Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Zona (Gece Yanığı) Hastalığı Nedir? Belirtileri Ve Tedavisi

0 1.073

Zona (Gece Yanığı) Hastalığı Nedir? Belirtileri Ve TedavisiZona (Gece Yanığı)

Tıp dilinde Herpes Zoster olarak bilinen “Zona” (halk arasında Gece Yanığı) virüs kaynaklı bir deri rahatsızlığıdır. Suçiçeği ile aynı virüsün neden olduğu zona, su çiçeğine yakalananların beşte birinde görülür.Bağışıklık sistemimizde ortaya çıkan bir zayıflıktan dolayı virüs aktif hale gelir ve çoğalmaya başlar. Dolayısıyla da deri üzerinde yayılarak zonaya sebebiyet verebilir. Genel olarak 50 yaş üstü kişilerde görülürken bazı durumlarda çocuklarda da oluştuğu gözlenebilir. Çeşitli hastalıkların yanı sıra travmalar ve stres de zonaya neden olan etkenler arasında sayılır.

Zonanın belirtileri:

İlk olarak zonanın meydana geleceği bölgede çeşitli rahatsızlıklar baş gösterir: Yanma hissi, batma hissi, bu hislere eşlik eden ağrılar ve söz konusu bölgede duyarlılık. Ağrıların başlamasından ortalama 3 gün sonra vücutta dökülmeler başlar. Döküntüye eşlik eden baş ağrısının yanı sıra ateş de görülebilir. Sonrasında bölgede içi su dolu kabarcıklar oluşmaya başlar. 20 güne kadar sürebilen bu kabarcıklar son aşamada rengi koyu olan kan ile dolmaya başlar, kabuklanma gerçekleşir ve iyileşir. Bu süreç içerisinde şiddetli ağrı olacağından ağrı kesicilerin kullanımı gerekebilir.

Zonaya vücutta hangi bölgelerde rastlanır?

Genel manada kalça ve gövdede görülmekle beraber yüzde, bacaklarda ve kollarda da rastlanabilir.
Zona hakkında bazı önemli bilgiler:
Derideki döküntülerin geçmesinin ardından ağrı bir süre daha kalabilir. En kısa zamanda teşhis edip tedavi uygulamak ağrının azalmasını sağlar.
İçi su dolu kabarcıklar bakteri kaynaklı enfeksiyonlara yol açabilir ve bu durum nedeniyle de yaraların iyileşmesi zaman alabilir.
Bağışıklık sistemi zayıf olanlarda ve yaşlılarda bazı durumlarda deride iz kalabilir.

Zona (Gece Yanığı) Hastalığı Nedir? Belirtileri Ve TedavisiZona nasıl tedavi edilir?

Zonanın tedavisinde ağrıyı azaltmak için ağrı kesiciler kullanılır. Ayrıca soğuk pansumanlar da önerilen tedaviler arasındadır. Teşhisin erken yapılması sonucu kullanılan ilaçlar ile kısa sürede sonuç almak mümkündür. Erken tanıdan sonra kullanılacak olan ilaçlar ağrının tamamen kesilmesini sağlamasa bile şiddetini ve süresini azaltacaktır.

Enfeksiyonun normalin üzerinde olması durumlarında ise virüs önleyici ilaçların yanı sıra kortizon tedavisi de uygulanabilir.
Gün içerisinde 4 kez uygulanacak kurutucu pansuman tedavisi ağrının azalmasını sağlayacaktır.

Yazar:Enes Eker

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku