Gerçek ismi Ömer Zülfü Livaneli olan Türk müzisyen, yazar, politikacı ve yönetmendir. Albümleri bir çok ödüle layık görülmüş ve dünya üzerinde birçok müzisyen tarafından yorumlanmıştır. Dünya kültür düzeyinin yükselmesi ve sanatın gelişmesi için bir çok projede yer almıştır. Kültür, sanat, politika alanında eserleri büyük başarılar yakalamış olan Zülfü Livaneli’nin çektiği filmler, dünyanın birçok ülkesinde gösterime girmiştir. Yayınlanmış 7’den fazla kitabı, 25 albümü, 300 kadar bestesi ve uzun metrajlı çekilmiş 3 filmi vardır. Söylediği şarkılar her zaman edebiyat ile, şiir ile iç içe olmuştur.
1946 yılında Mustafa Sabri Livaneli, Şükriye Livaneli’nin çocuğu olarak Konya ilinde dünyaya geldi. Küçük yaşlarda müziğe ilgi duymaya başlayan Livaneli’nin o dönem en sevdiği enstrüman bağlamaydı.
Politik duruşundan dolayı, 71 darbesinde cezaevine girdi. 1972 yılında ülkesinden ayrılarak İsveç’e yerleşmeye karar verdi. 1973 yılında ilk albümünü Belçika’da yayınladı. Zengin ve tamamen farklı olan yeni bir müzikal altyapı oluşturmayı başararak geleneksel türkü formu ile batı enstrümanlarını harmanlamıştır. 1976 yılında Otobüs filmi için müzik yapan sanatçı sonraki yıllarda da bu işi devam ettirdi. 1978 yılında Nazım Hikmet’in eserlerinden bestelemiş olduğu şarkıları, Nazım Türküsü adı eserinde derledi. Çeşitli ülkelerde konserler verip plaklar doldurdu. 1978 yılında aynı zamanda ilk filmi olan Yer Demir Gök Bakır için yönetmenliği üstlendi. Bu filminde çeşitli ödüller alan Livaneli’nin başarısı büyük yankı uyandırdı.
1993 yılında Şahmeran adlı filmini çekti ve Diktatör ile Palyaço kitabını yayınladı. 1994 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye başkanlığına aday oldu. 1996 yılında Paris’te büyükelçi olarak görev yaptı. 2002 yılında genel seçimlerde CHP İstanbul milletvekili olarak göreve başladı. 2004 yılında istifasını vererek bağımsız aday oldu. 2005 yılında Soranos Dostluk ve Bilim Ödülü’ne layık görüldü.
Müzisyenliğinin yanında edebi yönü de kuvvetli olan yazar kitapları dünya üzerinde bir çok ülkede rağbet gördü. Balkan Edebiyat ödülüne layık görüldü.
Kaynakça:
https://www.biyografi.net.tr/zulfu-livaneli-kimdir/
https://listelist.com/zulfu-livaneli-kimdir/
Yazar: Taner Tunç