Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Baldıran Otu Ve Zehri Nedir?

0 6.112

Bilim dünyası tarafından “conium maculatum” diye bilinir. Halk arasında da bu bitkiye, ağuotu veya yılanotu denilir. Baldıran otu maydanozgiller familyasına mensuptur. Genellikle gölgelik alanlarda veya rutubetli alanlarda yetişmektedir. Baldıran otu her ne kadar zararsız görünse de en zehirli bitki çeşitlerindendir. Meydana getirdiği sorunlar, zehirli mantarlardan daha fazla olabilmektedir.

5872_baldiran-otu1

Baldıran otunun boyu, bir ile iki metre arasında değişmektedir. Gövdesi kendi cinsindeki bitkilere göre kalındır. Yaprakları büyük olmakla beraber maydanoza çok benzemektedir. Maydanoz ile çok karıştırılmasından ötürü yanlışlıkla yenilmekte ve zehirlenmelere neden olmaktadır. Baldıran otunu maydanozdan ayıran özelliği; onun kötü kokusu, gövdesindeki kırmızı lekeleri ve gövdesi içindeki boşluklarıdır.Yaprakları büyük , çiçekleri yayvan ve küçüktür. Büyük ve küçük olmak üzere iki çeşidi bulunmaktadır. Onun gövdesindeki kırmızı lekeler Sokratesin kanına benzetilir. Nitekim Sokrates’in baldıran otu şerbeti içirilerek öldürüldüğü tarihen bilinmektedir.

Mayıs sonu haziran başı gibi ortaya çıkan bu bitki etrafa kötü koku yayabilmektedir. Yol kenarların ve tarlalarda kendisine rahatlıkla rastlanır. Baldıran otunun ana vatanı Türkiye olarak bilinmektedir. Türkiyenin bütün coğrafi bölgelerinde rahatlıkla yetişebilmektedir. Son zamanlarda Kuzey Asya ülkelerinde de rastlanılmaktadır.

5872_baldiran-otu

Yaprakları toz haline getirilip 0,25 gr şeklinde kullanılabilir. Aslen bu bitkinin zehirli olması onun kullanım alanını daraltmaktadır. Doktora danışmadan kullanılması pek tavsiye edilmez.Dişçilik olmak üzere bir çok tıp alanında kullanılabilir. Bu bitkiden altı gramın üzerinde alan kimsenin hayati durumu tehlikededir.

Baldıran otunun faydaları

1.Demlenerek içilirse nefes darlığına, astıma, öksürük nöbetine karşı faydalıdır.
2. İdrar yollarında olan sorunları giderilmesini sağlar.
3. Merhem kıvamına getirilirse vücuttaki şişlikleri yok eder.
4. Kas kasılmalarını ve kas spazmlarını önler.
5. Kalp spazmında fayda sağlar.
6. Böbrek, kum taşı, iltihap, üre, gibi rahatsızlıklarda kullanılabilir.

Kaynakça:
bitkirehberi.net
www.sağlikvakti.com
www.merakname.com
www.wikipedia.com

Yazar:Ali Çalıkoğlu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku