Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Anne-Baba Olma Kararı Ne Zaman Alınmalıdır? Doğru Zamanda Çocuk Sahibi Olmak

parent's and baby's hands
0 390

“Anne ve baba olmaya hazır mısınız?” sorusu, ebeveynler için birçok olumlu ve olumsuz etkeni bir arada taşır. Öncelikle anne ve baba olmak istediğinize karar vermekle başlayan süreçte tüm olumlu yönleriyle olumsuz yönlerini de düşünerek bu karara hazırlıklı olmak gerekir. Anne ve baba olmak mutluluk gibi hisler yaşatsa da beraberinde belirsizlik, endişe, merak ve kaygı gibi birtakım duydular da getirecektir.
Anne, baba adayları için farklı ruhsal ve fiziksel sebepler ortaya çıkacaktır. Baba olmaya hazır olmayan bireylerde farklı düşünceler belirecek anne adayında ise ruhsal ve fiziksel birçok değişimden etkilenecektir. Uzmanlar, baba adaylarının daha çok hayatlarına girecek yeni bireylerin sorumlulukları konusunda endişelendiklerini, baba olma yeterliliğini sorguladıkları belirtiyorlar.
Anne adayları için daha zorlu geçecek süreç mutluğun yanında farklı birçok değişikliğe sebep olacaktır. Bu dönemde bayanlar hormonal, ruhsal ve fiziksel birçok farklılığa hazırlanmak zorunluluğuyla hareket etmeliler uyarısında bulunan uzmanlar, bu uzun sürecin bayanlar üzerinde mutsuzluğa, zayıflık hissine kapılmalarına, başarı kaygı yaşamamalarına sebep olduğunun altını çiziyorlar.Anne-Baba Olma Kararı Ne Zaman Alınmalıdır? Doğru Zamanda Çocuk Sahibi Olmak
Anne adayları bedensel ve ruhsal özellikleriyle çocuk sahibi olmaya içgüdüleri sebebiyle daha hazırdırlar. Doğal olarak anne adayları için hamilelik ve doğum sonrası sadece fiziksel ve ruhsal yönden zorlanabiliyorlar. Çocuk konusunda içgüdüsel zorlanmalar oldukça az görülüyor.
Anne adayları hamilelikte fiziksel olarak kendini güzel hissetmemek, kilo problemleri, ağrılar ve günlük yaşamda zorlanma gibi sorunlar yaşarlar. Doğum sonrasında ise çocukları dünyaya geldiğinde çocuklarına yeterli olamama korkusu gibi birçok sıkıntıya sebep olur. Doğum süresinde atlatılamayan ruhsal sorunlar ilerleyerek anne adaylarının bu dönemde depresyon ve sürekli hüzünlü, alıngan ve mutsuz bir duygusal rahatsızlığa itebilir.
Bebek için duyulan kaygılar anne ve babayı etkilemektedir. Genellikle yeni evli ve bebek sahibi olmak isteyen çiftler arasında yaşanacak sebepler arasında artık hayat şartlarının bebekle değişeceklerini düşünmeleri, eşler arsında ilişkinin olumsuz yönde değişeceği endişesi ve bebekleri için duyulan tüm kaygılar ortaya çıkabilir. Bu kaygılar mutlaka bireylerin ilişkilerine yansıyacak olumsuz şekilde etkileneceklerdir. Bu sorunları aşmak için bireylerin birbirlerine karşı anlayışlı olmaları oldukça önemlidir. Çiftler birbirlerine gösterecekleri anlayışlı ve korumacı tavırlarıyla hareket ederek bu sorunların üstesinden kolayca gelebilir. Annenin yaşadığı yetersizlik duygusu önemsenmesi gereken bir durumdur. Birçok anne adayı bu sorunu yaşayabilir, özellikle ilk bebek sahibi olan annelerde gözlenen bu duygu, bebek için yeterli miyim bakabiliyor ve ilgilenebiliyorum kaygısı sürekli anne adaylarının düşünüp endişelendiren bir durumdur. Eşlerin bu konuda anne adaylarını teşvik etmesi oldukça önemlidir. Çok iyi bakıyorsun, iyi besliyorsun tarzında teşvikler oldukça etkili olacak anne kendini yeterli hissederek bebeğe daha çok ilgi duyacaktır.
Anneye sürekli talimat veren bir baba ananeyi endişelendirecek ve beceremiyorsun mesajı verecektir, bu da anane adayını kötü yönde etkileyecektir. Erkek anne adayının eskisi gibi olmasını bekleyemeyeceği gibi bazı sorumluluklarının olduğunun farkına varması gerekliliğini hissetmeli, anne adayına zaman ve sorunlarıyla ilgilenmelidir. Bebek kaygısı yaşayan anne ve babalara önerilerde bulunan uzmanlar kaygıda bu öneriler sayesinde kurtulabileceğinizin altını çiziyorlar.
Çiftler arası iletişim hamilelik ve doğum sonrası oldukça önem kazanmakla beraber iyi bir iletişim içinde olan çiftler bu dönemlerde yaşayacakları sorunları beraber çözerek rahat ve sorunsuz geçirebilirler.
Anne adaylarının bilinçli olması bu yolda hayli mühim olmakla beraber anne adayları bebek sahibi olmadan araştırma yapıp kendisini nelerin beklediğine olumlu ve olumsuz değişikliklere hazırlamalıdır, kulaktan dolma bilgi bilinçsizlik doğurur araştırın ve bilgi toplamaya çalışın. Özellikle de annenin yaşayacağı lohusalık dönemleri oldukça zor geçen ruhsal sorunlarla değişecektir bilinçli olmak çifttin ikisi içinde geçerli olacaktır.
Çiftler arası sorumluluklarını bilmek de bu süreçte dikkat edilmesi gereken konular arasındadır. Çiftler genellikle ilk bebeklerden sonra eşlere karşı farklı bir tutum belirir her şeyi anne dayına yükleyen bir baba figürü doğru değildir. Bebek ikinizin ortak kararı sonucu dünyaya gelmiştir sorumluluklar paylaşılmalı ananeni bebek için yaptığı tüm ihtiyaçları babanın da gidermesi anneye destek olması gerekliliğini vurgulamak istiyorum.
Anneler bebek dünyaya gözlerini açtıkları gündem itibaren zamanlarının çoğunu bebeklere ayırmak zorunluluğunu hissederler bu sebepten bireyselliğe zaman ayırmak olukça önemlidir. Kendinize zaman ayırarak ruhsal yönden rahatlamaya çalışmanız önerilmektedir.
Çiftlerin birbirine zaman ayırması bu dönemlerde maalesef ihmal edilmekle brlikte ilişki konusunda kopmalar gözlemlenebilir. Zaman anne ve baba olduğunuz için birbirinizi sevmemenizi ya da birlikte baş başa geçireceğiniz zamanları geride bırakacak değil zamanın tümü sizin birbirinize zaman ayırmayı ihmal etmeyin
Annelik ve babalık duygusunun farkında olmak da bu süreçte iki tarafında içine sindirmesi gereken konuların başında geliyor. Anne ruhsal ve fiziksel değişimlerden sonra bebek sahibi oluyor ve bebeği daha çok benimsiyor. Zamanın çoğu ona bakmakla geçtiği için farkında olma konusunda daha deneyimli olan anne gibi baba davranışları bir erkekten bekleyemezsiniz baba daha çok sevme yönünde babalık gösterecektir. İlerleyen yaşlarda babalık duygusu gelişecektir.

Yazar: Enes Eker

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku