Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Besin Mayalarının Sağlık Açısından Yararları

0 600

Besin ve beslenme mayası olarak anılan maya; protein, B vitaminleri, mineraller ve prebiyotik liflerle doludur. Güçlendirilmiş ürünler B12 vitamini, selenyum ve krom içermektedir. Kanıt, beslenme mayasının doğal bir enerji ve bağışıklık artırıcı olarak kullanılmasını desteklemektedir. Ayrıca kalbi korumakta, bağırsak sağlığını iyileştirmekte ve diyabete yardımcı olmaktadır.
Beslenme mayası, maya alerjisi, böbrek taşı ve gut olan kişiler için uygun değildir. Gluten intoleransı, egzama ve Crohn hastalığı olan bazı hastalar da bundan kaçınmalıdır. Bununla birlikte hoş peynirli lezzet, besin mayalarını popüler bir pişirme maddesi haline getirilmektedir. Patlamış mısır, makarna, patates, mantar veya makarna üzerinde tüketilebilmektedir. Bu yazıda besin mayasının yararları üzerine bilgiler bulunmaktadır.

Besin Değeri-Bira Mayası

Besin Mayalarının Sağlık Açısından YararlarıBeslenme ve bira mayası yakın akrabalardır: ikisi de S. cerevisiae içermektedir, ancak üretim sürecinde, besin değeri ve kullanımlarında biraz farklıdır. Bira mayası, genellikle şerbetçiotu veya tahıllarda yetiştirilen bira demleme endüstrisinin bir yan ürünüdür. Kurutulmuş ve deaktive edilmiş formlarını bir besin takviyesi olarak kullanılmaktadır. Ayrıca büyüme ortamına bağlı olarak, bira mayası glüten içerebilmektedir. Gıda endüstrisi, yalnızca diyet kullanımları için besin mayası yetiştirmektedir. Büyüme ortamı, nihai ürünü glütensiz yapan glikoz veya melastır. Bira mayası besleyici mayadan farklı olarak, kan şekeri seviyesini düşürmeye yardımcı olan krom bakımından doğal olarak zengindir. Bu nedenle, bira mayası şeker hastalığı olan kişiler için daha iyi bir seçenek olmaktadır. Beslenme mayası genellikle B1 2 vitamini ile takviye edilmektedir ve bu nedenle B12 eksikliği riski altında bulunan organlar için daha uygundur.
Bira mayası, birçoğunun nahoş bulduğu acı bir tada sahiptir; beslenme mayası, cevizli veya peynirli bir tada sahiptir ve çeşitli yemekler ile iyi karıştırılmaktadır. Bununla birlikte bira mayası şeker hastaları için daha uygun olmaktadır, ancak acı bir tadı vardır ve glüten içermektedir. Beslenme mayası genellikle B12 vitamini ile takviye edilmektedir, glüteni yoktur ve tadı daha iyidir.
1) Kalp sağlığı
Kalp hastalığı, yüksek tansiyon ve kolesterol ile birlikte ana risk faktörleri olarak dünya çapında ölüm sebebidir.
Kolesterol: Beslenme mayası, kolesterol düşürücü bileşenlerle doludur, örneğin:
• Beta-glukanlar
• Niasin (ayrıca HDL’yi de yükseltir)
• Nikotinamid ribozid
55 şeker hastalarında, 8 hafta boyunca günde 3,6 gr bira şişesi mayası verilmiştir, bu faydalı HDL kolesterolü arttırırken kan trigliseritlerini ve LDL’yi düşürmüştür. Bu takviyenin daha yüksek dozları (günde 10-20 g) 46 kişide de benzer sonuçlar elde edilmiştir. Bununla birlikte, yukarıdaki çalışmalarda plasebo kontrolleri bulunmamaktadır ve krom bakımından zengin bira mayası kullanılmıştır. Kromsuz beslenme mayasının aynı etkileri üretip üretmeyeceği kesin değildir. S. cerevisiae kaynaklı B-glukanlar, 15 obez erkekte kolesterol seviyesini düşürmüş ve hiçbir yan etkiye neden olmamıştır. Sıçanlar ve fareler üzerine yapılan çalışmalar da kolesterol düşürücü potansiyellerini ortaya koymaktadır.
Kan basıncı: 90 diyabet hastasının çalışmasında, bira mayası kan basıncını önemli ölçüde azaltmıştır, ancak kan lipitlerini iyileştirememiştir. Tansiyonu düşürmeye yardımcı olabilecek beslenme mayası bileşenleri bulunmaktadır ve bunlar aşağıdaki gibidir:
• Mineraller (potasyum ve magnezyum)
• Anjiyotensin dönüştürücü enzimi (ACE) bloke eden peptitler
• Nikotinamid ribozid
Beslenme mayası, kan basıncını ve kolesterolü düşüren ve kalp sağlığını destekleyen farklı besinler içermektedir.
2) Gut sağlık
S. cerevisiae’den prebiyotikler (beta-glukanlar ve mannan-oligosakaritler) ve hücre duvarı bileşenleri, bağırsak mikrobiyomunu desteklemektedir ve bir dizi sindirim sorununa yardımcı olmaktadır. Hayvan çalışmaları ve test tüplerinde, bilim adamları bu bileşenlerin bağırsakları koruyucu olma potansiyelini şu şekilde gözlemlemiştir:
• Okratoksin A gibi fungal toksinlerin bağlanması
• Zararlı bakterileri çıkarmak ve iyi olanları desteklemek
• Bağırsak bariyerinin güçlendirilmesi ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi
• Yatıştırıcı bağırsak iltihabı
Bununla birlikte, beslenme mayası inaktif hücreler içermektedir, bu nedenle artan besin emilimi ve ek mikrobiyom yararları gibi probiyotik etkilerden yoksundur. Bunlar aktif, S. cerevisiae veya S. boulardii canlı suşları olan takviyelerle sınırlıdır.
3) Bağışıklık
Gut sağlığı, sağlam bağışıklık sisteminin temel taşıdır. Bağırsakları besleyerek ve patojenlere karşı koruyarak, beslenme mayası (S. cerevisiae) bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Besleyici mayadan iki ana karbonhidrat, alfa-mannan ve beta-glukan, bağışıklık arttırıcı özelliklere sahiptir. Bağışıklık hücrelerine bağlanır ve onları uyararak çeşitli enfeksiyonlara ve hastalıklara karşı daha etkili hale getirmektedir. 200’den fazla katılımcının iki çalışmasında, S. cerevisiae ve ürünleri (EpiCor) ile yapılan bir ek, hastalananlarda soğuk algınlığı ve azalmış semptomları yakalama riskini azaltmıştır. Aynı tedavi, 96 kişide saman nezlesi semptomlarını hafifletmiştir. Maya beta-glukanlar ayrıca klinik denemelerde ve hayvan modellerinde immün arttırıcı özellikler göstermiştir.
• Enfeksiyonları önlemek
• Hastalığın iyileşmesini hızlandırmak
• Hastalık belirtileri azaltmak
• Alerjik reaksiyonları hafifletmek
Beslenme mayası, bağışıklık sistemini destekleyen başka bir besin olan çinko bakımından zengindir. Beta-glukanlar, çinko ve diğer besin maya bileşenleri bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudu enfeksiyonlara, kronik hastalıklara ve alerjilere karşı daha dirençli hale getirmektedir.
4) Ruh ve enerji
Birçok sporcu ve aktif kişi doğal bir enerji arttırıcı olarak besinsel maya kullanmaktadır. Sağlıklı bir ruh halini ve enerji üretimini destekleyen besinlerle doludur. Kronik yorgunluk sendromu olan hastalar genellikle B vitaminleri ve diğer besinlerde eksiktir. S. cerevisiae’ye dayanan ürünler beslenme durumlarını, bilişsel işlev ve ruh halini iyileştirmektedir ve diğer semptomları azaltmaktadır. Beslenme mayalarından elde edilen bazı bileşenler, klinik denemelerde ruh halini, enerjiyi ve fiziksel performansı iyileştirmiştir. Bu bileşenler aşağıdaki gibidir:
• B-glukanlar
• Nükleotitler
• B vitaminleri
Beslenme mayası, ruh halini ve enerjiyi destekleyen bir dizi besin içermektedir, ancak mevcut klinik kanıtlar sınırlıdır.
5) Diyabet
162 diyabet hastasının iki çalışmasında, bira mayası glikoz seviyelerini düşürmüş ve insülin fonksiyonunu arttırmıştır. Bira mayası, krom açısından doğal olarak yüksektir ve bu faydalı etkilerden kısmen sorumludur. Krom bakımından zenginleştirilmiş beslenme mayası, hayvan denemelerinde insülin fonksiyonunu artırarak kan glukozunu düşürmeyi başarmıştır. Beslenme mayası krom içerebilmekte veya içermeyebilmektedir, bu nedenle beslenme etiketlerini kontrol edilmelidir. Beta-glukanlar diyabetli hastalarda lipid ve glukoz metabolizmasını da iyileştirmektedir. Sınırlı klinik kanıtlara göre, krom bakımından zenginleştirilmiş mayalar kan glukozunu düşürebilmektedir ve insülin fonksiyonunu artırabilmektedir. Ayrıca maya b-glukanlar da antidiyabetik etkilere sahiptir.

Kilo Üzerindeki Etkileri

Besin Mayalarının Sağlık Açısından Yararları54 obez erkek ve kadının bir çalışmasında S. cerevisiae bazlı bir takviye (maya hidrolizatı), yağsız vücut kitlesi üzerinde olumsuz bir etkisi olmadan kilo ve karın yağının azaltılmasına yardımcı olmuştur. Aynı takviyeyi alan obez kadınlar daha az yemiş, daha fazla yağ kaybetmiş ve fazla şeker istemişlerdir. Araştırmacılar, maya hidrolizatının hayvan çalışmalarında vücut yağını azaltma yeteneğini de gözlemlemişlerdir. Her ne kadar maya hidrolizat ve besinsel maya, her ikisi de S. Cerevisiae ihtiva etseler de, farklı şekilde üretilirler, kilo kaybı üzerinde aynı etkilere sahip olmayabilirler. Ek olarak, yüksek miktarda B vitamini iştahı ve kilo alma riskini artırmaktadır. Kişi fazla kilo vermek için mücadele ediyorsa, onun için beslenme mayaları en iyi seçenek olmayabilir. Bununla birlikte besleyici mayadan bazı bileşenler yağ yakmayı desteklemektedir, ancak yüksek miktarda B vitamini iştahı ve kilo alma riskini artırmaktadır.

Diğer Yararları

Beslenme mayası, erkeklerde doğurganlığı artıran bir mineral olan çinko bakımından yüksektir. Selenyum bakımından zenginleştirilmiş maya, tiroid fonksiyonunu artırmaktadır, Hashimoto ve Mezar hastalığı gibi otoimmün tiroid hastalıklarına yardımcı olmaktadır. Beslenme mayalarından elde edilen nikotinamid ribosid, sinir sağlığı ve bilişsel performans için gerekli bir bileşen olan nikotinamid adenin dinükleotidi (NAD) sağlamaktadır. Bazı besin mayası ürünleri bu bileşenler bakımından zengin olmakla birlikte, yukarıdaki yararlara sahip olup olmadıklarını araştıran hiçbir çalışma yoktur.

Kaynakça:
traditionalcookingschool.com
realsimple.com
draxe.com
daveasprey.com

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku