Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Aktif Kömür Nedir, Nasıl Kullanılır?

0 2.152

Aktif kömür, acil serviste doz aşımı tedavisinde sıklıkla kullanılan ince, kokusuz, siyah bir tozdur. Yıllardır doğal ilaç tedavilerinde kullanılmasının yanında günümüzde de diğer kullanımları için birçok kaynak ve DIY (kendin yap) web sitelerinde hakkında bilgiler bulunmaktadır. Eski geleneksel tıbbın ve günümüz tıp literatürünün aynı fikirde olduğu ender ortak fikirlerden biridir. Ayurveda ve Çin tıbbı bu isli, aktif kömür tozunu binlerce yıldır kullanmaktadır. İlk kaydedilen kullanımı M.Ö. 1550’ye kadar uzanmaktadır. Tıp literatüründe, çoğu organik toksin, kimyasal madde ve zehri vücuda zarar vermeden önce adsorbe eden güçlü bir panzehir olarak da iyi bir şekilde yerini almıştır. Aktive edilmiş odun kömürüne olan ilgi, 1831 yılında bir Fransız Tıp Akademisi profesörünün, öldürücü bir doz strychnine içmesi ve sonrasında herhangi bir hastalık etkisi yaşanmamasıyla artmıştır.

Aktif Kömür Nedir?

Aktive edilmiş odun kömürünün, mangal veya kömürleşmiş odun ateşindeki odun kömürüyle aynı şey olmadığını hemen öğrenmek önemlidir. Aktif kömür kömürden bazı maddelerden oluşur, genellikle bambu, odun, kömür veya tercih edilen, Hindistan cevizi kabuğu kömürü oluşturmak için oksijensiz yanar. Daha sonra kömür yüksek bir sıcaklığa ısıtılır ve çok gözenekli hale getirmek için çok adımlı bir işlemle belirli gazlara maruz bırakılır. Bu, sürecin aktivasyon kısmıdır.
Aktive edildiğinde, moleküllerin artan yüzey alanı herhangi bir maddeye güçlü bir şekilde bağlanabilir. Bu adsorpsiyon süreci (absorpsiyonla karıştırılmaması) kömürü bu kadar güçlü yapan şeydir. Gerçek aktif kömür kokusuz, tatsız ve toksik değildir.

Aktif Kömür Kullanımının Yararları

Aktif kömür kullanımının 3 ana faydası vardır:
1. Zehir ve toksin çözümü: Araştırmalar, aktif kömürün mevcut en etkili GI trakon dekontaminant olabileceğini göstermektedir. Mideden sonra hızlı bir şekilde alındığında midede ve bağırsaklarda istenmeyen maddelerin % 50-60’ına kadar adsorbe edebilir. Yutulduktan iki saat sonra bile olumlu bir etkisi olabilir! Aslında, acil servis odaları rutin olarak bazı zehirlenme türleri için yüksek miktarda aktif kömür kömürü uygulamaktadır. Aktive edilmiş kömür, ipecac şurubu veya mide pompalamasından farklı olarak, kan akışına girdikten sonra bile rahatsız edici maddenin çoğunu bağlar ve uzaklaştırır.
Elbette, zehirlenme veya zehirli maddelere maruz kalma yaşayan herkesin acil olarak bir zehir kontrol merkezine veya hastaneye başvurması gerekmektedir. Aktif kömürün arındırma gücü su ve hava filtrelerinde rutin olarak sadece bu fonksiyon için kullanılmaktadır.
2. Ağız bakımı: Aktif kömürü, sindirim sistemindeki zararlı maddelerin uzaklaştırılmasında faydalı yapan aynı özellikler, ağız sağlığına da faydalıdır. Toksinleri nötralize etmez, fakat onları yüzeyindeki küçük gözeneklere bağlar. Diş macunları, tozlar ve ağız sağlığı durduramamalarından kullanıldığında, bakterilere ve diğer zararlı maddelere bağlanabilir. Ve bunları ağızdan çıkarabilir. Birçok insan bu şekilde kullanmayı sever çünkü aynı zamandaAktif Kömür Nedir, Nasıl Kullanılır? dişleri lekeleyen maddelere bağlanır ve sadece birkaç kullanımda dişleri beyazlatır.
3. Güzellik maddesi olarak kullanımı: Aktif kömür, son zamanlarda birçok güzellik ürününde de ortaya çıkmaktadır. Bunun nedeni, ciltteki bakteri, kimyasal, kir ve birikintilerin giderilmesinde etkili olmasıdır.

Aktif Kömür Nasıl Kullanılır?

Aktif kömürün kullanıldığı alanlar şu şekildedir:
1. Dişleri doğal olarak beyazlatmak: Aktif kömürü diş beyazlatmak için kullanımında çok başarılı sonuçlar vermiştir ve yöntem basittir. Sadece ıslak bir diş fırçasını yüksek kaliteli aktif kömür tozu içine batırılır ve hafifçe fırçalanır. Alternatif olarak, 1/2 çay kaşığı kömürü az miktarda suya karıştırarak kömür suyla ıslatabilir. Kömür hafif aşındırıcıdır, bu nedenle yumuşak uygulanmalı ve bunu haftada bir veya iki defadan fazla tekrarlanmalıdır.
2. Diş macunu içinde kullanımı: Benzer şekilde, kömür de aynı etkiyi elde etmek için diş macunları ve diş tozlarında kullanılabilir. Aşındırıcı oldukları için günlük kullanılmaması gerekir. Ancak haftada birkaç kez ev yapımı diş macununa veya DIY diş tozuna küçük bir kömür ekleyerek dişleri beyazlatıp diş temizliği ve beyazlatma işlemi yapılabilir.
3. Yüz maskesi veya temizleyici olarak kullanımı: Aktif kömürü cilt temizliğinde kullanmak tuhaf gibi görünse de cilde uygulandığında müthiş yumuşaklık bırakan bir uygulamadır. Cilde aktif kömürü uygulamak için bir cilt maskesi yapılabilir ya da yüz için hazırlanmış bir maskenin içine 1/2 çay kaşığı aktif kömür tozu karıştırılarak kullanılabilir. Bu maske cilde nazikçe ovalanarak da kullanılmalı, sonrasında iyice durulanmalı ve kurulanmalıdır.
4. Şampuanda kullanımı: Kömür şampuanlarda da kullanılabilen bir maddedir ve kirleri giderir. Bunu denemenin en kolay yolu, saçları yıkamadan önce şampuanlara küçük bir miktar 1/2 çay kaşığı aktif kömür tozu eklemektir. Saçlar bu karışım şampuanla nazikçe fırçalanır ve yıkanır. Henüz iyi malzemelerle hazırlanmış bir aktif kömür tozu şampuan bulamayan için,sevilen doğal bir şampuana eklenerek kullanılması en etkili yollardan biridir.
5. Havayı temizlemek: Kömürün gözenekli yapısı kokuları, zararlı kimyasalları ve alerjenleri havadan uzaklaştırmada harikadır. Bu nedenle hava temizleme ürünlerinde sıklıkla kömür bulunabilir. Bu kömür torbaları, evdeki havayı temizlemek için kömür kullanmanın en kolay yoludur. Yıllarca dayanırlar ve ayda bir kez güneşin içine koyarak şarj edilebilirler.
6. Su arıtma işleminde kullanımı: Aktif kömür ayrıca kirleticilerin sudan uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Bu kullanılan arıtma sistemlerinde uzun yıllarca kullanılan bir sistemdir. Şu anda piyasada bulunan çok aşamalı su arıtma cihazlarında da etkin olarak kullanılmaktadır.
7. Böcek ısırıkları rahatlatmak için kullanımı: Aktif kömür tozu, tahriş edici maddeleri Aktif Kömür Nedir, Nasıl Kullanılır?çıkarma da kullanılan bir maddedir. Bu tarif aynı zamanda kaşıntı ve ağrıyı hafifletmek için böcek ısırıklarına uygulamak için de mükemmeldir ve yalnız başına odun kömürü de zehir çekmeye yardımcı olabilen bir maddedir. Bir örümcek, böcek, sinek gibi ısırıklarda Kömür ve kabartma tozu karışımı toksinlerin atılmasına yardımcı olur ve uzun süreli iz bırakmadan iyileşmesini sağlamaktadır.
8. Mide-gaz ağrısında kullanımı: Ağrıyan şiş bir mide şikayeti karşısında aktif kömür tozu çiğnenebilir ve mideyi rahatlatır. Çiğneme dokusu ve doğal meyve aroması ilacın düşmesine yardımcı olur ve aktif kömür, soruna neden olan maddeleri emici ve nötrleştirici olarak çalışır.
9. Aktif kömürün tıbbi kullanımları: Aktif kömürlü içecekler, toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olabilir. Acil serviste doktorlar bazen aşırı dozları veya zehirlenmeleri tedavi etmek için aktif kömür kullanabilirler. Aktif kömür genellikle toksinlerin ve aşağıdakileri içeren ilaçların temizlenmesine yardımcı olabilir:
• NSAID’ler ve diğer OTC antienflamatuarları
• Sedatifler
• Kalsiyum kanal blokerleri
• Dapson
• karbamazepin (Tegretol)
• Sıtma ilaçları
• Metilksantinler (hafif uyarıcılar)
Aktif kömür her tür toksine veya ilaca, özellikle de aşındırıcı olanlara bağlanamaz.
Kömürü aktive eden aşağıdaki maddeleri netleştiremezler:
• Alkoller
• Kül suyu
• Demir
• lityum
• Akaryakıt, benzin, tiner ve bazı temizlik ürünleri gibi petrol ürünleri
Bir kişi bilinçli ve uyanıksa, doktorlar onlara suyla karıştırılmış toz haline getirilmiş bir kömür kömürü ile yapılmış bir içecek verebilirler. Sağlık personeli, gerekirse kömür veya ağızdaki besleme tüpleri yoluyla aktif kömür karışımlarını da uygulayabilir. Bir bireye çalışması için bir toksin kullandıktan sonra 1 ila 4 saat içinde aktif kömür verilmelidir. Kömür, kişi toksini veya ilacı sindirmişse ve artık midede değilse, işe yaramayabilir.

Aktif Kömür Güvenli midir?

Aktif Kömür Nedir, Nasıl Kullanılır?Aktif kömürün toksik olduğu bilinmemektedir, ancak iki saat içinde vitamin veya ilaç alınmaması gerekir, çünkü vücudu adsorbe etmesini önleyen bir yapısı vardır. Herhangi bir maddede olduğu gibi, iç kullanımdan önce, özellikle acil veya hayati tehlikesi olan bir durumda veya herhangi bir temel sağlık sorunu olup olmadığını her zaman bir doktora veya tıbbi uzmana kontrol ettirmek gerekir.
Unutmaması gereken, aktif kömür, evde yanan odun, kömür gibi kaynaklanan küller ile aynı değildir ve bu ayrıntıya dikkat etmek gerekir. Ayrıca aktif kömürle beslenen yiyecek veya içecekleri tavsiye edilmemektedir çünkü kömür yiyecek veya içeceklerde bulunan besin maddelerine bağlanabilir ve bunları güçlendirmek yerine daha az besleyici hale getirebilir.

Kaynakça:
sciencedirect.com
garph.co.uk
web.b.ebscohost.com
journals.plos.org

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku