Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Gebelikte Araba Kullanmak Riskli midir?

0 480

Gebelikte Araba Kullanmak Riskli midir?Gebelik 40 hafta süren, heyecanlı olduğu kadar dikkatli olmayı da gerektiren bir süreçtir. Artık anne adayı kendisi kadar içinde taşıdığı bir candan da sorumludur. Bu sorumluluğun bilinciyle hareket etmesi gerekir. Öte yandan yaşam şartları ve birçok anne adayının hamileliğin son aylarına kadar çalışmak zorunda olmasından dolayı araç kullanmak zorunda kalırlar. Hamile iken araç kullanmak sakıncalı değildir ama bazı kurallara uymak ve dikkatli olmak gerekir.

Gebeliğin ilk aylarından itibaren araç kullanırken mutlaka emniyet kemeri takılması gerekir. Emniyet kemeri karnımı sıkıştırır ve bebeğe bir şey olursa mantığı kesinlikle yanlıştır. Eğer emniyet kemeri takılmadığında bir kaza olursa anne adayının ve bebeğin yaşamı tehlikeye girer. Bu anlamda dikkat edilmesi gereken emniyet kemerinin nasıl takılması gerektiği hususunu bilmektir. Zaten karnın büyümeye başlamasıyla emniyet kemeri karnın tam ortasından geçmesi oldukça yanlış olur. Bunun yerine emniyet kemerini anne adayı kayışın yüksekliğin kendi omuz hizasına göre ayarlamalıdır. Çapraz askı göğüs arasından geçirilmelidir.

Hamileliğin ileri aşamalarında karnın büyümesi ile anne adayının kapladığı yerde genişler. Arabaya binerken koltuk mutlaka ayarlanmalı ve hamile rahat edebileceği şekilde koltuğunu geriye çekmelidir.

Hamile bir bayanın araç kullanırken en çok dikkat etmesi gereken hususlardan biri de direksiyonun duruşudur. Direksiyon karın hizasından göğüs hizasına kaldırılmalıdır. Böylece bir kaza durumundan direksiyonda bulunan hava yastığı karna doğru değil göğse doğru açılmış olur. Ayrıca göğüs hizasındaki direksiyon ile hamile daha rahat eder.

Gebelikte Araba Kullanmak Riskli midir?Hamileler dikkatli oldukları ve kurallara uyduktan sonra araba kullanmalarında sakınca olmasa da kanaması olanlar, baş dönmesi, mide bulantısı olanlar kısacası sağlık durumu iyi olmayan hamileler araç kullanmaktan vazgeçmelidir. Araç kullanırken çift görebilir, gözleri kararabilir ve başları dönebilir. Bu durumlarda kazaya sebebiyet verebilir. Gebeliğin son aylarında da gebeler araç kullanmasa daha iyi olur. Çünkü aniden doğum başlayabilir. Ve bu da anne adayını telaşlandırır ve yine ortaya bir kaza durumu ortaya çıkabilir. Ayrıca doğum heyecanı araba kullanmaya olan adaptasyonu bozabilir.

Hamilelerin uzun yolda araba kullanmaları yorucu olur. Çünkü hep aynı pozisyonda durmalarından dolayı kan dolaşımı yavaşlar. Ayaklarında şişlik oluşur. Bu durumda yapılması gereken sık sık mola vererek hareket etmek faydalı olur. Hamileler araba kullanırken bel boşluklarına yastık koyarlarsa oluşabilecek bel ve sırt ağrısına karşı önlem almış olurlar.

Hamile bir bayan kaza geçirdiğinde bilinci açık ise panik olmadan arabadan çıkmalı ve çok hareket etmeden bir yere oturmalı ya da uzanmalıdır. Ambulans çağırmalı ve gerekli tüm tetkikleri yaptırmalıdır. Bu durumda bebeği durumu da mutlaka kontrol edilir. Özellikle kanama ve travma riskleri göz önüne alınır. Ve gebeliğin sonuna kadar kontroller tekrarlanır.

Kaynakça:
Hamilelikte araba kullanmak güvenli mi? – Buse Terim
www.jinekolojivegebelik.com/2010/10/gebelikte-araba-kullanmak.html

Yazar: Serpil Altunyay

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku