Annelerin, bebeklerinde en fazla gözlemledikleri durumlardan biri de burun tıkanıklığıdır. Burun tıkanıklığına yol açan sebeplerin en başında ise üst solunum yolu enfeksiyonları gelir. Ayrıca havadaki nemin azalmasıyla beraber bebeklerin burunlarının iç kısımları kuruyabilir ve nefes alıp vermekte zorlanabilirler. Bunun yanında geniz etinin büyümesi de burun tıkanıklığına yol açan diğer bir durumdur. Alerjik bünyeli çocuklarda alerji gözlendiği dönemlerde burun tıkanıklığı gibi sorunlarla da karşı karşıya kalınır.
Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Hangi Problemlere Yol Açar?
Bebeklerde basit bir durum gibi görünen hırıltı ve burun tıkanıklığı, ciddi sorunlara sebep olabilir. Burun tıkanıklığı nedeniyle rahat bir şekilde nefes alamayan bebeklerin, uyku düzenleri bozulmaya başlar. Düzenli uyku uyuyamayan bebek de huzursuz olur, gaz sancısı çeker ve emmek istemez. Önlem alınmadığında ya da doğru tedavi uygulanmadığında ise, burun tıkanıklığı uzun bir dönemde orta kulak iltihabına ve üst solunum yolu enfeksiyonlarına kadar varan ciddi hastalıklara yol açar.
Burun Tıkanıklığının Belirtileri Nelerdir?
Bebekler burun tıkanıklığı yaşadığı durumlarda size birtakım ipuçları verebilir. Bu ipuçları ise ağızdan nefes almak , hırıltılı nefes alıp vermek gibi ipuçlarıdır. Onlar uyudukları zaman bu nefes seslerini çok daha net bir şekilde duyabilirsiniz. Bunun haricinde;
• Gaz sancısı,
• İştahsızlık,
• Uyurken horlamaya gibi sesler çıkarmaları,
• Sık sık uyanma ve huzursuzluk burun tıkanıklığı belirtileri arasındadır.
Burun Tıkanıklığı Bebeği Nasıl Etkiler?
Burun tıkanıklığı çok önemli bir durum gibi görülmese de yaşam kalitesini oldukça etkiler. Burnu tıkalı olan bebekler rahat bir şekilde uyuyamaz ve bunun sonucunda enerji seviyesi de ciddi anlamda düşer. Oluşan bu durum da bebekte, ağlama nöbetleri ve huzursuzluğu beraberinde getirir. Burnu tıkayan nezle gibi alerjik sorunlar, burnun iyice tıkandığı dönemlerde kulak enfeksiyonuna ya da üst solunum yolu enfeksiyonuna sebep olabilir. Bu nedenle mutlaka fark edildiği zaman harekete geçilmesi gerekir.
Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Nasıl Geçer?
Üst solunum yolları hastalıklarına bağlı olarak ortaya çıkan burun tıkanmalarında mutlaka doktora danışmanız gerekecektir. Bunlar haricindeki nedenler için ise asla burun tıkanıklığı tedavisi şeklinde düşünülmemesi gereken, yalnızca önlem ve anlık bir rahatlama amacı ile yapılabilecek şeyler ise şunlardır:
Tuzlu Su Damlaları
Tuzlu su damlaları, burun tıkanıklığına karşı ilk alınabilecek önleminiz olmalıdır. Tuzlu su damlalarını bebeğinize uygulamak için ise bebeğinizi düzgün bir şekilde yatırarak çenesini geriye doğru ittirip yavaşça iki burun deliğine de iki ya da üç damla şeklinde tuzlu su püskürtmeniz gerekir.
Bebekler bu işlemi yaparken rahatsız oldukları için size direnç gösterebilir ya da ağlayabilir, fakat serum fizyolojik ismi verilen ürünler kısa vadede burnun açılmasını sağlamaktadır. Dolayısıyla eğer bebeğiniz size direnç gösteriyorsa, mutlaka başını sıkıca tutup hızlıca damlayı püskürtülmelisiniz. Kısa bir süre içinde burun tıkanıklığına son veren burun damlalarında mutlaka yaşa uygun tuzlu su damlaları seçilmelidir. Bu bakımdan 3 yaş alt çocuklara deniz veya okyanus suyu haricinde damla önerilmemektedir.
Ampul Şırıngalı Emme
Burun, damlayla açıldıktan hemen sonra, burun içinde problem yaratan ve tıkanıklığa sebebiyet veren mukus dışarı atılmalıdır. Bu uygulama için ise ampul şırıngalar kullanılmaktadır. Burun aspiratörü şeklinde de bilinen bu ampulü sıkarak bütün havayı boşaltıp bebeğinizin burun deliğine hafif bir şekilde yerleştirmelisiniz. Daha sonra bebeğinizin mukusu rahatlıkla emmesi için de ampulü yavaşça bırakarak şırıngayı silip diğer burun deliğini de aynı işlemi tekrarlamalısınız. Bu uygulama sonucunda bebeğin burnu mutlaka açılacaktır. Ancak bu işlem uygulanırken bebeğin burun damarlarına asla zarar verilmemesi gerekmektedir. Bunun için de bebeğin başının kesinlikle hareket etmemesi gerekir.
Buhar Banyosu
Birçok uzman, burun tıkanıklıklarının açılmasında doğal yöntemlerin kullanılmasını önermektedir.Buhar banyosu da bu doğal yöntemlerin en yaygın kullanılanıdır. Aynı zamanda buhar, bebeğin burnunun tıkanmasına neden olan mukusun gevşemesine de yardımcı olabilir. Buhar banyosu oluşturmak için ise birkaç dakika süresince sıcak duş çalıştırarak buharlı odada bebeğiniz ile birkaç dakika boyunca oturabilirsiniz. Bunu yaptıktan sonra kısa sürede bebeğin burnu yumuşayıp içindeki mukus da dışarı doğru atılmaya başlayacaktır. Buhar banyosuyla bebeklerde meydana gelen burun tıkanıklığı tamamen giderilmez; fakat bebek buhar banyosu sayesinde yüksek oranda bir rahatlama sağlayacaktır.
Soğuk Sis Nemlendiricisi Kullanın
Kuru havalar, bebeklerde burun tıkanıklığını daha fazla kötüleştirecektir. Bu nedenle soğuk sis nemlendiricisi, havada nem yaratarak burun tıkanıklığı gidermeye yardım edebilir. Bu bakımdan bebeğinizin burnunda meydana gelen tıkanıklığı ortadan kaldırabilmek amacıyla mutlaka soğuk sis nemlendiricisi çalıştırıp, odanın nem dengesini iyi bir şekilde ayarlamalısınız
Bebeğinize Sık Sık Su İçirin
Bebeğin yeteri kadar su içmesini sağlamak mukusu ince tutar. Bu yüzden bebeği su içme konusunda teşvik etmek oldukça önemlidir. Ancak su tüketimi hakkında farklı görüşler de vardır. Anne sütüyle beslenen bebekler su gereksinimlerini anne sütünden karşıladıkları için su tüketimi sağlamamaktadır. Bu nedenle bebeklerde suyun hangi zaman dilimlerinde içirilmesi gerektiği hakkında mutlaka bir uzman ile görüşmeli ve aksiyon alınmalıdır.
Bebeğinizi Dik Tutun
Bebeklerde burun tıkanıklığıyla mücadelede çocuğun dik bir pozisyonda olması çok önemlidir. Çünkü bebeğinizin dik tutulması sonucunda mukus dışarıya doğru çıkacaktır. Bu nedenle bebeklerin her zaman dik tutulmasına özen gösterilmelidir. Uyku sırasında burun tıkanıklığı oluşmaması adına bebeğin belden desteklenip başının da yükseltilmesi gerekir. Bu sayede bebeğin uyku esnasında rahat bir şekilde olması sağlanmaktadır.
Tıkanıklığa Yol Açacak Maddeleri Kullanmaktan Kaçının
Bebekleri, burun tıkanıklığına sebep olan duman ve sigaradan kesinlikle uzak tutmalısınız. Devamlı duman soluyan veya kış aylarında oldukça kötü hava koşullarına maruz kalan bebeklerde tıkanıklık daha fazla yaşanır. Bu nedenle ebeveynler bebekleri, dumandan ve dumana sebep olan faktörlerden olabildiğince uzak tutmalıdır.Burnu tıkalı olan bebeğin rahat bir şekilde uyuyabilmesi için, yatmadan önce mutlaka yatağının bir tarafını hafif bir biçimde yükseltmelisiniz. Çünkü bebeğin kafası yüksekteyken daha rahat nefes alıp verecektir.
Yazar: Sevinç Urgenç