Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Yemekten Sonra Şişkinlik Nasıl Önlenir?

0 451

Yemek yedikten sonra şişkinlik genellikle endişe nedeni değildir ve kişi çok fazla lif tüketmeyerek, gazlı içeceklerden kaçınarak daha yavaş yiyerek ve içerek sık sık bu şikayetleri önleyebilmektedir. Yemekten sonra şişkinlik olması çoğu kişinin zaman zaman yaşadığı bir duygudur. Midenin şişkin ve rahatsız hissedilmesine neden olmaktadır, bu da şişkinlik veya geğirme ile birlikte meydana gelmektedir. Yemek yedikten sonra şişkinlik sıra dışı olmasa da bu durumdan kaçınmanın birkaç yolu bulunmaktadır. Bu makalede şişkinliği önlemenin yolları yer almaktadır.

Sebepleri

Yemek yedikten sonra şişkinlik sık yaşanan bir durumdur, ancak bazı yiyeceklerden kaçınmak önlemeye yardımcı olmaktadır. Çoğunlukla karın bölgesinde şişkinlik meydana gelmektedir, buda Gastrointestinal kanalda büyük miktarda hava veya gaz birikirse oluşmaktadır. Yemek yemek yaygın şişkinlik nedenidir, çünkü vücut yiyecekleri sindirdiğinde gaz üretmektedir. Ayrıca kişiler yemek yerken veya içerken havayı yutmaktadırlar, bu da gastrointestinal sisteme girmektedir. Düzlük ve geğirme, genellikle bağırsakta gaz ve hava birikmesini önlemeye yardımcı olmaktadır. Şişkinlik, irritabl barsak sendromu veya yiyecek intoleransı gibi birçok sağlık koşulunun bir belirtisidir. Bununla birlikte, çoğu şişkinlik durumundan kaçınılmalıdır. Yemek yedikten sonra şişkinliği azaltmanın veya önlemeye yardımcı olabilecek bazı yolları vardır. Bu yollar aşağıdaki gibidir:

Bitki Bazlı Lif Tüketimine Dikkat Etmek

Yemekten Sonra Şişkinlik Nasıl Önlenir?Lif, bitki bazlı besinlerde vücudun sindiremediği bir karbonhidrattır. Kan şekeri seviyelerinin ve şeker tüketiminin düzenlenmesine yardımcı olmak gibi vücutta bazı önemli fonksiyonlara sahiptir. Bununla birlikte, yüksek lifli gıdalar bazı kişilerin aşırı miktarda gaz üretmesine neden olmaktadır. Yapılan bir çalışmaya göre azalmış lifli diyetin idiyopatik kabızlığı olan kişilerde şişkinliği gidermeye yardımcı olduğu bulunmuştur. Yüksek lifli yiyecekler vardır. Bu yüksek lifli yiyeceklere örnekler aşağıdaki gibidir:
• Fasulye
• Mercimek
• Elma ve portakal gibi meyveler
• Tam tahıllı yulaf
• Bezelye
• Brokoli
• Brüksel lahanası

Gıda İntoleransı ve Alerji Farkında Olmak

Şişkinlik, gıda intoleransı veya alerjisinin tipik bir belirtisidir. Hassasiyet ve alerjiler, aşırı gaz üretimi veya gazın gastrointestinal kanalda sıkışmasına neden olmaktadır. Buna neden olma olasılığı en yüksek yiyecekler buğday veya glütendir. Belirli bir gıda intoleransı veya alerjisini tanımlamak için güvenilir testler bulunmamaktadır, bu yüzden onları tanımlamanın en iyi yolu deneme yanılma yöntemidir. Hangi yiyeceklerin şişkinlik gibi belirtilere neden olduğunu izlemek için yiyecek günlüğünün korunmasına yardımcı olmaktadır.

Yüksek Yağlı Yiyeceklerden Kaçınmak

Yağ, sağlıklı beslenmenin önemli bir parçasıdır ve önemli bir enerji kaynağıdır. Vücut yağları yavaşça sindirir, çünkü sindirim kanalından geçmesi diğer yiyeceklerin çoğundan daha uzun sürmektedir ve midenin boşalmasını geciktirmektedir. Bazı kişilerde bu, şişkinliğin oluşmasına neden olmaktadır. Bunu yaşayan kişiler için, yağ oranı yüksek yiyeceklerden kaçınmak şişkinliği azaltmaya yardımcı olmaktadır. Örneğin, mide boşalma sorunu olan kişiler üzerinde yapılan bir araştırma, yüksek yağlı katı öğünlerin şişkinlik dâhil olmak üzere semptomlarda artışa neden olduğu bulunmuştur.

Yavaş İçmek ve Yemek

Gazlı içeceklerde bulunan karbondioksit şişkinliğe neden olmaktadır. Çok hızlı bir şekilde içmek veya bir şey yemek, kişinin yuttuğu hava miktarını arttırmaktadır ve bu da gastrointestinal kanalda daha fazla gaz birikmesine neden olmaktadır. Hızlı yiyip içen kişiler için bu şişkinliğin bir nedenidir ve yemek yeme hızlarını yavaşlatmak, sorunu azaltmaya yardımcı olmaktadır.

Gazlı İçeceklerden Kaçınmak

Gazlı içecekler, gastrointestinal kanalda biriken ve şişkinliğe neden olabilecek bir gaz olan karbondioksit içermektedir. Bu, gazlı içeceklerin diyet versiyonlarında da bulunmaktadır. Durgun su, şişkinlik riskini azaltmak için gazlı içeceklere en iyi alternatiftir.

Zencefil

Yemekten Sonra Şişkinlik Nasıl Önlenir?Zencefil sindirim sorunları için geleneksel bir çaredir. Gastrointestinal kanaldaki aşırı gazın azaltılmasında yardımcı olan karminatif içermektedir. 2013 yılında yapılan bir çalışmada zencefil böyle şişkinlik gibi mide sorunları, hafifletilmesi gibi bazı sağlık yararları, sahip olduğu ileri sürülmüştür.

Sakız Çiğnemek

Sakız, kişinin daha fazla hava yutmasını sağlamaktadır. Bu hava gastrointestinal kanalda birikebilir ve bazı kişilerde şişkinliğe neden olmaktadır.

Yedikten Sonra Hafif Egzersiz

Yemekten sonra yürüyüşe çıkmak gibi hafif egzersizler bazı kişiler için şişkinliği azaltmaya yardımcı olmaktadır. Yapılan bir çalışmada hafif fiziksel egzersizin, gastrointestinal sistemden gazın alınmasına yardımcı olduğunu ve şişkinliği giderdiği bulunmuştur.

Yemek Yerken Konuşmaktan Kaçınmak

Yemek yerken konuşmak, hava yutmayı arttırmaktadır. Bu, gastrointestinal kanalda hava birikmesine neden olarak şişkinliğe neden olmaktadır.

Mide Ekşimesi Tedavisi

Mide ekşimesi, mideden gelen asit boğaza geri gittiğinde ve bu da rahatsız edici yanma hissine neden olmaktadır ve aynı zamanda şişkinliğin yaygın bir nedenidir. Mide ekşimesi tedavisi bazı kişiler için şişkinliği azaltmanın etkili bir yoludur. Kişi mide ekşimesi gibi antasitler gibi reçetesiz ilaçlar kullanarak tedavi olabilmektedir.

Ne Zaman Doktora Görünmelidir?

Yemekten Sonra Şişkinlik Nasıl Önlenir?Kişi de karın ağrısı şişkinliğe eşlik ediyorsa, alta yatan bir sağlık sorunu teşkil ediyor olabilir. Yemek yedikten sonra şişkinlik yaygın bir durumdur ve genellikle endişe nedeni olmamaktadır. Şişkinliği olan kişiler, bu makalede vurgulanan yöntemlerden birini kullanmak gibi evdeki belirtilerini sıklıkla tedavi edebilmektedirler. Bununla birlikte, şişkinlik bazen tıbbi müdahale gerektirebilecek altta yatan sağlık durumunun belirtisi de olabilmektedir. Başka belirtilerle birlikte şişkinliği olan kişiler doktora görünmelidir. Bu semptomlar aşağıdaki gibidir:
• Karın ağrısı
• Mide bulantısı
• Kabızlık
• İshal
• Yorgunluk
• Beklenmedik kilo kaybı
• Cilt tahrişi
Ayrıca çoğu yemekten sonra şişkinlik yaşayan kişilerde uzman bir doktora gitmelidir.

Kaynakça:
orthoinfo.aaos.org
robertsonfamilychiro.com
nih.gov

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku