Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Astronomik Saatin Özellikleri

0 1.050

Astronomik saat, genel bir tanım olarak sadece günün saatini gösteren değil, aynı zamanda astronomik bilgileri de gösteren saat çeşididir. Yani bu astronomik veriler güneş ve ayın konumu gösterir, örneğin ay döngüsündeki ayın mevcut evresini, güneşin güneş tutulması ile ilgili olduğu konum veya yılın aylarını ve zodyak iklimi ile ilgili bilgileri gösterir. Ayrıca bazı astronomik saatler, gökyüzündeki yıldızların hareketini izlemek için dönen bir yıldız haritası da gösterebilir. Astronomik saatin bir başka özelliği de, gökbilimcilerin çeşitli yıldızları incelemek için hangi teleskopların işaret edileceği yönünü izlemek için kullandıkları sidereal zamanı gösterebilmesidir. Sidereal zaman, yıldızların konumuna bağlı olarak dünyanın dönme hızını ölçmeye yardımcı olur ve bir gün içindeki zaman miktarını tanımlamak için kullanılır.
Matematikçi Wallingford’lu Richard, Hertfordshire’daki 1330 yıllarında ve İtalyan bilim adamı Giovanni de’ Dondi, 1348-1364 yılları arasında Padova’da astronomik bir saat geliştirdiği için ödüllendirilmişlerdir. Her iki bilim adamı da zamanın başyapıtı olarak kabul edilen saatler geliştirmişlerdir, ancak ikisi de günümüzde mevcut değildir.

Neyse ki tasarımlarının detayları gelecek nesiller tarafından kullanılmak üzere kaydedilmiştir ve bu iki ileri saatin günümüz için kopyaları yaratılmıştır. Richard’ın saatinin özellikleri arasında güneşin konumu, ayın döngüsü, gezegenler ve yıldızlar ile bir küme tekerleği hakkında bilgiler yer almaktadır. Saat aynı zamanda Londra Köprüsü’ndeki Thames Nehri’nin gelgitini not etmek için bir masuraya sahiptir. Giovanni’nin saat tasarımı biraz daha karmaşıktır. Astrarium yani astronomik saat, yüz yedi hareketli parça içeren yedi yüzlü bir yapı sergilemektedir. Astronomik saatin bu versiyonu güneş ile ayın çeşitli konumlarını ve güneş sistemindeki gezegenlerin beşini gösterir, ayrıca bazı dini bayram günlerini de not etmektedir. Her iki tasarımın büyük ölçeği göz önüne alındığında, teknolojideki sınırlamalar ile birlikte astronomik saatin bu erken formları ilk inşa edildiğinde istenildiği kadar doğru sonuçlar vermediği bilinmektedir. Bu yüzden o dönemde tam bir güvenilirlikle kullanılamazlardı fakat en eski işlevleri, teknik beceri ve serveti etkilemenin bir yolu olarak gösteri amaçlı kullanılmıştır. On sekizinci yüzyılda, astronomi ile daha fazla ilgilenmeye başlanmış ve astronomik saat kültürüne de daha fazla arzu ve istek kazanmıştır.

Standart Astronomik Saatin Özellikleri

Astronomik Saatin ÖzellikleriHer astronomik saatin özelliği tasarımcısına özgüdür, ancak hepsinin ortak olduğu ve paylaştığı birkaç özellik vardır. Bu özelliklerdeki saati kullanamaya yeni başlayanlar için, astronomik saatler dışarıdaki yirmi dört saatlik bir arama ile günün saatini gösterir. Romen Rakamlarını kullanarak, saat yarım dairenin her iki ucunda I’den XII’ye yansır, öğlen en üstte ve gece yarısı dibinde uzanır. Altın bir top veya güneşin temsili, elin sonunda, mevcut zamanı gösteren bir şekilde oturur. Yılı temsil etmek için astronomik saatler, kendi aylarını temsil etmek için burçların işaretlerini kullanır. Zodyak işaretleri genellikle zaman kadranında görüntülenir. Yörüngesel düzlemde dünyanın eğik dönüşünü temsil etmek için saat, saatin bu bölgesinde merkezden uzak hareketinin bir çıkıntısına sahiptir. Kadran, eliptik projeksiyondan uzanır ve dünyanın güneşin etrafındaki hareketini izlemek için kullanılır. Bu kadran, arama süresinde çalışır ve bu nedenle bir tam günü yirmi üç saat ve elli altı dakika olarak işaretler. Sidereal zamanı takip etmenin bir sonucu olarak, eliptik el yavaşça saat eliyle senkronize edilmeyecektir.
Genel astronomik saatler, ayın yaşını bir ila otuz arasında değişen bir halka üzerinde gösterir. Ay yeniyken sıfıra uzanır, yaklaşık on beş de balmumu erir ve yirmi dokuz ya da otuz sayı ile azalır. Saatler aynı zamanda eşit olmayan saat çizgileri içerir. Bu saat çizgileri, yaz ve kış saatlerinde, gün ışığı miktarlarıyla ilgili farklılıkları temsil eder. Gündüz saatleri mevsimlere göre değiştiğinden, astronomik saatler, eğri çizgiler kullanarak bunu not eder. Astrolojik saatteki diğer bir yaygın el ise ejderha elidir. Yaklaşık her on dokuz yılda bir ejderha eli, ekliptik kadran etrafında tam bir dönüş yapar, yani ejderha eli, yeni ay, dünya ve güneş aynı düzlemde olur. Bu olduğunda, bir güneş tutulması dünyadan görülebilir.

Önemli Astronomik Saatler

En ünlü astronomik saatlerden biri Prag’da, eski belediye binasında bulunmaktadır. Prag’daki saatin tarihi, Orloj adıyla 1410 yılına dayanıyor ve standart yapıların yanı sıra dini temsilleri de barındırıyor. İcadından bu yana, saatin sürekli çalışmasını sağlamak için birkaç tadilattan geçmiştir. Yerel batıl inanca göre, saat tamamen çalışmadığında, Prag şehri talihsizlik yaşayacaktır.
Çek Cumhuriyeti’nde başka bir şehir ünlü bir astronomik saate ev sahipliği yapmaktadır. Güneşi evrenin merkezi olarak gösteren çok nadir bir heliosantrik saat, Olomouc’taki kent meydanında sergilenmekteydi. 1422 yılında icat edilen saat her yüz yılda bir yenilenmiştir. 2. Dünya Savaşı sırasında, Nazi ordusu saate zarar vermiş ve şu anda Olomouc’taki müzede geride kalan parçaları sergilenmektedir. Asıl saatin yeniden yapılması, Astronomik Saatin Özellikleriproletaryanın lehine dini figürlerin yerine geçen değişikliklerle görevlendirilmiştir.
Astronomi saati, Fransa’daki Beauvais katedralin içinde durmaktadır. Dört yıl boyunca inşa edilen ve 1865 yılında başlayan bu saatte, elli iki kadran ile doksan binin üzerinde çalışma parçası bulunmaktadır. Saat sadece güneş ve ayın doğuşu, güneş ve ayın batışı, ay evreleri, gündönümü ve gelgit saatleri gibi anları ölçer.
Danimarka, Kopenhag, tasarlanması için elli yıl süren astronomik bir saate ev sahipliği yapmaktadır. İlk yapımı 1948 yılında başlamıştır ve 1955 yılında tamamlanmıştır. Saat belediye binasında cam bir kabinde durmaktadır. Ticaret yapan bir saat üreticisi ve bir astronom olan Jens Olsen bu saatin tasarımcısıdır.

Kaynakça:
pragueastronomicalclock.info
orloj.eu
mathematica-journal.com
timecenter.com

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku