Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Kullanım Alanları

0 786

Bilim ve teknolojinin sürekli bir gelişme ve değişme içinde olması tüm canlı yaşamına etki etmektedir. Bu etkinin olumlu olması ve etki süresindeki artış için her alanda her türlü bilgiye ihtiyaç duyulmaktadır. Birçok alanda kullanım yeri mevcut olan coğrafi bilgi sistemleri (CBS) zaman geçtikçe gelişmiş, teknoloji ile beraber büyük bir değişime uğramıştır. Coğrafi bilgileri belirlenmiş amaç doğrultusunda toplama, depolama, güncelleştirme, analiz etme, görüntüleme için geliştirilmiş sisteme coğrafi bilgi sistemleri adı verilmiştir.

Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Kullanım Alanları

CBS’nin Klasik Yöntemlerden Farkı

En basitinden düşünüldüğünde konum paylaşma uygulamalarının ardında bile CBS’lerinde tutulan bilgilerden yararlanılmaktadır. Bu nedenle bu sistemin kullanıldığı alanlar sandığımızdan da geniştir. Veriler sisteme parsel, yol çizimi, uydu fotoğrafı, nokta ve arazi formatı şeklinde girilebilmekte ve kullanıma sunulmaktadır. Ancak CBS sadece farklı şekillerde sisteme işlenmiş verilerden ziyade bu verileri kullanarak benzerlik, yakınlık, uzaklık, farklılık gibi ilişkiler ortaya koymaktadır. CBS sadece bir haritalandırma metodundan çok pek çok ilişkiyi kullanıcılarına sunarak daha hızlı ve kolay karar verilmesine katkı sağlamaktadır. Dinamik bir harita gibi düşünüldüğünde önceden girilen verilerden yararlanılarak CBS’leri kullanılarak bir alan hakkında her türlü bilgi alınabilmektedir. Bu nedenle coğrafi bilgiler yaşayan haritalardan çok daha fazlasıdır.
Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Kullanım Alanları

CBS’nin Kullanım Alanları

Sağlık Hizmetleri: Acil durumlarda hastaya veya tehlike bölgesine en güvenilir ve en hızlı bir şekilde ulaşılacak yolun belirlenmesinde coğrafi bilgi sistemlerinden yararlanılmaktadır. GPS adı verilen global yön bulma hizmeti burada büyük rol oynamaktadır. Ayrıca yeni hastane, sağlık ocağı yapılmak istendiğinde ilk tespit GPS sistemleriyle yapılmaktadır. GPS sistemi ilk defa Amerika Birleşik Devletleri’nde Amerika’nın dünya etrafına 24 tane uydu yerleştirilmesiyle kullanılmaya başlanmıştır. 2012’de bu sayı 32’ye çıkmıştır. Salgın hastalıklarda tehlikeyi ortadan kaldırmak için hastalığın kaynağı, nerelere yayıldığı, çevresel faktörlerle ilişkisinin belirlenmesi gereklidir. Sözü edilen etkenlerin belirlenme işlemleri coğrafi verilerle yapılmaktadır.
Belediye Hizmetleri: Kamu alanlarının belirlenmesi, ulaştırma verileri, tapu işlemleri, arsa ve arazi düzenlemeleri başta olmak üzere belediyeler çoğunlukla işlerinde coğrafi bilgilerden yararlanmaktadırlar. İmar uygulama, alt yapı hizmetleri, kentsel dönüşüm, denetim, fen işleri, ruhsat, denetim CBS’den yararlanılan alanlardan sadece birkaçıdır.
Asayiş ve Güvenlik Hizmetleri: Karakolların sorumlu oldukları bölgelerdeki güvenlik aksaklıklarını sisteme giriş yapması yerelden başlayıp genele doğru veri kontrolünü sağlamaktadır. Elde edilen verilere göre önlemler alınarak suçlar engellenebilmektedir. Suçluların takibi, yeni asayiş birimlerinin yeri, suç mahalline ulaşım CBS’den yararlanılan durumlardan bazılarıdır.
Ayrıca tarım arazilerinin tespiti, afet yönetimi, doğal kaynakların yönetimi, müşteri ve pazar odaklı analizlerin yapımı gibi birçok konuda da coğrafi bilgi sistemlerinden yararlanılmaktadır. Teknolojinin insan hayatının her alanına tesir etmesiyle GPS cihazları her bireye mahsus hale gelmiştir. Bu sebeple günlük hayatta navigasyonlar yardımıyla en basit yön bulma da dahi coğrafi bilgiler kullanılmaktadır.

Kaynakça:
http://sbpturkiye.com/
https://www.kentharita.com/

Yazar: Coma Berenices

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku