Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Hamilelik, Emzirme ve Kemik Sağlığı

0 383

Hamilelik, Emzirme ve Kemik Sağlığı Hem hamilelik hem de emzirme dönemi, kadın bedeninde değişikliklere neden olur ve kadın bedeninde fazladan ihtiyaçlar doğurur. Bunlardan bazıları kemiklerini etkileyebilir. Bu dönemlerin güzel yanı; çoğu kadının hamilelik ve emzirme döneminde kemik problemleri yaşamamasıdır. Ve bu zamanlarda kemikler etkilenirse, sorun genellikle kolayca düzeltilir. Bunun yanında yine de hem annenin hem de bebeğinin sağlığı için, hamilelik ve emzirme sırasında kişinin kemik sağlığına dikkat etmesi önemlidir.

Hamilelik ve Kemik Sağlığı

Hamilelik döneminde annenin rahminde büyüyen bebeğin, iskeletini geliştirmek için bol miktarda kalsiyuma ihtiyacı vardır. Bu ihtiyaç özellikle hamileliğin son 3 ayında çok önemlidir. Anne yeterince kalsiyum almazsa, bebeği annenin kemiklerinden ihtiyaç duyduğu kalsiyumu alır. Dolayısıyla, doğurganlık dönemindeki kadınların çoğunun, yeterli derecede kalsiyum alma alışkanlığında olmadığından dolayı şikayetler oluşur. Neyse ki, bilimsel verilere göre; hamilelik dönemi çoğu kadında kalsiyum rezervlerini çeşitli şekillerde korumada yardım ediyor.
Gebe kadınlar, kalsiyumu yiyeceklerden alır ve hamile olmayan kadınlardan daha iyi takviye eder. Bu özellikle bebeğin hızla büyüdüğü ve kalsiyum ihtiyacının en yüksek olduğu gebeliğin son yarısında da geçerlidir. Hamilelik sırasında kadınlar kemikleri koruyan bir hormon olan östrojeni, daha fazla üretirler. Hamilelik sırasında kaybedilen kemik kütlesi, tipik olarak bebeğin doğumundan (veya emzirmeden birkaç ay sonra) sonra birkaç ay içinde geri yüklenir. Bazı çalışmalar hamileliğin genel olarak kemik sağlığı için iyi olabileceğini düşündürmektedir. Bazı kanıtlar, bir kadının daha fazla gebe kaldığını (en az 28 hafta), kemik yoğunluğunun ne kadar yüksek ve kırık riskini azalttığını göstermektedir. Bazı durumlarda, kadınlar hamilelik veya emzirme döneminde osteoporoz gelişir, ancak bu nadirdir.
Osteoporoz, hassas kemikler ve artmış kırık riskine yol açacak kadar ciddi olan kemik kaybıdır. Birçok durumda, hamilelik veya emzirme sırasında osteoporoz gelişen kadınlar, doğumdan sonra veya emzirmeyi bıraktıktan sonra kayıp kemiği iyileştirir. Genç annelerin kaybolan kemiği kurtarıp kurtarmayacağı ve kemik kütlesini optimize edip etmeyeceği belli değildir.

Genç Hamilelik ve Kemik Sağlığı

Genç anneler hamilelik sırasında ve daha sonraki yaşamda osteoporoz için özellikle yüksek kemik kaybı riski altında olabilir. Genç anneler, İleri yaştaki annelerden farklı olarak, hala kendi toplam kemik kütlesinin çoğu gelişime devam eder. Anne karnındaki bebeğin iskeletini geliştirme ihtiyacı, genç annenin kendi kemiklerini inşa etmek için kalsiyum ihtiyacıyla rekabet edebilir ve bu da onu daha sonraki yaşamda osteoporozdan korumaya yardımcı olacak en uygun kemik kütlesini elde etme yeteneğini tehlikeye sokabilir. Herhangi bir kemik kaybını en aza indirmek için, hamile gençler hamilelik ve emzirme sırasında yeterli kalsiyum almak için özellikle dikkatli olmalıdır.

Emzirme ve Kemik SağlığıHamilelik, Emzirme ve Kemik Sağlığı

Emzirmek; bir annenin kemiklerini de etkiler. Çalışmalar, kadınların sütten kesildikten sonra hızla iyileşmelerine rağmen, kadınların genellikle yüzde 3 ila 5’inin emzirme sırasında kemik kaybına uğruyor. Bu kemik kaybı, bebeğin büyümesiyle birlikte, annenin kemiklerinden çekilen kalsiyum ihtiyacının artmasından kaynaklanıyor. Annenin ihtiyaç duyduğu kalsiyum miktarı, üretilen anne sütüne ve emzirmenin ne kadar sürdüğüne bağlıdır. Kadınlar ayrıca emzirme sırasında kemik kütlesini de kaybedebilirler çünkü kemikleri koruyan hormon olan östrojen daha az üretirler. İyi haber şu ki, hamilelik sırasında kaybedilen kemik gibi, emzirme sırasında kaybedilen kemik de genellikle emzirme bittikten sonra 6 ay içinde iyileşir.

Hamilelik, Emzirme ve Sonrasında Kemikleri Sağlıklı Tutmaya Yönelik İpuçları
L Kemiklerinin bakımı, hamileliğin öncesinde, hamileilik sırasında, sonrasında ve emzirme dönemi de dahil olmak üzere yaşam boyunca önemlidir. Yeterli kalsiyum, düzenli egzersiz ve sağlıklı bir yaşam tarzı ile dengeli bir diyet, anneler ve bebekleri için iyidir. Kalsiyum, bu önemli mineral yaşamımız boyunca önemli olsa da vücudumuzun kalsiyum ihtiyacı hamilelik ve emzirme döneminde daha fazladır. Çünkü hem annenin hem de bebeğinin buna ihtiyacı vardır. Ulusal Bilimler Akademisi, gebe veya emziren kadınların her gün 1.000 mg (miligram) kalsiyum tüketmesini önermektedir. Genç hamileler için önerilen alım miktarı, Günde 1.300 mg kalsiyum civarı olup daha yüksektir:

Önemli Kalsiyum Kaynakları

Süt, yoğurt, peynir ve dondurma gibi az yağlı süt ürünleri, brokoli, lahana yeşillikleri ve Çin lahanası gibi koyu yeşil, yapraklı sebzeler konserve sardalye ve kemikli somon tofu, badem ve mısır ekmeği, portakal suyu, tahıllar ve ekmekler gibi kalsiyum takviyeli gıdalardır. Buna ek olarak, muhtemelen doktoru; hamilelik ve emzirme sırasında anne adayının bu önemli mineralden yeterince aldığından emin olmak için vitamin ve mineral takviyesi reçete edecektir.

Egzersizler

Hamilelik, Emzirme ve Kemik Sağlığı

Kaslar gibi, kemikler de egzersiz yaparak daha güçlü hale gelir. Düzenli egzersiz, özellikle de yerçekimine karşı çalışmaya zorlayan, ağırlık taşıyan egzersizler, güçlü kemikler oluşturmaya ve korumaya yardımcı olur. Ağırlık taşıyan egzersiz örnekleri arasında yürüyüş, tırmanma merdivenleri, dans ve ağırlık eğitimi sayılabilir. Hamilelik sırasında egzersiz yapmak sağlığınıza başka şekillerde de fayda sağlayabilir. Amerikan Jinekolog Derneğine göre hamilelik sırasında aktif olmak: sırt ağrılarını, kabızlığı, ödemi ve şişkinlikleri azaltmaya yardımcı olur. Gestasyonel diyabetin (hamilelik sırasında başlayan bir tür şeker hastalığı) önlenmesine veya tedavisine yardımcı olur, enerjiyi arttır ruh halini iyileştirmek için duruş geliştirerek kas gücünü ve dayanıklılığı artırır. Uyku kalitesinin artırılmasına yardımcı olur. Bebek doğduktan sonra eski forma geri dönmeye yardımcı olur. Bir egzersiz programına başlamadan ya da devam etmeden önce, anne adayının doktorundan bilgi alınması gerekir.

Sağlıklı Yaşam Tarzı

Sigara içmek; bebek, kemikler, kalp ve akciğerler için son derece zararlıdır. Annenin sigara alışkanlığı varsa, bırakma yöntemleri hakkında doktorundan yardım alması tavsiye edilir. Doktoru kendisine bu konuda yardımcı olacak kaynaklar önerebilir. Alkol alışkanlığı da hamile, emziren kadınlar ve bebekleri için son derece kötü bir alışkanlıktır ve aşırı alkol kemiklere son derece zararlıdır. Bu önemli sürede alkolden kaçınmak için doktorunun emirlerine uyduğundan emin olmak gerekir.

Kaynakça:
bones.nih.gov

Yazar: Özlem Güvenç Aðaoðlu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku