar, yağ çekmenin boşlukları ve diş çürüğünü tedavi edebileceğini göstermektedir. S. mutans ve Lactobacilli, boşluklara neden olan en yaygın iki bakteridir. Yağ çekmede kullanılan yağların antibakteriyel etkisi, boşlukların tedavisine yardımcı olabilir. Yapılan bir çalışmada, 40 günlük bir yağ çekme rejimi, boşluklara neden olan toplam mikrobik sayımda % 20 azalma göstermiştir.
Diş eti enflamasyonunu tedavi eder ve sağlığı geliştirir
Yağ çekmede kullanılan yağların antibakteriyel özellikleri bu faydaya bağlanabilir. Diş eti iltihabına plakta bulunan bakteriler neden olur. Hindistan cevizi yağı ile yağ çekilmesi plakla ilişkili diş eti iltihabını tedavi edebilir. Hindistan cevizi yağının bu etkisi, yağda anti-enflamatuar ve antimikrobiyal etkileri olan laurik asitin (orta zincirli bir yağ asidi) varlığından kaynaklanmaktadır.
Yağ çekmek de diş eti iltihabı ile ilgili bazı önemli faktörleri azaltır. Bunlar plak indeksi, dişeti skorları ve aerobik mikroorganizmaların toplam koloni sayısını içerir. Yağlar dişleri ve diş etlerini kaplayarak çalışır ve bu şekilde bakteri birikimini önlerler. Yapılan çalışma raporlarına göre, yağ kullanımının diş etlerini pembe, sağlıklı hale getirdiğini ve kanamalarını da durdurduğunu göstermektedir. Bazı çalışmalar, diş etlerinin çekilmesini durdurmaya yardımcı olabileceğini belirtmektedir. Yine de daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Yağ Çekme (Oil Pulling) Yöntemi Nedir?Diş ağrısını tedavi edebilir
Diş ağrısı tedavisi için çok daha az araştırma yapılmıştır. Sadece diş ağrısını tedavi etmek için yağ çekmeden önce bir sağlık uzmanıyla görüşülmelidir. Bazı raporlar, yağ çekmenin diş ağrısını tedavi edebileceğini ve hatta mobil dişleri bile düzeltebileceğini belirtmektedir. Bu etkilerin arkasındaki yağın mekanizması bilinmemektedir.
Kuru ağzı tedavi edebilir
Ağız kokusu ve diş çürüğü, ağız kuruluğunun birkaç belirtisidir. Yağ çekme, bu semptomlar üzerinde çalışarak ağız kuruluğunu tedavi edebilir. Geleneksel tıp aynı zamanda boğaz kuruluğunu tedavi etmek için yağ çekme kullanır.
Sivilceleri tedavi edebilir
Sivilcileri iyileştirme konusunda somut araştırmalar eksiktir. Ancak bazı çalışmalar, akne tedavisi için susam yağı çekilmesini desteklemektedir. Yağın büyük bir kısmı doymamış yağlar ve güçlü antioksidanlardan oluşur. Ayrıca cilde büyük iyileştirici özellikler kazandıran E vitamini içerir. Araştırmaya bakıldığında, susam yağının topikal uygulamasının akneyi tedavi edebileceğini düşünmek mantıklıdır. Ancak akneye nasıl davrandığı henüz anlaşılamamıştır.
Büyük ölçüde, yağ çekmeye yönelik araştırma güçlü ve sabittir. Yağ çekmek ağız sağlığına ulaşmak için harika bir yoldur. Düzenli olarak uygulamak, ağız kokusu, oral enfeksiyonlar ve inflamasyon dahil olmak üzere yaygın oral problemleri tedavi edebilir. Ancak tüm bunlar petrol çekmeyi nasıl ve ne kadar iyi yapıldığına bağlıdır.

Yağ Çekme Nasıl Yapılır?

Yağ Çekme işlem basittir ve birkaç adım içerir. Bu adımlar aşağıdaki gibidir:
• Kullanılan yağdan bir çorba kaşığı alınır, örneğin hindistancevizi, zeytin veya susam yağı
• Ağızda 15 ila 20 dakika boyunca gezdirilir ve asla yutulmamalıdır
• Bittiğinde, yağ bir çöp kutusuna tükürülmelidir, çünkü lavaboya tükürüldüğünde yağ birikebilir ve tıkanmaya neden olabilir.
• Herhangi bir şey tüketmeden önce ağız su ile iyice durulanmalıdır
• Daha sonra dişler fırçalanabilir, ancak biri düzenli ve diğeri yağ çekildikten sonra fırçalamak için iki ayrı diş fırçası olmalıdır.
Haftada birkaç kez, hatta günde üç kez yağ çekilebilir. Yağ çekimi ilk 5 dakikada yapılmalıdır ve yavaş yavaş süre 15 veya 20 dakikaya çıkarılabilir. Çoğu sabah ilk iş olarak aç karnına yağ çekilmesi önerilir. Yağ çekmek basit ve son derece etkilidir.

Yağ Çekimi İçin Önlemler

Oral aktiviteden toplanan bakterileri ve diğer toksinleri içerdiğinden yağı yutulmamalıdır. Diş dolguları veya kronlarla ilgili bazı endişeler vardır. Her ne kadar diş dolgularının veya yağ çeken kronların gevşemesini gösteren hiçbir araştırma olmamasına rağmen, dikkatli olmak daha iyidir. Kişinin bir şeye alerjisi varsa kullanmamalıdır. Örneğin fıstığa alerjisi olan bireylerde hindistancevizi yağı kullanma konusunda sorunlar olabilir. Bu konuda çok dikkatli olunmalıdır aksi takdirde bazı sağlık sorunlarıyla karşılaşmak mümkündür.

Yağ Çekmek İçin En İyi Yağlar

Kullanabilecek birkaç yağ çeşidi vardır ve bunlardan bazıları aşağıdaki gibidir:
Susam yağı: Rafine edilmemiş ve soğuk preslenmiş olanı tercih edilmelidir. Yağ, sesamin, sesamolin ve sesaminol içerir. Bu bileşikler yağa detoksifikasyon, antioksidan ve antibiyotik özellikleri kazandırır.
Yağ Çekme (Oil Pulling) Yöntemi Nedir?Hindistan cevizi yağı: Rafine edilmemiş hindistancevizi yağı alınmalıdır ve % 50’sini laurik asit içerir. Aslında, anne sütü, bu kadar yüksek laurik asit konsantrasyonlarına sahip tek doğal kaynaktır. Bu asit, kanıtlanmış antimikrobiyal ve antienflamatuar özelliklere sahiptir.
Ayçiçek yağı: Rafine edilmemiş ve soğuk preslenmiş ayçiçeği yağı alınmalıdır, bu yağ antibakteriyel özelliklere sahiptir. Ayrıca temel A, D ve E vitaminlerini içerir. Bazı kullanıcılar, lezzet açısından susam yağına daha az bir alternatif olabileceğini belirtmektedir. Bununla birlikte zeytinyağı ve badem yağı da kullanılabilir, ancak bunların yağ çekmek için ne kadar etkili olabileceği konusunda daha az araştırma vardır.
Diş problemleri günümüzde rahatsız eden en yaygın sorunlardan bazılarıdır. Yağ çekmek asla çağdaş tıbbın yerini alamaz, fakat her gün bu işlemi yapmak iyi bir önlem olabilir. Günde sadece 5 ila 15 dakikaya ihtiyaç vardır, doğru yağlar seçilmeli ve yağ çekme süresi gün geçtikçe arttırılmalıdır.

Kaynakça:
nature.com/articles/sj.bdj.2018.281
fashionista.com/2014/03/oil-pulling

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku