Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Cerrahi Aletlerin Öncesi ve Sonrası

0 453

Cerrahi Aletlerin Öncesi ve SonrasıNeşterler, forsepsler ve makaslar hakkında konuşmak bile bazı insanları korkutmak için yeterli olabilir. Geçmiş zamanlardaki cerrahi aletler bugüne göre daha ham ve geri olsa da yine de inanılmaz derecede etkiliydi. Bu aletlerin modern versiyonları geçmiş yüzyıllardan kalma atalarıyla aynı olmasa da çoğu sadece daha gelişmiş versiyonudur.

1-Trokar

Trokar hala yaygın olarak kullanılan bir cerrahi alettir.Basit formda, geleneksel tasarımlı trokarlar, üç keskin kenarın bir noktaya geldiği, bir perforan ucu olan bir sap ve şafttan oluşur. Trokar şaftı bir dış kılıf veya kanül içinden kaymaktadır. Tarihsel olarak, araç karın şişliğini azaltmak için kullanıldı. Aspirasyon olarak bilinen bu prosedür, günümüzde, özellikle de insanlarda ve evlerde embalming sürecinde ve acil durumlarda kullanılır.Şimdi trokarlar laparoskopik cerrahide (karın boşluğunu inceleme prosedürü) yaygın olarak kullanılmaktadır, burada laparoskop gibi aletler kanül içinden geçirilebilir.

2-Gorget

Gorget, tarihsel olarak, taşların mesaneden çıkarılması için kullanılan bir enstrümandır.Kolun karşısındaki uçta “gaga” için içbükey ve koniktir. Eski gorgets künt idi, ancak daha sonra tasarımlar konik ucun yan tarafında (veya bazı durumlarda her iki tarafta) bir kesme kenarı eklendi.Gaga, gorgetin altında yer alan personel olarak bilinen bir enstrümanda bir oluktan aşağı kaydırılmış bir kılavuz görevi gördü. Gorgetin kesici kenarı daha sonra mesaneye bir açıklık getirmek için kullanıldı.Açılış yapıldıktan ve taş yerleştirildikten sonra, cerrah daha sonra gorgetin içbükey kısmı boyunca bir çift forsepsi ve taşı kavramak ve çıkarmak için mesaneye kaydırılabilir.Ne yazık ki, gorgetin prosedür sırasında personelin yivini tutmak kolay bir iş değildi ve rektuma veya prostat bezine gereksiz kesikler açması seyrek görülen bir olay değildi.19. yüzyılda, ligografi için üstün enstrüman ve prosedürlerin geliştirilmesi ile gorget eskimiş hale geldi.

Cerrahi Aletlerin Öncesi ve Sonrası3-Trepan ve Trephine

Trepan, bir vida şeklinde, testerenin dişlerini döndürmek için bir sapın kullanıldığı bir lastik şeklinde işletilen küçük bir boru şekilli testere idi. Başlıca kullanımı, travmatik yaralanmanın ardından beyne çarpan kemik parçalarının çıkarılması için başka bir enstrümanın yerleştirilebildiği kafatasından bir kanalın yapımında olmuştur. Trepanning olarak bilinen prosedürün, efüzyonlu kanın kaçmasına izin vererek kafa içi kompresyonunu da rahatlattığı düşünülmüştür. Trepan, bir çapraz sap ve tırabzan tarafından başarılı bir şekilde gerçekleştirildi; bu, testereyi ilk önce bir dairesel yivin kafatasına doğru kesilmesi için stabilize etmek üzere bir merkez-pim kullandı. Daha sonra, testere bıçağa daha derin bir şekilde bastıkça, dura mater maddesine nüfuz etmesini önlemek için pim çıkarılmıştır.Trefin artık Batı tıbbında kullanılmamaktadır.

4- Spekulum Oculi

18. yüzyılda popülaritesi doruğa ulaşan bir enstrüman olan spekulum okuli, bir yarık ve kayan düğmeyi tutan bir sapa tutturulmuş bir kıskaç benzeri halkadan oluşuyordu. Halka, göz kapaklarını, göz kapaklarını göze doğru ittirecek şekilde, koldaki düğmenin konumu ile uygun bir çevreye kilitlenecek şekilde yerleştirilmiştir.
Spekulum okuli, çeşitli prosedürler için gözü yerinde sabitlemek için kullanıldı. Ancak, acı verici bir aletdi, çünkü gözbebeklerine büyük miktarda baskı yaptı. Ve bazı doktorlar, göz kapağını parmaklarıyla olduğu gibi kolayca dışarıda tutabileceklerini keşfettiler. Spekulum okuli 19. Yüzyılda kullanımdan düştü.

5- Amputasyon Bıçağı

Cerrahlar yüzyıllar boyunca tüm şekil ve boyutlarda amputasyon bıçaklarıyla deneyler yaptılar, fakat belki de en çok tanınan şekli, 16. yüzyılda ortaya çıkan orak şekliydi. Enstrümanın şekli, tek bir taramada bir uzvun kesilmesini kolaylaştırmak için tasarlanmıştır, bazı cerrahlar bir dışbükey kesici kenarlı bir bıçak ve diğerler kavi i içbükey bir kesme kenarı olan bir bıçak kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bazı model kavisli amputasyon bıçakları çift kenarlıydı ve durumun gerektirdiği şekilde esneklik sağladı.Ancak daha sonra genel olarak nispeten daha düz bıçaklar tercih edilmeye başlanmıştır.

Cerrahi Aletlerin Öncesi ve Sonrası6- Prob-Razor

Sondalama makinesi bir bükülme ile keskin bir kaburgaya benziyordu.Günümüzde tortikollis olarak bilinen ve boyun eğik veya bükülmüş pozisyonda tutulduğu boyun ağrısı olarak bilinen bir durum için kullanıldı. Bazı hastalarda, boyun boynun sternomastoid kasının kasılması neden olur, bu durumda, 18. yüzyıl cerrahları kasları kesmeye başvurdu. Bunu, klavikuladan biraz kesi yaparak ve sonda-usturayı daralan kasanın altından geçirerek yaptılar, daha sonra kasanın etrafındaki kaslar temizlendi ve kesildi. Günümüzde bu cerrahi uygulama Prob-Razor yerine kasın tendonunun kesildiği çok daha basit bir prosedür lehine kaymıştır.

Kaynakça:
https://www.britannica.com/list/7-scary-surgical-instruments

Yazar: Merve Karaca

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku