Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Çin Tarçın Özü Yağı (Cassia): Bileşenleri, Kullanım Bilgileri ve Olası Etkileşimleri

0 706

Cassia, geleneksel Çin tıbbında (TCM) 50 temel bitkiden biri olarak kabul edilir ve Cinnamomum cassiaolarak bilinir. Çin ve Burma’ya özgü yaprak dökmeyen bir ağaçtır. Cassia yaygın olarak Çin tarçını olarak bilinir ve bilimsel adı Cinnamomum cassia’dır. Cassia esansiyel yağı veya cassia kabuğu yağı, cassia kabuğunun, yaprakların ve dalların buharla damıtılmasıyla elde edilir. Cassia, gerçek tarçın (bazen Seylan tarçın olarak da adlandırılır) ile benzerdir ve kullanımındaki yararlarının bazıları tarçın yararları ile birebir aynıdır. Çünkü aynı botanik aileden gelmektedirler ve her ikisinin de baharatlı, sıcak bir aroması vardır, ancak cassia kabuğu yağı tarçından daha tatlıdır.
Cassia, yerli ve folklor tıbbı sistemlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Ayurveda olarak bilinen Hint tıbbı sisteminde, bitki termojenik, müshil, balgam söktürücü ve idrar söktürücü olarak belgelenmiştir ve cüzzam, erizipeller, ülser semptomları, öksürük, şişkinlik, dispepsi, menstrüel problemler ve tüberküloz tedavisinde kullanılmaktadır. Ayrıca bronşit doğal bir ilaç, anemi doğal tedavi ve doğal kabızlık giderilmesi için kullanılır. Cassia yağı temizlik ve yemek pişirmek için kullanılabilir, ancak bu güçlü yağı kullanmanın sağlık yararları gerçekten şaşırtıcıdır. Cassia yağının bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinmektedir ve tüm vücudun düzgün çalışmasına yardımcı olur. Sağlıklı ve işleyen bir sindirim sistemini korur ve kan dolaşımını iyileştirir. Cassia yağı da bir antidepresandır ve yıllardır cesaret ve öz değer duygusu oluşturmak için kullanılmıştır. Vücut üzerinde ısınma etkisi vardır ve zihni sakinleştirir.

Çin Tarçın Özü Yağı Nedir?

Çin Tarçın Özü Yağı (Cassia): Bileşenleri,  Kullanım Bilgileri ve Olası EtkileşimleriDört ana tarçın esansiyel yağı türü vardır. Farklılıklar, hangi ağacın ve hangi parçaların (ağaç kabuğu veya yaprak) yağı yapmak için kullanıldığını içerir. Önce yağları yapmak için kullanılan farklı tarçın ağaçlarını bilmek gerekir. İlk tarçın türü, aynı zamanda gerçek tarçın olarak da bilinen Seylan tarçınıdır (Cinnamomum zeylanicum). Bu tür tarçın Avrupa ve Meksika’da satılmakta ve kullanılmaktadır. İkinci tür tarçın, daha iyi tarçınlı cassia olarak bilinen Çin tarçınıdır (Cinnamomum cassia). Bu, ABD ve Kanada’da satılan tarçın türüdür. Her iki tarçın da benzer aromalarla ve kimyasal kompozisyonlarla yakından ilişkilidir. Koku baharatlı, odunsu, sıcak ve dünyevi olarak tanımlanır. Bununla birlikte, tarçın cassia daha tatlı bir kokuya sahiptir ve daha fazla kumarin (doğal olarak oluşan bir kan inceltici) içerir.
Her iki tarçın türü de tarçın esansiyel yağı yapmak için kullanılmasına rağmen, tarçın cassia yağı Cliganic’in tarçın esansiyel yağında kullanılır. Eğer cassia yağı nedir diye merak edenler için Güney Çin’e özgü yaprak dökmeyen bir ağaç olan sinnamom cassia ağacından buhar damıtılmış olan uçucu yağ olduğunu açıklamak gerekir. Bu yazıda Çin tarçının bleşenleri ve kullanımı hakkında bilgiler bulunmaktadır.

Cassia Ağacı ve Bileşenleri

Cassia, Hindistan, Endonezya, Laos, Malezya, Tayvan, Tayland ve Vietnam dahil olmak üzere güney ve doğu Asya’da yetiştirilmektedir. Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık ve Hindistan’da cassia kullanılan en yaygın tarçın türüdür. Cassia, Cinnamomum ailesinden yaklaşık 32 feet yüksekliğinde büyüyen, yaprak dökmeyen bir ağaçtır. Kabuk gri renktedir ve yapraklar sert ve uzundur, yaklaşık dört inç uzunluğunda büyümektedir.
Hem toz halinde hem de çubuk formda Cassia kabuğu, şekerleme, tatlılar, hamur işleri ve et için bir lezzet verici madde olarak kullanılır; birçok köri tarifinde de belirtilmiştir. Tipik olarak, cassia kabuk veya çubuk parçaları olarak satılır, ancak yerel sağlık gıda mağazanızda cassia kabuğu yağı bulmak kolaydır. Cassia yağının başlıca bileşenleri benzaldehit, chavicol, sinnamik aldehit, sinnamil asetat ve linalooldür. Özellikle flavonoidlerin ve antioksidan polifenolik bileşiklerin, serbest radikallerin oluşumunu temizlediği ve kanser ve diyabet gibi hastalık süreçlerini iyileştirmede büyük bir potansiyele sahip oldukları bilinmektedir.

Cassia Yağı Nasıl Kullanılır?

Cassia yağı aynı tarçın yağı gibi kullanılabilir, topikal olarak alınabilir veya kullanılabilir. Cassia yağı tüketirken, küçük dozlarla (bir veya iki damla) başlayın ve oradan yukarı doğru çalışın. Çay, kahve ve baharatlı yemeklerle mükemmel şekilde giden baharatlı ve sıcak bir lezzet sağlar. Evde denenebilecek bazı cassia yağı kullanımları şu şekildedir:
• Soğuk algınlığı ve grip tedavisi için 2-3 damla cassia yağı çekilmeli veya günde iki kez yağı solunmalıdır
• Sindirim sağlığı için, ayaklara veya karına eşit parça taşıyıcı yağla (hindistancevizi veya jojoba yağı gibi ) karıştırılmış 2-3 damla cassia yağı yağ karışımını ovulmalıdır.
• Mantar enfeksiyonunu öldürmek için, günde iki kez istenen bölgeye eşit miktarda taşıyıcı yağ ile 1-2 damla cassia yağı seyreltilmelidir.
• Ruh halini yükseltmek için 2-3 damla cassia yağı dağıtın veya yağı ılık bir banyo suyuna eklenmelidir.
• Mide bulantısını tedavi etmek ve kusmayı önlemek için, bir mendile 3-5 damla cassia yağı damlatılarak bulantı hissedildiğinde kokuyu solunmalıdır.
• Dahili kullanım için, bir damla cassia yağı gibi küçük bir miktarla başlanmalı ve kahve, çay, yulaf ezmesi veya sıcak ve baharatlı bir tada sahip herhangi bir yemeğe eklenmelidir.

Cassia Yağı Tarifleri

Çin Tarçın Özü Yağı (Cassia): Bileşenleri,  Kullanım Bilgileri ve Olası EtkileşimleriBu yağ ister mutfakta, ister güzellik ve isterse banyo da kullanılsın bunu sağlamanın birçok yolu vardır. İşte cassia yağının kullanım şekillerinden bazıları:
Pişmiş elma ve yulaf ezmesine 1-2 damla cassia yağı eklenebilir. Bu kahvaltı için harika bir fikirdir ve kişiyi tok tutar. Çünkü lifle doludur ve cassia yağı ilavesiyle ekstra bir anti-inflamatuar etkisi oluşur. Bunun yanında vücudu temizlemek, vücut yağını eritmek, enerjiyi artırmak ve hastalık tersine çevirmek isteniyorsa, diyete doğal detoks içecekleri eklemek yaşam kalitesini artırmaya yardımcı olabilir. Doğal detoks içeceklerine 1-2 damla cassia yağı eklemek detoks etkisini artırabilir.
Cassia yağının sakinleştirici ve ısınma özelliklerinden yararlanılabilir. Bu ev yapımı şifa banyo tuzları tarifi ile gevşemeye, kas ağrısını hafifletmeye, stresi azaltmaya ve vücut detoksifikasyonunu desteklemeye yardımcı olacaktır. Spa’da masraf etmek yerine, bu muhteşem spa benzeri tarifi kişi kendi evinin konforunda uygulayabilir. En iyi sonuçları elde etmek için banyo suyuna banyo tuzu ve 5-10 damla cassia yağı eklenebilir.

Cassia Yağının Olası Yan Etkileri ve Etkileşimleri

Çin Tarçın Özü Yağı (Cassia): Bileşenleri,  Kullanım Bilgileri ve Olası EtkileşimleriCassia yağı topikal ve dahili kullanım için güvenlidir. Hamilelik sırasında kaçınılmalıdır çünkü ciltte ve mukozada tahriş ve hassasiyet oluşturabilir. Ayrıca sütün salgılanmasını azaltabilir, bu nedenle emziren anneler için önerilmez. Cassia tarçını yüksek miktarlarda almak bazı kişilerde yan etkilere sebep olabilir. Yağ, kumarin adı verilen büyük miktarda kimyasal içerir ve bazı insanlar kumarinlere duyarlıdır. Cilde uygulandığında, cassia yağı bazen cilt tahrişine ve alerjik cilt reaksiyonlarına neden olabilir, bu nedenle önce yağı küçük bir cilt yamasıyla test edilmesi önerilir.
Cassia yağı kan şekerini düşürebilir, bu nedenle diyabet ilaçları ile birlikte cassia yağı almak kan şekerinizin çok düşmesine neden olabilir. Her ikisi de kullanıyorsa kan şekerinin yakından izlenmesi gerekir. Çünkü diyabet tedavisinde kullanılmakta olan gliburit (DiaBeta, Glynase PresTab, Mikronaz), insülin, pioglitazon (Actos), glimepirid (Amaril)rosiglitazon (Avandia), tolbutamid (Orin klorpropamid (Diabinese), glipizid (Glukoktrol),) gibi bazı ilaçlar etkileşim de bulunabilir. Çok yüksek dozda cassia tarçın almak, özellikle mevcut karaciğer hastalığı olan kişilerde karaciğere zarar verebilir. Karaciğere zarar verebilecek bir ilaç kullanıyorsa, büyük miktarda cassia tarçın alınmamalıdır. Karaciğere zarar verebilecek bazı ilaçlar arasında izoniazid (INH)amiodaron (Cordarone), asetaminofen (Tylenol ve diğerleri), karbamazepin (Tegretol), metotreksat (Romatrex), , flukonazol (Diflucan), metildopa (Aldomet) itrakonazol (Sporanox), eritromisin (Eritrosin, Iloson, diğerleri), fenitoin (Dilantin), lovastatin (Mevacor), pravastatin (Pravachol), simvastatin (Zocor) ve diğerleri bulunmaktadır.

Kaynakça:
cliganic.com
thespruceeats.com
ncbi.nlm.nih.gov

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku