Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Çernobil Faciası ve Geride Bıraktıkları

0 557

Çernobil Faciası ve Geride Bıraktıkları26 Nisan 1986: Dünyayı sarsan bir olay ve tarihe geçecek kadar büyük bir felaket…

Çernobil faciası Sovyet topraklarında meydana gelen ve dünyayı etkileyen bir patlamaydı. Yankıları halen sürmekte ve etkilerini de görebilmekteyiz.Çernobil nükleer santralinin 4 numaralı reaktöründe gerçekleştirilen ve zayıf güvenlik önlemleri ve hatalı santral çalışanları ve gerçekleşebilecek büyük bir patlama…

Çernobil Faciası ve Geride BıraktıklarıHiroşima ve Nagasaki’ye atılan atom bombalarının 200-250 katı kadar daha fazla radyoaktif madde yeryüzüne sızdı ve deney gerçekten ölümcül bir hal aldı. Kaza sonrası Kuzey yarımküredeki hemen hemen her alanda Çernobil’in etkileri ve zararları gözle görülür şekildeydi. Bunun yanı sıra rüzgar ve iklim olaylarının da etkisiyle radyoaktif maddelerden farklı farklı ülkeler de nasibini aldılar. 150.000 km toprağı etkisi altına aldığı ve kirlettiği söyleniyor araştırmacılar tarafından. Almanya’nın güneyinde ve İngilterede insan ölümleri ve kanser riski daha da arttı bunun yanı sıra hayvan ölümlerinin önü kesilemedi.

Çernobil Faciası ve Geride BıraktıklarıOrtaya konulan verilerin gerçeklik payı bana göre sıfır çünkü yaptığım araştırmalarda hala nükleer santralin kullanılabilir ve zararsız olduğu savunuluyor ve aklama çalışmaları devam ediyor. Bu konuda en büyük tepkiyi Greenpeace gösteriyor. Ölü sayısı 93.000 onların rakamlarına göre…

Ülkemizde Trakya ve Karadenizde etkisini gösteren Çernobil özellikle Karadeniz bölgesi halkının toprağını bitirmiş durumda yetiştirilen ürünler eğer tabi olgunlaşabilirse tamamen zararlı ve kanser için çok müsait.

Çernobil Santrali
Santral her biri 1000 megavat (mW) gücünde dört reaktörden meydana geliyordu. 25 nisan 1986’da santralin dört numaralı reaktörü rutin bakım için kontrol altına alındı. Mühendisler bu ara içerisinde deneyi gerçekleştirmek için bir fırsat olarak düşündüler. Deneyin amacı tam olarak, reaktörün çalışması ansızın durduğunda buhar türbinlerinin ne kadar süre çalışmayı sürdüreceklerini ve böylece ne kadar süre acil güvenlik sistemine güç sağlayabileceklerini görmekti.

Çernobil Faciası ve Geride Bıraktıkları

Reaktörün gücü düşürüldü. Gün içinde bu tekrarlandı ve ölümcül deney adım adım hızlandırıldı. Patlama sonrası faciaların önü kesilemedi 30 ayrı yangın sardı etrafı. Bilinçsiz itfaiye görevlileri gereken ekipmanlardan yoksun çalışmaya başladılar santral görevlileri ile birlikte radyasyondan en fazla etkilenen ikinci şahıslar onlardı.

Kaza sonrası çalışma ekibinde bulunanlar ve o bölgedeki insanların kurtulma şansları olmadı. Bu da yetmezmiş gibi çevresinde bulunanlar ve çocukları da bu faciadan etkilenen kişilerdi. Tiroid kanseri en çok başgösteren hastalık oldu o dönemde ve önüne geçmek çok zordu. Lösemi…O dönemin baş belasıydı ve ölü sayısı gün geçtikçe artıyor ve bu facianın yaraları kapanmıyordu. Çernobil 2000 yılına kadar faaliyetlerini sürdürdü etrafına bir duvar çekildi tabii bu duvar hiçbir işe yaramadı ve yapılan baskılar sonucu 2000 yılında Çernobil’in sonu geldi ve kapatıldı.

Yazar: Ali ERSOY

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku