Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Bebeklerin Cinsiyetleri Nasıl Anlaşılmaktadır?

0 434

4113_ultrason2

Bilim ve teknoloji çağı olarak adlandırılan, günümüzde doğumdan aylar önce bebeklerin cinsiyeti kesin olarak belirlenebilmektedir. Günümüzde modern tıp, bebek bekleyen ailelerin cinsiyet sorusunda doğumdan haftalar öncesinde kesin bir bilgi vererek merakları sona erdirmektedir. Tarihsel süreç içinde bakıldığında ise, bebeklerin cinsiyetini belirleme işlemi binlerce yıl ötesine dayanmaktadır. Tarihsel süreçte binlerce önce yaşamış olan bazı toplumlar, cinsiyet belirleme konusunda bazı deneme ve araştırmalar yaparak bu konu hakkında bilgi edinmeye çalışmışlardır. Öyle ki; Eski Mısırda uygulanan bazı yöntemler sayesinde, o dönemde bebeklerin cinsiyeti konusunda net bilgilere ulaşabilmekteydi. Binlerce yıl öncesinde bu konu hakkında bilgi edinmeye çalışan çeşitli toplumlar, kendilerine ait yöntemler geliştirerek nitekim bu soruya cevap bulmuşlardır. Günümüzde ise cinsiyet belirleme işleminde farklı yöntemler kullanılabilmektedir.

4113_resimBu yöntemlerden en sık kullanılanı ultrason taramasıdır. Ultrason taraması, gebeliğin 16-20. Haftaları arasında cinsiyet hakkında bilgiler verir. Ancak, gelişmiş bazı ultrason cihazlarında bu süre 13. Haftaya kadar inebilmektedir. Genel olarak ise, hamileler gebeliğin 4 ile 5 ayı arasında bebeklerinin cinsiyetlerini öğrenirler. Ultrason cihazı, cinsiyet belirlemede kesine yakın sonuçlar vermektedir. Ultrason cihazı, anne karnına ses dalgaları yayarak bebeğin anne karnında canlı olarak monitörden izlenmesini sağlar. Bu izleme sırasında çocuğun cinsiyeti tespit edilmektedir.

Cinsiyetin belirlenebildiği bir diğer yöntem ise; “Prokonsepsiyonel Genetik Tanı” adı verilen bir yöntemdir. Kısa adı PGT olan bu yöntem, şüpheye yer vermeyecek şekilde anne karnında bebek cinsiyeti belirlemektedir. PGT yöntemi, gebeliğin embriyo safhasında cinsiyeti belirleyebilmektedir. PGT yöntemi sayesinde cinsiyetin çok erken bir dönemde belirlenmesi, özellikle tüp bebek yönteminde kullanılmaktadır. Tüp bebek yöntemi yoluyla meydana gelen gebeliklerde, döllenmenin ardından oluşan embriyodan hücre alınır ve spermin genetik yapısı PTG yöntemiyle belirlenir. Bu sayede cinsiyet konusunda kesin bilgi edinilmektedir. Tüp bebek yöntemiyle oluşan gebelikler uygulanan bu yöntemde birincil amaç aslında, bebekte kromozom kaynaklı olumsuz bir durumun olup olmadığının anlaşılmasıdır. Bu nedenle PGT yöntemi kullanılır ve yapılan incelemeler sonucunda bebeğin cinsiyeti de belirlenebilmektedir ve bu durum isteğe bağlı olarak gerçekleşir. İsteyen aileler, bu yöntem sayesinde çocuğun cinsiyetini seçebilmektedirler. Bazı ülkeler, bu yöntem sayesinde cinsiyet belirleme işlemini ahlak dışı bulduğundan, bu yöntemi sadece genetik bir hastalığın olup olmadığını anlamak için kullanır. Yapılan incelemelerde çocuğun cinsiyetine bakılmamaktadır. Aralarında ülkemizin de bulunduğu pek çok dünya ülkesinde, bu nedenle PGT ile cinsiyet belirleme işlemi yasaklanmıştır.

Bu tür yöntemlerin dışında da son yıllarda bu konuda bazı uygulamalar geliştirilmiştir. Bunlardan birisi, evde uygulanan cinsiyet belirleme testleridir. Bu testler, son yıllarda kullanılmaya başlanmış ve kullanımı birçok ülkede yasaklanmıştır. Bu tür testler, yüksek ihtimalli sonuçlar vermektedir ve asla tam olarak bir kesinlik söz konusu değildir.

Yazar:Erdoğan Gül

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku