Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Abhazya Özerk Cumhuriyeti Nedir, Nerededir?

0 2.006

1992 yılındaki savaşın ardından 1994 yılında Gürcistan Cumhuriyeti’nden bağımsızlığını ilan etmiştir. Adını, bugün de bölgenin halkı olan Abhazlar’dan alır. Hükümetin yönetim merkezi Sohum’dur.

Gürcistan Cumhuriyeti sınırları içerisinde yer alan özerk cumhuriyet, bazı ülkeler tarafından tanınmıştır : Rusya, Nikaragua, Güney Osetya, Transdinyester.

Resmi dil Abazaca, Rusça dili de uluslararası konuşma dili olarak kabul ediliyor. Ülkenin büyük çoğunluğu Hristiyan dinine mensup olmasına rağmen İslam dinini benimseyenler de vardır.

Abhazya’nın Tarihi

8764_17En eski tarihinde Yunan ve Roma İmparatorluklarının da hüküm sürdüğü Abhazya bölgesi, 9. yüzyılda Abhazya Krallığı adını aldı. 16. yüzyılda Abhazya’yı Osmanlılar ele geçirmesiyle birlikte bölge nüfusunun bir bölümü İslam’ı kabul etti. Osmanlılar Gürcüleri bölgeden çıkardı ve yönetilen özerk Abhazya Prensliğini kurdu.

Rusya, 1801-1864 arasında bütün Gürcistan’ı ele geçirdi. Bolşevik Devrimi’nden sonra Abhazya, 1921’de Abhazya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti adı altında bağımsız bir Sovyet Cumhuriyeti oldu.

Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, Avrupa Birliği Konseyi gibi uluslararası örgütler Abhazya’yı Gürcistan’ın bir parçası olarak tanımaktadır.

Ekonomisi

Başlıca gelir kaynağı turizm olan Abhazya, ülkeye yurt dışından çok fazla sayıda turist çekmektedir. İpek Yolunun denize açılan kapısı olan Abhazya’da aynı zamanda dünyanın en iyi kömürleri üretilmektedir.
2008 de Abhazya Cumhuriyet’inin bağımsızlığının tanınması, Abhazya’nın ekonomisi için çok büyük bir adım oldu. Genel sektörler: iletişim, ulaşım, sanayi, ticaret, inşaat,enerji sektörleridir.

Abhazya’da Nüfus

Nüfusu ağırlıklı olarak Abhazlar oluşturmakla beraber nüfusun geri kalanını azınlık halinde olan Gürcüler, Hemşinliler ve Ruslar oluşturur.

Başlıca kentleri; Gagra,Sohum,Gudauta,Gal,Oçamçıra,Pitsunda,Tkuarçal.

İklim ve Tarım

Bitki yönünden zengin olan Abhazya Cumhuriyeti’nde 3500’den fazla farklı çeşit bitki vardır.
Su kaynakları bakımından oldukça zengin ülkelerden birisidir. Abhazya’nın doğal kaynakları; dolomit, mermer, kömür rezervleri, turba, granit, kalker, tebeşir, tüf, barit, kurşun, gümüş ve çeşitli inşaat malzemelerinden oluşmaktadır.

Hayvancılığın geliştiği bölgede; çay, tütün, narenciye, fındık, üzüm yetiştirilmiştir. İhraç edilen tarımsal ürünlerin başında narenciyede portakal, mandalina ve limon gelmektedir. Bunların dışında üzüm, mısır, defne, fındık, çay,kivi, hurma başta olmak üzere bir çok sebze yetiştirilmektedir.

Kaynakça:
tr.wikipedia.org/wiki/Abhazya_Özerk_Cumhuriyeti
turkcebilgi.com/abhazya
mfaapsny.org/tur/apsny/overview.php
tppra.org/tr/abkhazia

Yazar:Ensar Türkoğlu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku