Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Erik Lindberg Nobel Ödül Madalyaları

0 478

Erik Lindberg Nobel Ödül MadalyalarıNobel Ödülü

madalyalarını tasarlayarak dünyanın en tanınmış sanatçıları arasına girmeyi başaran İsveç’li Johan Erik Lindberg (1873 – 1966) babası ünlü Adolph Lindberg gibi bir heykeltıraş ve gravürcüydü.

Babasının yolunu izleyerek 1893’te Stockholm Güzel Sanatlar Okulu’na girdi ve bir burs kazandı. 1901-1902 yılları arasında, Paris’te Louis-Oscar Roty, Chaplain, Tasset ve Vernon gibi o dönemin önemli Fransız madalya tasarımcılarıyla tanıştı.

Bu arada, İsveç’li kimyager, mühendis ve dinamitin mucidi Alfred Bernhard Nobel’in 1896’da açıklanan vasiyeti doğrultusunda hazırlıkları yapılan Nobel Ödülleri için, 1901’de Lindberg’e Fizik, Kimya, Fizyoloji veya Tıp ve Edebiyat dalları için Nobel madalyalarını oluşturma görevi verildi. (Barış ödülü madalyası Norveçli Gustav Vigeland tarafından tasarlanmıştır.)

Erik Lindberg Nobel Ödül MadalyalarıLindberg ve babası arasındaki yazışmalardan anlaşıldığı üzere, tasarımlar 1901’deki ilk törene yetişmedi. Madalyaların arka yüzleri Ödül Komitesi’nin onayını gerektiriyordu. Kazananlara geçici madalyalar verildi. Kasım 1901’de, komiteyle uzun süren yazışmaların ardından Lindberg, fikirlerini şahsen sunmak üzere Stockholm’e döndü. Ertesi yıl, Eylül ayında tasarımlar hazırdı ve ilk kazananların gerçek madalyaları verildi.

1980 öncesinde, Nobel madalyaları 23 ayar altından yapılmaktaydı. Yeni devirde ise verilen ödül madalyaları 24 ayar altınla kaplanmış ve 18 ayar yeşil altından üretilmektedir. Yeşil altın, % 75 altın, % 20 gümüş ve % 5 bakır içeren bir alaşımdır. Madalyanın çapı 66 mm’dir ve kalınlığı 2,4 – 5,2 mm arasında değişmektedir.

Erik Lindberg,1915’te Panama-Pasifik Uluslararası Sergisi’nde altın madalya kazandı. Eserlerinin büyük bölümü Stockholm Müzesi koleksiyonunda sergilenmektedir.

Kaynakça:
-Nicolas Maier, “L’art de la médaille en France”, Edition Trilingue, N.M. Verlag, Augsburg.
-Wilhelm Odelberg, “Foreword: Alfred Nobel: The Man and His Prizes, The Who’s Who of Nobel Prize Winners: 1901-2000”. Ed. Louise S. Sherby. 4th ed. Westport, CT: Oryx Press, 2002.
-Birgitta Lemmel, “The Nobel Prize Medals and the Medal for the Prize in Economics”. nobelprize.org. Copyright: The Nobel Foundation.

Yazar:Oben Güney Saraçoğlu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku