Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Antidepresan Yoksunluk Belirtileri

0 6.588

Antidepresan Yoksunluk BelirtileriAntidepresanlar, depresyon belirtilerini azaltmaya yönelik bir grup beyin değiştirici ilaçtır . Ne yazık ki, basit kimyasal dengesizliklerin duygudurum bozukluklarına yol açtığını varsayan kimyasal dengesizlik efsanesi olarak bilinen sahte bir öncül üzerine formüle edilmiştir.
Zaman geçtikçe, antidepresanların aslında kullanan kişilerin düşündüğü kadar etkili olmadığı ortaya çıkmaktadır. Deneyimli hekimler ve araştırmacılar, bu ilaçların yararlarının, antidepresan yoksunluk belirtileri de dahil olmak üzere, başlıca yan etkilerinden daha fazla olduğundan üphe etmektedirler.
Aslında, birçok klinik çalışmanın bir incelemesi, antidepresanların “gerçek ilaç etkisinin” sadece yaklaşık % 10-20 olduğunu, yani bu çalışmalardaki hastaların % 80-90’ının plasebo etkisine yanıt verdiğini veya hiç cevap vermediğini ortaya koymuştur.

Antidepresan Yoksunluk Belirtileri

Antidepresan yoksunluk belirtileri fenomeni için kabul edilen tıbbi terim “devamsızlık sendromudur”.

Antidepresanlardan çıkan hastalarla ilgili 2017 araştırması, katılımcıların sadece yarısından fazlasının antidepresan kullanımını tamamen kesebildiğini ortaya koymuştur. Yanıt verenlerin yaklaşık dörtte üçü ilaçların uzun süreli yan etkilerinden dolayı bu ilaçları almayı bırakmak istemiş ancak bunların yüzde 54’ü çekilme semptomlarını “şiddetli” şekilde yaşamıştır.

1) Yorgunluk ve Uyku Bozuklukları
Kronik yorgunluk, antidepresan ilaçlarının yavaşça azaltıldığında bile görülen yaygın bir yoksunluk belirtisidir. Antidepresan yoksunluğunun uyku ile ilgili başka bir semptomu, gündüz yorgunluğuna ve uyuşukluğa neden olan canlı rüyalar, kabuslar veya diğer uyku bozukluklarıdır. Bazı raporlar, uykusuzluğu özellikle antidepresan yoksunluk belirtisi olarak tanımlar.

2) Bilişsel Bozukluk
Hareket bozuklukları, duygudurum sorunları ve anksiyete ile yakından ilişkili olarak, antidepresan yoksunluğuna bağlı çeşitli bilişsel bozukluklar vardır. Bunlar arasında halüsinasyonlar, sanrılar, deliryum, bozulmuş bellek, zayıf stres toleransı, bozulmuş konsantrasyon / hafıza, yönelim bozukluğu ve katapleksi yer alır.
Bu listedeki sonuncusu olan katapleksi, genellikle kahkaha da dahil olmak üzere, duygusal yüksekler tarafından getirilen kasların kontrol edilemez bir felç ve / veya zayıflığıdır, ancak beyinde olduğu gibi nörolojik bir sorun olarak düşünülür.

3) İntihar Düşünceleri
İntihar düşüncelerinin artması, antidepresanların iyi bilinen bir yan etkisidir. Antidepresanlardan kurtulan insanlar için intihar düşüncelerinin genelde artış gösterdiği gözlemlenmiştir. Tekrarlayan intihar düşünceleri depresyona geri dönüşün bir belirtisi olabileceğinden, bu bir başka zorlu semptomdur.

4) Sinirlilik ve Kötü Ruh Hali
Antidepresanlar ilaçlarını keserken, artan sinirlilik ve duygudurum problemleri yaşamak anormal değildir. Literatürden bazıları, bunları “duygudurum dalgalanmaları”, “ajitasyonlar” ve “huzursuzluk” olarak tanımlamaktadır.
Bazen antidepresan ilaçlarının kesilmesinden hemen sonra (ilk 1-2 hafta) bu durumun yaşanması normal karşılansa da ilaç alımının bırakılmasından uzun süre sonra kişilerdeki asabiyetin artması aslında antidepresan ilaçlarının yoksunluk belirtisidir.

5) Hareket Bozuklukları
Tardif diskinezi, bu ilaçların çok yaygın bir yan etkisi olduğundan, en sık antipsikotik ilaçlarla ilişkili bir hareket bozukluğudur. Bununla birlikte, bu bozukluk antidepresan çekilmesi sırasında da görülebilir. Farklı kaynaklar buna benzer olayları akatizi, hareket bozuklukları, kararsız yürüme ve distonik reaksiyonlar olarak tanımlar. Bunlar sadece birkaç hafta içinde ortadan kalkmayabilir.

6) Baş Ağrısı
Antidepresan ilaçları almayı bırakan pek çok insan baş ağrısı yaşıyor. Bunlar hafif ile çok şiddetli arasında değişebilir.

7) Cinsel İşlev Bozukluğu
Antidepresan yoksunluğu çeken kişiler üzerinde yapılan araştırmalarda hastanın “genital ve aşırı boşalma ile ilgili hipersensitivite” bozukluğu yaşadığı ve bunun da antidepresan yoksunluğunun bir belirtisi olduğu kanısına varılmıştır.

8) Mide Sorunları
Mide bulantısı ve kusmaya ek olarak, antidepresanların bırakılması, mide ağrısı ve gevşek dışkı / ishal dahil olmak üzere diğer gastrointestinal sorunlara yol açabilir.

9) Diğer Antidepresan Yoksunluk Belirtileri
a. Anoreksiya Nervoza
b. Burun Akıntısı
c. Aşırı Terleme ( Diaphoresis )
d. Konuşma Değişiklikleri
e. Bulantı ve Kusma
f. Baş dönmesi / Vertigo
g. Duyusal Girişle İlgili Problemler ( Tinnitus gibi )
h. Agresif veya Dürtüsel Davranış
i. Yatak ıslatma (Gece) Enürezis)
j. Kan Basıncında Düşüş
k. Kas Ağrısı veya Zayıflık ( Myalgia )

Antidepresan yoksunluğunu iyileştirmeye yardımcı olacak doğal yollar

Kendi kendini eğitme
Özellikle antidepresanlardan geri çekilme deneyimi olan kişilerle sohbette bulunma
Tedavi için yanına gittiğiniz doktorla iletişimde kalmak
Dozu yavaşça azaltmak
Daha kötü ya da uzun yoksunluk belirtileri, özellikle fluvoksamin, paroksetin ve klomipramin gibi daha kısa yarı ömürlü ilaçlarla ilişkili belirli antidepresanlar vardır, bu nedenle, bu ilaçlardan birini seçmek için mutlaka doktor tavsiyesi almalısınız.

Yazar: Yunus Yeşilmen

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku