Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Bebeklerde Yeni Doğan Sarılığı Nedir?

0 363

Bebeklerde Yeni Doğan Sarılığı Nedir?Bebek hastalıkları içerisinde yeni doğan sarılığı olarak bilinen sarılık önemli ve tehlikeli olabilecek bir hastalıktır. Kanda uyuşmazlık yaratabilir. Sarılığa neden olabilecek sorunun tespiti bir an önce yapılmalı tedaviye geçilmelidir. Geç kalınma durumunda hayati risk oluşturabilir.Doğum esnasında bebeğin oksijensiz kalması bebekteki bazı enzimlerin alığı bebeğin metabolizmasının bozabilir. Anne adayının hamilelik sırasında sağlığına gerekli özeni göstermemesi ilaç kullanımları alkol tüketimi sigara tüketimi bebeğin anne karnında olumsuz etkilenmesini sağlayacaktır.

Fizyolojik sarılık bulgusu doğum ertesi üçüncü veya dördüncü günlerde görülür.Bebek premetüre doğmuş ise bu süreç kısalır. İlk yirmi dört saat içerisinde kendini gösterir. Yeni doğan sarılığı sağlıklı bebeklerde görülme olasılığı % 60 civarında seyretmektedir. Bebeğinizin doktoru tarafından önlemler alınacak on gün içerisinde sarılık geçecektir. Şeker hastalığı olan annelerde bu süreç uzayabilir. Yeni doğan sarılığı şeker hastası olan annelerin bebeklerinde daha sık görülür. Anne sütünden kaynaklanan sarılı vakalarında birkaç ay sürebilecek bir zaman diliminde iyileşme görülecektir. Anne sütü sarılığında emzirmeye iki üç gün ara verilir. Bu sürede bebek mama ile beslenir.Sarılığın azalması sonucunda bebek anne sütüne geri döner.

Çocukların ateşi çok değişik nedenler ile yükselir. Bu nedenler arasında öncelikle çocuğun soğuk algınlığı kapmış olması öncelikli neden arasındadır. Bunun dışında kulak ağrıları da bizim tespit edemeyeceğimiz ateş yükselmeleri arasında yer alır. Eğer çocuk kulak ağrısı şikayetini söyleyebilecek yaşta ise hekime gitmek gerekir. Hekime gidilecek an esnasına kadar da ateş düşürücü verilmesi gerekir. Bir başka neden ise çocuğun boğaz enfeksiyonu olur.

Boğazlarından ateş kapan çocuk içinde hekime gidilmesinde fayda vardır. Akciğer enfeksiyonları da çocuğun ateşlenmesine sebep veren unsurlar arasındadır. Bu gibi durumlar hekimlerin tahlil ve laboratuar sonuçları ile belli olur. Çocuk hafif ateşli ise hemen doktora gitmenize gerek yoktur. Hafif ateş düşürücüler ve pansuman yöntemleri ile düşürmeyi deneyin.

Yazar:Enes Eker

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku