Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Mitsubishi ASX ve Özellikleri

0 669

Köklü Japon markası Mitsubishi’nin Kompakt SUV sınıfına yönelik modeli olan ASX, tasarım detaylarıyla ve yakıt ekonomisindeki başarısıyla beğenileri üstüne çekmeyi başarabilen bir araç. Agresif bir duruş sergileyen ASX, iddialı bir duruş sergiliyor ve kendi sınıfında üst sıraları zorlamaya çalışıyor.İsterseniz bu asi ruhlu SUV modelinin gerçekten üst sıraları gerçekten zorlayabilecek bir araç olup olmadığına hep beraber bakalım.

Dış Tasarım
ASX modelinin genel tasarımı her ne kadar kendine özgü gibi görünse de, öndeki büyük ızgara ve farlar gibi ayrıntıları itibariyle markanın diğer bir modeli olan Lancer Evolution’a çok benziyor. Ancak bu ASX modeline kopya bir tasarım demek anlamına da gelmiyor. Çünkü ustaca tasarlanmış olan ASX bu benzerliğin çabucak fark edilmesini engelliyor. Aracın ön ızgara ve sis farlarının etrafında kullanılan krom detaylar ve değişik far tasarımı ASX’in farklı bir tasarım şablonuyla karşımıza çıkmasın da bazı küçük ayrıntılar. Diğer yandan ASX modelinin aerodinamik tasarım hatları da çok dikkat çekici. Geriye doğru eğimlenen ön camı takiben arka tarafa alçalan tavanla birlikte araç havanın içinden adeta sıyrılarak geçiyor. Sinyalli ve ısıtmalı yan aynalar da bu aerodinamik yapının bir parçası olarak geriye doğru bir kavis çizerek havaya yön veriyor. Aracın bir güzel özelliği de tavanın tamamen cam olması. LED aydınlatmalı bu cam tavan sayesinde yolcular için panoramik bir görüş alanı sağlanmış oluyor. Araçta 16″ ve 17″ olmak üzere iki tür alüminyum alaşımlı jant seçeneği bulunuyor. İki farklı donanım paketiyle birlikte 16″ jantlar İnvite, 17″ jantlar ise İntense donanım donanım paketlerinde sunuluyor . Karartılmış arka camlar, tavan rayı ve LED aydınlatmalı cam tavan gibi diğer özellikler üst donanım paketi İntense’de mevcut olarak sunuluyor. Aracın uzunluğu bir hayli fazla. Önden arakaya toplam uzunluk 4.295 mm. Bu uzunluk yolculara daha rahat bir yolculuk sağlamakla birlikte bagaj hacminin de artmasını sağlıyor.Aracın genişliği 1.770 mm yüksekliğiyse 1.615 mm. Toplam ağırlığıysa donanım paketine göre 1.275 ile 1.515 kg arasında değişiyor. Bagaj hacmi bir hayli geniş tutulmuş. Normalde 416 kg bagaj hacmi sunulmakla beraber koltuklar yatırıldığında bu hacim 1.143 kg’ye kadar çıkabiliyor. Compact bir SUV olan ASX aslında sadece bir şehir aracı değil. ASX’in arazide ki meziyetleri de bir hayli üstün. ASTC yani Aktif Denge Ve Çekiş Kontrolü denen sistem sayesinde ASX’in her türlü yol ve arazi şartlarında mükemmel bir denge de kalması sağlanmış. Aracın çekme kabiliyeti ise 1.200-1400 kg gibi Compact bir SUV için yeterli bir seviyede.

İç Tasarım
Aracın iç tasarımında sadelik ön planda tutulmuş. Direksiyon simidi ve göstergelerle birlikte gülümseyen bir yüz oluşturulmuş. Direksiyon simidinin etrafına yerleştirilen tuşlarla birlikte adeta bir kumanda paneli oluşturulmuş. Aracın hız göstergeleri analog ve aydınlatmalı olarak tasarlanmış. Böylelikle karanlıkta bile ekrandan hız verileri, yakıt durumu benzeri şeyler rahatça okunabiliyor. Aracın orta konsoluna ise 6,1″ büyüklüğünde bir bilgi ekranı konumlandırılmış. Bilgi ekranında ki çoğu işlem direksiyon üzerindeki tuşlarla da halledilebiliyor. Bilgi ekranın altında bulunan 2WD-4WD tuşu sayesinde ise araç kolay bir şekilde 2 veya 4 çekere geçebiliyor. Ayrıca aracın CD ve MP3 çalar oynatabilme, Bluetooth, geri görüş kameralı park yardım sistemi, ABS ,EBD gibi farklı özellikleri de mevcut bulunmakta. Farklı donanım özelliklerine sahip olan araçta teknolojik özellikler kadar güvenliğe de önem verilmiş. Euro Ncap’tan 5 yıldızla geçmeyi başarmış olan araçta, güvenlik de mümkün olduğunca en üst seviyeye çıkartılmaya çalışılmış . Sürücü diz hava yastıkları, yolcu hava yastıkları ve perde hava yastıklarıyla birlikte araçta toplam 7 hava yastığı kullanılarak daha güvenilir bir yolculuk imkanı sağlanmış. 5 kişi için geniş bir alan sunan ASX’in iç mekanı yolculara ferah bir yolculuk sunmak amacıyla geniş tasarlanmış. Arka yolcu koltuklarında ki diz aralık mesafesi bir hayli geniş tutularak araçtan maksimum yolculuk verimi alınması sağlanmış.

Motor
Mitsubishi ASX de 1,6 L DOHC 16 Valf MIVEC ve 1,8 L DI-D olmak üzere iki farklı tip motor seçeneği bulunuyor. 1,6 L motorda 4X2 çekiş sistemi kullanılırken, 1,8 L hacimli motorda ise 4X4 çekiş çekiş sistemi kullanılmış. İki farklı motorda Benzin ve Dizel seçeneği mevcut. Her iki motorda Euro 5 emisyon standartlarına göre tasarlanmış. Motorlar km de 120 ile 170 gram arsında değişen CO2 salınımına sahip ki, böylece güç ve çevre bilinci bir arada sunulmuş oluyor. Motorların gücü 116 ile 117 Beygir gücü arasında değişiyor. 1,8 L hacim motorun maksimum torku 300 Nm iken 1,6 L hacim motorun torku ise 154 Nm. ASX’in 100 km’de tükettiği yakıt miktarı ise şehir içi ve şehir dışına göre farklılık göstermekle birlikte, 4,6 ile 7,4 L arasında değişiyor. Böylelikle ASX yakıt verimliliği açısından başarıyı yakalayabiliyor.

Fiyat
Mitsubishi ASX tasarım, donanım özellikleri ve yakıt verimliliği gibi özellikleriyle başarıyı yakalayabilmiş sayılı Compact SUV modellerinden biri. Ayrıca araç fiyat/performans açısından ele alındığında aracın farkı da ortaya çıkmış oluyor. Farklı donanım ve güç özelliklerine göre fiyatlandırma da değişiklik gözlenebiliyor. Öyle ki, 1,6 L MT Invıte paketli ASX 62,219 TL satış etiketine sahipken en üst donanım paketi olan 1.8 L MT INTENSE DIESEL 4X4 ASX modeli 109,982 TL fiyat etiketiyle karşımıza çıkıyor. Ve hemen belirtelim ki, üst donanım paketinde Dizel yakıt kullanılıyor ve diğer Benzinli paketlere göre daha az yakıt tüketimine sahip.

Yazar:İsa Gürbüz

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku