Bebek Zebralar Hakkındaki Gerçekler

Zebra, üç farklı türü bulunan açık otlaklardan dağ yaylalarına kadar uzanan alanlarda yaşayan, Afrika’daki en bol otlayan hayvanlardan biridir. Ovalar veya Burchell zebraları, Grevy zebraları ve dağ zebraları olmak üzere üç tür vardır ve bir dizi farklı alt türü bulunmaktadır. Bu üç türün de kendine özgü siyah-beyaz çizgili kürk mantoları vardır, ancak ilk doğduğunda bebeklerin siyahlara hızla kararan kahverengi ve beyaz şeritleri vardır. Bebek zebralar için yaşam zordur ve bebek ölümleri, çoğunlukla yırtıcılardan dolayı yüzde 50 civarındadır. Zebraların çoğu için ortalama ömür vahşi ortamda yaklaşık 20-25 yıl veya esaret altında 40 yıla kadardır.

Bebek Zebra’nın Doğuşu

Bir bebek zebranın yaşamı, yaklaşık 13 aylık hamilelik sürecinden sonra başlar. Yavru olarak adlandırılan genç zebra, doğduğunda yaklaşık 70 kilo ağırlığındadır. Zebra bebeklerin çoğu doğumdan 10 ile 20 dakika sonra ayakta durabilir ve bir saat içinde yürüyebilir, hatta koşabilirler. Annesi, bebeğini genellikle birkaç günlüğüne diğer zebralardan ayırır ki bu süreçte bebeğin kendisini tanımasını sağlar. Bebek zebralar, sürü veya aile grubuna yeniden katıldıklarında annelerini tanımak için görme, ses ve koku duyularını kullanırlar.

Bebek Zebralar Ne Zaman Doğar?

Tüm zebra türleri yıl boyunca ürer, ancak doğumlar yağışlı aylarda zirve yapar. Bu Ovalar türü için ekim-mart ayları anlamına gelir. Grevy’nin zebraları arasında doğumlar tipik olarak mayıs ve haziran ya da kasım ve aralık aylarında zirve yapar ve dağ zebraları için doğumlar alt türlere bağlı olarak aralık-şubat veya kasım-nisan arasındaki dönemlerde zirve yapar.

Bebek Zebralar Ne Yiyor?

Bebek zebralar annelerini bir buçuk yıla kadar emebilir, ancak en yoğun emme süresi genellikle dokuz aydan az sürer. Genç zebralar genellikle doğumdan sadece birkaç hafta sonra ot yemeye başlar. Nerede yaşadıklarına bağlı olarak, zebra yemlerinde ayrıca kabuk, meyve, saplar, ince dallar, kökler ve yapraklar bulunur. Şayet zebralar bir hayvanat bahçesinde yaşarlarsa, besleyici topak yemler ve saman birlikte verilerek beslenirler. 

Bebeğin Yeni Ailesi

Ovalar ve dağ zebraları, bir baskın aygır, bir grup mares ve son gençleriyle harem denilen küçük gruplarda yaşar. Mares, başka bir kişi tarafından değiştirilmediği ve yerine geçmediği sürece gruplarındaki aygırlarla çiftleşirler. Grevy’in zebraları, öncelikle annelere ve gençlerine dayanan çok gevşek bir sosyal yapıya sahip aile birimlerinde yaşamaktadır. Tipik olarak genç dişi, zebralar annelerinden yaklaşık bir buçuk yaşlarında bağımsız hale gelirken genç erkek zebralar üç yıl kadar kalabilir. Genç erkeklerinde genellikle bekar sürüleri bulunur ve gerekirse yeni üreme aygırlarını üretebilecek bir tür üreme sistemi oluşur.

Büyük Göç

Bireysel zebra sürülerinin haremleri veya aile birimleri genellikle bir düzine hayvandan daha az sayıdadır. Buna rağmen avcıları tespit etmelerine yardımcı olmak üzere çeşitli türlerle birbirine bağlı olarak yaşayabilmektedirler. En fazla yabani hayvanlar, antiloplar ve devekuşları gibi diğer Afrika hayvanları ile birlikte beslenirler. Küçük zebra grupları, yüzlerce sayıdaki esnek, geçici toplu sürülerde bir araya gelebilir.
Genellikle yıl boyunca suya ve yemlere iyi erişime sahip olan dağ zebraları dışında çoğu zebra, suya ve çime erişmek için yağmurları takip etmelidir. Bu büyük göçler sırasında bazen dünyadaki en son yaban hayatı gösterilerinden biri olan 10.000 mil kadar süren sürüleri toplarlar ve 1.800 mil kadar giderler. Bebek zebralar, anneleriyle geçirdikleri süre boyunca bu harika göç yollarını öğrenirler.

Zebralar Neden Çizgili Olur?

Tüm zebralar, gövdelerinin çoğunda, ön kısımlarda dikey şeritler arka tarafta yatay şeritler halinde birleşen şeritlere sahiptir. İki zebra tam olarak aynı şerit desenine sahip olmamakla birlikte türler arasında bazı farklılıklar gösterebilir. Örneğin, Grevy’nin zebraları ve dağ zebralarının beyaz göbekleri vardır; düz zebralarda göbek çizgilidir. Dağ zebralarında, boğazından sarkan sıra dışı bir örtü de vardır.

Bir Bebek Zebrasının Yaşayacağı Zorluklar

Yazılı belgeler zebraların bir zamanlar Avrasya’da yaygın olduğunu gösteriyor, ancak şimdi yalnızca Güney ve Güneybatı Afrika’da ve Doğu Afrika’nın bazı bölgelerinde yaygın olarak yaşamaktadırlar. Her üç zebra türündeki yaşam zorluklarının sebebi, insanların yaşam alanların içine sızması ve yetiştirdikleri hayvanların otlatılması nedeniyle habitat kaybıyla karşı karşıya kalmasıdır. En yaygın avcıları olan aslanlar, sırtlanlar, zebralar, vahşi köpekler, çitalar ve leoparlar tarafından da avlanabilir. İnsanlar aynı zamanda hem etleri hem de ayırt edici kürkleri için onları avlarlar ve timsahlar nehir geçişlerinde onlar için bir tehdittir.

Kaynakça:
• Hayvan Köşesi: Zebra Ovaları
• Afrika Yaban Hayatı Vakfı: Zebra
• Hayvan Çeşitliliği Adı: Grevy’s Zebra
• Balık ve Yaban Hayatı Servisi Uluslararası İlişkiler: Türlerle Tanışın
• Hayvan Çeşitliliği Adı: Equus Zebra Dağ Zebra

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :