Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Gebelikte Neden Ciğer Yenilmez?

0 1.579

Gebelikte Neden Ciğer Yenilmez?Gebelikte bebeğin gelişimi için beslenme çok önemlidir. Doğru, bilinçli bir beslenme programı yapmak gerekir. Doktorlar ve aile hekimleri bu konuda gebelere gerekli uyarıları yaparlar. Bu uyarıları kulak ardı etmemek gerekir. Gebeler kendileri çok yediklerinde bebeğin de kilo aldığını düşünmemelidir. Önemli olan çok yemek değildir. Amaç sağlıklı ve ölçülü beslenmek olmalıdır. Anne adayının aldığı kilolar ile bebeğin sağlıklı beslenmesi aynı doğrultuda değildir. Bu anlamda hangi yiyeceğin ve içeceğin ne kadar tüketileceğini bilmek gerekir.
Gebelerin tüketirken dikkat etmesi gereken besinlerden biri de ciğerdir. Ciğer çok sağlıklı bir yiyecektir ama gebeler için sakıncaları da vardır.
Ciğer A vitamini açısından oldukça zengindir aynı zamanda demir, protein ve folik asit içerir. Bu kadar faydalı olan bir besinin gebeler için ne zararı olabileceği soruna yanıt olarak içindeki A vitamini oranının fazla olması denilebilir. A vitaminin fazlalığı doğum kusurlarına sebep olabilir. Kanser hücrelerini geliştirebilir. Özellikle dana ciğerinde A vitamini oranı daha da yüksektir. Ciğerdeki A vitamini retinol biçimdedir yani hayvansal A vitaminidir. Hayvansal A vitamini suda çözünmez yağda çözünür. Bu yüzden fazlası vücuttan idrarla atılamayacağı için karaciğerde depolanır.
A vitamini bazı sebze ve meyvelerde de vardır. Eğer A vitamini alınmak isteniyorsa ciğer yerine havuç, balkabağı, lahana, kayısı, brokoli tüketilebilir. Bitkilerdeki A vitamini daha az olduğu ve suda çözünebildiği için özellikle gebelik döneminde ciğer yerine bu sebze ve meyveler tercih edilmelidir. Ciğerdeki yüksek miktardaki retinol kolesterolü olanlar için de oldukça zararlıdır.
Bir porsiyon dana ciğerde günlük alınması gereken A vitaminin 3 katı A vitamini vardır. Bu yüzden rastgele ve kulaktan dolma bilgilerle beslenmek bebeği olumsuz etkiler.
Gebelikte doğru beslenme her şeyden az az yemektir. Riskli yiyeceklerden uzak durmaktır.

Gebelikte Neden Ciğer Yenilmez?Gebelik döneminde anne adayı sıklıkla acıkır ve zaman zaman bazı şeyleri yemek için özel bir çaba içine girer. Aynı yiyecekten çok yemenin illa ki zararı olacaktır. Bebeğin sağlıklı olması için bu 40 haftalık gebelik süreci doğru değerlendirilmelidir. Eğer gebenin canı çok ciğer çekiyorsa doktora danışmak yararlı olacaktır.
Ciğerle ilgili olarak gebelik sürecinde yendiği zaman bebekte lekeler oluşacağı düşüncesi vardır. Ama ön plandaki zararı A vitaminin fazlalığıdır.
Birçok hayvansal ciğer vardır.

Gebelikte Neden Ciğer Yenilmez?Tavuk ciğeri, dana ciğeri, sığır ciğeri, kuzu ciğeri…Hepsinin içinde A vitamini vardır ama hepsinde dozajı farklıdır. Ama ciğerin içindeki A vitamini az da olsa dikkatli olmak gerekir.
Çağın getirmiş olduğu bilgi birikimden ve bilgiye kolay ulaşmanın avantajlarından yararlanılarak gebeler ne yemeleri ne yememeleri konusunda araştırma yapmalı ve bilinçli hareket etmelidir. Yoksa beslenmeden kaynaklı olarak bebek de ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Bebeğin tüm hayatını etkilememek için doğru beslenmek şarttır.

Kaynakça:
https://www.hamilelikbelirtileri.co › Hamilelik › Hamilelikte Beslenme

Yazar: Serpil Altunyay

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku