Gizemli dini yaşantısı, Tunç devrine damga vuran devlet ve siyaset anlayışı ve yüz binlerce turist tarafından ilgi ile gezilen günümüze kadar gelmiş hayret uyandırıcı yapıları ile Eski Mısır merak ve hayranlık uyandırmaktadır. Peki, Antik Mısır gerçekten bu kadar hayret uyandırıcı olduğu doğru muydu? Bilinen bilgilerin hepsi doğru mu yada eksik olan bilgiler var mı? Antik Mısır gerek turizm gerekse tarih açısından her zaman merak konusu olmuştur.
Antik Mısır, genel olarak bilinenden belki de daha hayret vericidir. Bu şaşırtıcı genel kültür bilgileri nden bazıları şunlardır
Yazının Bulunması
Herkes yazının Sümerliler tarafından icat edilip ortaya atıldığını bilir bu doğrudur. Fakat yazı neredeyse aynı dönemlerde Mısır’da da mevcuttur. Bu sebeple tarihçiler tarafından Sümer’den 50 yıl sonraya yani M.Ö 3150 yılında tarihlendirilmiştir.
Tek Tanrı Güneş Tanrısı mı?
Bilindiğinin aksine Mısır’da tek bir Güneş tanrısı yoktur. Yer altının ve yer üstünün olmak üzere iki güneş tanrısı vardır: Amon ve Ra
Dini Reform
Mısır’da Firavun Akhenaton zamanında bir dini reform yapılmış ve tüm tanrıların üzerinde tek bir tanrı olan Aton’a tapılması istenmiştir.
Tarihteki İlk Antlaşma
Tarihte bilinen ilk antlaşmalardan biri Mısır ve Hititler arasında yapılan Kadeş antlaşmasıdır.
Antik Mısır’ın büyük düşmanı Hititlerdir. Suriye bölgesi için savaşırlar. Ege kavimlerinin istilasını durdurabilen tek devlet Antik Mısırdır.
Mısırı oluşturan ve onun kültürünü var eden her yıl taşan Nil nehridir. Mısır aslında tek bir bölge değildir. Aşağı ve Yukarı Mısır olmak üzere ikiye ayrılır ve iki ayrı kültür yaşatılır. Mısırda kölelik bir yaşam tarzına dönüşmüştür. Köleler işçi olarak çalışıp akşam kendi evlerine gider ve ücret alırlardı.
Antik Mısır’da yanlış hesaplamalar sonucu yamuk yapılan bir eğik piramit mevcuttur. Bu uzaylıların parmağı olduğu gibi iddiaları yıkmaktadır.
Hekim Tanrı
Mısır’da tıp ve eczacılık çok gelişmiştir. Bazı hekimler öldükten sonra tanrı olarak tapınım görmüştür. Mısırda ölüler dünyası soğuk ve karanlıktır. Piramitler birer mezar olarak inşa edilmiştir.Ölümden sonra yaşam inancı mevcuttur. Bu bakımdan olsa gerek İslan dini ile çoğu özellikleri benzetilmektedir.
Krallar
Antik Mısır’ın ilk kralı hakkında net bilgi yoktur. Firavunlara tanrı olarak tapılır. En güçlü firavunlardan biri Ramses’dir. Mısır Firavunları üvey kardeşleri ile evlenebilirler. Halkın firavunların aksine kardeşleri ile evlenmesi doğru karşılanmaz. Yani bir nevi kraliyet ailesine tanınmış bir ayrıcalık gibi düşünülebilir.
Yazar: Ömer Fidan
Mısır Piramitlerin içini çektiğim videoya da bakın. https://www.youtube.com/watch?v=WAuHA1MATZg