Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Bulimia Nervoza’nın Neden Olduğu Diş Problemleri

0 826

İlk başta psikiyatrik bozukluğun diş problemlerine neden olacağı net bir bulgu değildir. Bununla birlikte, Bulimia Nervozadaki ilk telltale semptomlarının bazılarında meydana gelen problemler, diş hekimleri tarafından tespit edilmektedir. Bulimia nervoza, ciddi tıbbi sorunlara ve ayrıca diş sorunlarına neden olmaktadır. Ayrıca Bulimia nervoza hastalarının ağız sağlığını ihmal etmemesi önemlidir.

Diş Aşınması

Yapılan çalışmalara göre, kusmaya maruz kalan Bulimia Nervoza hastalarının yüzde 47 ile 93’ünün diş minesine zarar verdiği bulunmuştur. İsteğe bağlı kusma yaşanırsa, midenin asidik içerikleri ağıza gelmesinin dişlerin mine yüzeyinin aşınmasına neden olduğu bilinmelidir. Genellikle bu hasar öncelikli olarak dişlerin iç ve ısırma yüzeylerinde görülürken mine hasarının büyüklüğü hastalar arasında değişebilmektedir. Kişinin diş erozyonuna yatkınlığı, etkilediğine inanılan bazı faktörler, diyet, ağız hijyeni alışkanlıklarının yanı sıra kendi kendine kusma sıklığını da içermektedir. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, günde birkaç kez kendini kusturmaya başlayan kişiler, daha az sıklıkta kusturanlara göre diş erozyonu yani aşınması geliştirme riski daha yüksektir.
Bununla birlikte, bireysel farklılıklar olabilirken, bazıları daha az sıklıkta kusmayla daha fazla zarar görmektedir. Diş erozyonu, ilk altı ay boyunca belirgin olan kusma sonrasında ortaya çıkmaktadır. Diş minesi, mide asidine tekrar tekrar maruz kaldığından aşındığı için zamanla dişler parlaklıklarını kaybedebilir, kırılabilir, sararabilir, aşınabilir ve düzensiz görünebilir. Hasarlı dişler, kişinin görünüşüyle ilgili endişeleri daha da arttırabilmektedir, ancak diş çürüğü, kozmetik bir kaygıdan çok daha fazlasıdır. Dişler sıcağa ve soğuğa karşı daha hassas olabilmektedir. Bu yemeyi daha zor hale getirir ve iyileşmeyi zorlaştırmaktadır. Aşırı durumlarda, dişler dökülebilir, diş hasarını onarmak için kapsamlı ve pahalı diş çalışmaları gerekmektedir.

Diş Boşlukları

Bu hastaların kendilerinin neden olduğu kusmalara sebep olup olmadığına bakılmaksızın, kavite riskini artırabilen yüksek şekerli yiyecekler tüketmektedirler. Kusma yaşayan kişiler, ek mide asidi nedeniyle diş boşlukları için daha da yüksek bir risk taşımaktadırlar. Diş hekimleri, Bulimia Nervoza bulunan bireylerde daha yüksek oranda boşluk olduğu kabul edilmiştir. Bulimia Nervoza ve diğer yeme bozukluklarının bir belirtisi olabilen tükürme ve çiğneme yapan kişiler diş oyukları ve çürüğü problemleri yaşamaktadır.

Ağız ve Tükürük Bezlerine Etkisi

Bulimia Nervoza'nın Neden Olduğu Diş ProblemleriSık sık kusma diş eti tahrişine, kanamaya ve dudaklar açısında yaralara neden olmaktadır. Aynı zamanda alt çene kemiği boyunca ve kulağın önündeki tükürük bezlerinin genişlemesine ve bu da sincap yanağı görünümüne neden olmaktadır. Kusma, tükürükte, kurumuş veya çatlamış dudaklara, ağız kuruluğuna ve özellikle de dilde ağızda yanma hissine yol açabilecek bir azalmaya neden olmaktadır.

Tedavi

Tedavi, kusmayı bırakmayı ve oral hijyene dikkat etmeyi içermektedir. İyileşme, diş hasarını sınırlamanın ve tıbbi sonuçları engellemenin en iyi yoludur. Kişi tedavi edilmemiş Bulimia Nervozadan mustaripse, bir tedavi uzmanından yardım istemelidir. İlk olarak doktoru görerek başlayabilir hatta yeme bozuklukları konusunda uzmanlaşmış bir doktora yönlendirebilir. Durum hakkında açıkça konuşmak, nihai tedavi ve iyileşme için önemlidir. Bilişsel davranışçı terapi Bulimia Nervoza için etkili bir tedavi olmaktadır. Bilişsel davranışçı terapinin kendi kendine yardım versiyonları da bazılarına yardımcı olabilir. Kusma durduktan sonra, Bulimia Nervoza hastaları bazen daha kapsamlı diş onarımlarını tercih etmektedirler. Yeme bozukluğundan dolayı dişlerin iyileşmesi zaman almaktadır. Bu arada, kişi eğer hala kusuyorsa, hasarı en aza indirmek için yapabileceği bazı önlemler vardır. Önceleri, hastalara kusma döneminden sonra florürlü diş macunu ile dişlerini fırçalamamaları önerilmiştir, çünkü daha fazla hasara neden olacağı endişesi vardır. Ancak, bu asla kanıtlanmamıştır. Mevcut öneri ise, florürlü diş macunu ile hafifçe fırçalamak ve sonra asit kalıntılarını nötralize etmek için nötr bir PH gargara veya bir kabartma tozu çözeltisi (bir litre suya bir çay kaşığı) ile dişleri durulamaktır. Tükürük bezi şişmesine, sıcak kompresler ve tart şekerleri yardımcı olmaktadır. Kişi şayet utanmış gibi hissediyor olsa da, düzenli olarak kontroller için diş hekimine gitmelidir. Bulimia Nervoza ile ilgili olarak kişi düzenli olarak tedavi görmelidir, böylece daha önemli diş sorunlarını önleyebilir. Tedavi edilmeyen diş problemleri daha ciddi tıbbi komplikasyonlara neden olmaktadır.

Bulimia Nervosa

Bulimia Nervosa, bulimia olarak da bilinmektedir, kişi bir oturuşta çok miktarda yiyecek tüketen, yeme bölümleri ile karakterize edilen psikolojik bir yeme bozukluğudur. Buna yeme davranışı üzerinde hiçbir kontrol duygusu eşlik etmemektedir, ardından kusma, açlık, lavma, aşırı müshil ve kötüye kullanımı ya da zorlayıcı egzersiz gibi kilo vermeye çalışmak için uygun olmayan yöntemler gelmektedir. Bulimia, çocuklukta veya erken yetişkinlikte geç gelişme eğilimindedir ve kadınları erkeklerden daha sık etkilemektedir. Bulimia hastaları sıklıkla davranışlarını gizlice uygularlar, ortaya çıktığında tiksinirler ve utanırlar, ancak kustuklarında kendilerini rahatlamış hissederler. Bu hastalıktan mustarip olanlar genellikle boy ve yaşları için normal sınırlar içindedir. Bununla birlikte, kilo almaktan korkma, kilo verme arzusu ve vücutlarından yoğun bir şekilde memnun olmadıklarını hissedebilirler.

Sebepleri

Bulimia rahatsızlığının tam olarak sebebi bilinmemektedir ancak yapılan araştırmalara göre, duyguların, belirli kişilik özelliklerinin ve düşünce modellerinin yanı sıra çevresel faktörlerin ve biyolojik kombinasyonunun sorumlu olabileceğini göstermektedir. Ayrıca araştırmacılar bu yeme bozukluğunun, kişinin vücut memnuniyetsizliği, beden büyüklüğü ve şekli ile ilgili aşırı endişe ettiklerinden dolayı başlayabileceğine inanmaktadırlar. Genellikle Bulimiden mustarip olan bireylerin öz güvenleri düşüktür ve fazla kilolu olma korkuları bulunmaktadır.

Belirtileri ve Komplikasyonları

Bulimianın bazı belirtileri vardır ve bu belirtiler aşağıdaki gibidir:
• Kontrol edilemez bir şekilde yemek yemeyi takiben kusma
• Kilo vermek amacıyla müshil, idrar söktürücü veya kusma
• Banyoyu yemeklerden sonra sık kullanma
• Aşırı egzersiz
• Sürekli vücut ağırlığı ile meşgul olma
• Diş problemleri
• Boğaz ağrısı
• Depresyon veya ruh hali değişimleri
• Kontrolden çıkma
• Boyun ve yüzdeki şişmiş bezler
• Düzensiz dönemler
• Zayıflık, bitkinlik, kanlı gözler
Bulimianın komplikasyonları ise aşağıdaki gibidir:
• Asitli gastrik içeriğe tekrar tekrar maruz kalınması nedeniyle diş minesinin erozyonu
• Diş çürükleri
• Sıcak veya soğuk yiyeceğe karşı diş hassasiyeti
• Tekrarlayan kusmalardan dolayı tükürük bezlerinde şişlik ve ağrı
• Mide ülseri
• Mide ve yemek borusunun yırtılması
• Normal bağırsak salma fonksiyonunda bozulma
• Zayıflama
• Düzensiz kalp atışı
• Ağır vakalarda kalp krizi
• Daha düşük libido
• İntihar davranışı

Tedavi

Bulimia tedavisi, fiziksel olduğu kadar kişinin psikolojik ihtiyaçlarının da değerlendirilmesini gerektirmektedir. Tedavi psikolojik danışma ve ilaçları içermektedir. Antidepresan fluoksetin Bulimia Nervoza'nın Neden Olduğu Diş Problemleri(Prozac), buliminin tedavisi için FDA onaylıdır ve doktorlar bazen diğer antidepresanları veya ilaç türlerini tavsiye ederler. Tıbbi tedavi çoğu durumda beslenme ve zihinsel sağlık uzmanları ekibi tarafından yapılmaktadır. Tedavinin amacı, fiziksel sağlığı ve normal beslenme alışkanlıklarını geri kazandırmaktır.

Bulimialı Kişiler İçin Outlook Nedir?

Bulimia tedavisi zor bir durumdur. Pek çok kişi bu rahatsızlığı geliştirmektedir, ancak bazı durumlarda nüksler zaman zaman tekrarlamaktadır. Ayrıca, tedavi olarak kabul edilen bazı kişiler, yaşamları boyunca normalden daha az yeme alışkanlıklarıyla devam etmektedirler. Bununla birlikte, genel olarak Bulimili kişilerin görünümleri, başka bir yeme bozukluğu olan anoreksili kişilerin görünümden daha olumludur.

Bulimia Önlenebilir mi?

Bulimia gelişiminin gerçek nedeni bilinmediğinden, Buliminin nasıl önlenebileceğini söylemek zordur. Ancak, medyanın sunduğu ideal kadının gerçekçi olmadığı bir toplumda yaşıyoruz. Eğitimciler ve ebeveynler gençlerin bu ideal resmi perspektife koymalarına yardımcı olabilir. Ergenler, uygun vücut ağırlığının aşırı zayıflığa eşit olmadığını anlamak için teşvik edilmelidir.
Kişi veya ailesinden herhangi bir üyesi kilo ve vücudunda sağlıksız bir sorun yaşıyorsa veya gıdaya aşırı derecede ilgi duyuyorsa, bir sağlık uzmanına danışmalıdır. Erken tedavi, başarılı bir sonuç alma şansını arttırmaktadır.

Kaynakça:
eating-disorders.org.uk
eatingrecoverycenter.com
bulimia.com

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku