Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Blockchain Nedir?

0 477

Blockchain Nedir?Bitcoin ile hayatımıza giren blockchain, son dönemlerde adından sıkça bahsedilen bir konu haline geldi. Gittikçe popülerleşen blockchain teknolojisi, sunduğu muhteşem yenilikler ile özellikle finans dünyasında yakın takibe alınmış durumda. Peki dünya ekonomisinde devrim yapma özelliğine sahip blockchain teknolojisi nedir?

Blockchain, şifrelenmiş işlem takibi yapmak için tasarlanmış bir dağıtım veri tabanıdır. Zincirleme bir modelle inşa edilen blockchain teknolojisi, aslında yepyeni bir internet türünün temelini oluşturuyor. Blok zinciri, hesaplama yapan düğümlerden meydana geliyor. Düğüm, işlemleri onaylamakla ve aktarmakla görevli. Düğümler blok zincirine aktarıldıkları anda blok zincirinin güncel bir kopyasını indiriyor. Düğümlerin bir araya gelmesiyle, internetin şu anki işleyişinden tamamen farklı güçlü bir ağ oluşuyor.

Sisteme ilk veri girişi yapıldıktan sonra, sisteme sonradan dahil olan kullanıcılar kendisinden önce oluşturulan tüm veri yapısını bilgisayarlarına indirirler ve blockchain sisteminin kullanıldığı yere göre veri girişi yaparlar. Kullanıcılar tarafından üretilen kod, sistemdeki en uzun blok zincirine katılır. Her yeni blockchain ağı sistemdeki kullanıcıların bilgisayarında depolanmaya devam eder. Yani bir blok zincirindeki bilgi, sürekli olarak paylaşılan ve güncellenen bir veri tabanı halinde varlığını sürdürür. Dolayısıyla kayıtlar herkese açık bir durumdadır. Sistemdeki herhangi bir bilgiyi değiştirmek için tüm ağınkinden daha büyük bir işlem gücü gerekmektedir. Bu nedenle sistemde geriye dönük bir müdahale olması söz konusu değildir. Bu da hile yapılmasını imkansız kılan bir teknoloji demektir. Aynı zamanda, bir verinin hangi kaynaktan çıkıp, nerelerden geçtiği ve nerelere ulaştığını takip etmek için ideal bir sistemdir. Sistemde ağ boyunca aynı bilgi blokları saklandığından, blok zinciri tek bir kişi ya da kurum tarafından yönetilmez veya aracıya ihtiyaç duyulmaz. Bu sebeplerle maliyet düşer ve işlemler daha hızlı gerçekleşir.

Blockchain Teknolojisi Hangi Alanlarda Kullanılabilir?

Dış Ticaret: Karmaşık ve uzun süreçler gerektiren gümrük, liman ve nakliye işleri tek bir kayıt sisteminin kurulmasıyla, bilgi akışının anında gerçekleşmesi, sürecin izlenebilir olması ve denetimin kolaylaşması, söz konusu mala ve paraya daha kolay erişilebilir olması gibi faydalar sağlamaktadır.

Sigortacılık: Sigorta talebi yapılan olaylarda, olayların uzun bir süre incelemeden geçmesi olayını ve sahte belge kullanımını engelleyen blockchain teknolojisi hızlı ve şeffaf bir yapı vaadediyor.

Sağlık: Tek bir sistem altında kayıt yapılan veriler, hastalar hakkında daha doğru kararlar verilmesini sağlarken, aynı zamanda sürecin daha hızlı ve verimli geçmesine olanak tanımaktadır.

Telif hakkı: Kendi çektiğimiz bir fotoğrafı, bir yazıyı ya da bestelediğimiz müziği blockchain bünyesinde bulunan telif hakkı sistemiyle, bize ait olduğunu teyit ettirebilir ve patentini alabiliriz. Bu işlem için herhangi bir kuruma başvurmamız gerekmez.

Oy kullanma: Seçimlerde yapılacak olan oylamalar için oldukça güvenli bir altyapı oluşturan blockchain sistemi, hiçbir merkeze gerek duymadan, yüzde yüz demokratik oylamalar sağlayabilir.

Blockchain teknolojisinin ağırlıklı olarak kullanım alanı şimdilik kripto paralar olsa da gelecekte bir çok alanda kullanılacak gibi gözüküyor.

Yazar: Dilara Yeten

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku