Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Demiryolu Tünel Mühendisliğinde Entegrasyon ve İşbirliği

0 320

Bir projenin brifingine, tasarımına, inşasına ve işletmeye alınmasına dâhil olan çok sayıda iç paydaş, çeşitli çıkarların olacağı anlamına gelir. Geleneksel proje teslim yöntemlerinde, parçalanma, iletişim boşlukları yaratmak için genellikle işbirliğinden mahrum kalan bir durum olmuştur. Müşteri ve inşaat ekibi projede ortak bir hedefi paylaştığında, çatışmalar azalır ve odak proje üzerindedir. Bu, işbirliğini, daha iyi paydaş yönetimini geliştirir ve başarılı teslimat sonucu elde etme şansını artırır.
Proje verilerinin ve bilgilerinin, karar vermeyi desteklemek ve ekibin erişebileceği ortak bir veri ortamında (CDE) tutulmasını sağlamak için ortak bir ortam geliştirildiğinde paydaşlar proje için bir varlık olabilir. Uzman alt yükleniciler dahil herkes tarafından kullanılabilen formatlarda üretilen tasarım çizimleri, tasarımcılardan özel bilgi taleplerini azaltır. İşbirliğine dayalı bir ekip, problemlerle başa çıkma konusundaki bilgilerini geliştirmek ve böylece hem karar vermeyi hem de problem çözmeyi desteklemek için verilere ve bilgiye sınırsız erişim sağlamalıdır. Rowley ve Jennifer, veriden bilgiye ve bilgiden bilgiye kadar olan sürekliliği, insan anlayışının hiyerarşisinin ilkeleri olarak adlandırırlar. Bu, projelerin teslimat performansını iyileştirmek için veri ve bilgi yönetiminin önemini güçlendirir.
Proje tanımlama aşamasında projeyi tasarlamak ve planlamak için ön yükleme süresi uzun vadede karşılığını alacaktır, bu sayede proje ekibi riski tahmin edebilir ve azaltma planları ve acil durum belirleyebilir. Tasarım ve sıralama sorunları, inşaat sırasında ve proje ömrünün sonraki aşamalarında tespit edilirse düzeltilmesi 10 kat daha pahalı olabilir. Sanal gerçeklik (VR) gibi teknolojiler artık çözümleri geliştirmek için mevcuttur ve risk değerlendirmesi için önceliklendirilmelidir.
İster resmi ister gayri resmi olsun, veri ve bilgi paylaşımı Bilgi İletişim Teknolojileri ile geliştirilebilir. ICT Teknolojisi, üretim sistemleri ve alt sistemlerin görselleştirilmesini sağlar, böylece çatışmalar tasarım ve planlama aşamalarında erken tespit edilir ve çözülür. Geliştirilmiş proje planlaması ile, hem yerel hem de sınır ötesi lojistik, daha verimli bir şekilde koordine edilebilir. Tedarik zinciri yönetimi de iyileşerek güvenin ve tedarik zinciri boyunca paylaşılan ortak bir kalite kültürünün geliştirilmesine yardımcı olur. Demiryolu Tünel Mühendisliğinde Entegrasyon ve İşbirliği
Yalın ve Çevik proje yönetiminde işbirliği, karar vermeyi, problem çözmeyi ve ayrıca proje risklerini önceden tanımlamayı desteklemek için etkileşimli, entegre ve akıllı bir şekilde çalışabileceğini gösterir. Temel gereksinim, güvenilir kaynaklar arasında paylaşılan ve nihai ürüne (varlığa) değer katabilecek doğru verileri, doğru bilgiyi aramaktır.
İşbirliği bilgi paylaşımını desteklemeyi amaçlasa da, artan etkileşimler proje ekiplerinin daha etkili ve verimli bir şekilde çalışmasına da yardımcı olur. Bu, işbirliğinin ekip üyelerinin öğrenmesi üzerindeki etkilerini daha da ılımlı hale getirir. Verimlilik sorunlarının ötesinde, işbirlikçi bir çalışma ortamında karar verme daha etkili hale getirilir ve böylece sorunlar hızlı bir şekilde çözülebilir.
1990’lı yılların sonlarından bu yana, işbirliği sırasında etkileşimleri arabuluculuk yapmak, gözlemlemek ve kaydetmek için yeni teknolojilere odaklanan işbirliğine dayalı öğrenim üzerine yeni bir araştırma trendi vardır. Bu trend, bilgisayar destekli işbirliğine dayalı öğrenme (CSCL) olarak bilinen ortaya çıkmıştır. Genellikle coğrafi veya zamansal olarak dağınık durumda olan iki veya daha fazla kişi arasındaki çevrimiçi etkileşimleri kolaylaştırmak ve kaydetmek için çevrimiçi ağları kullanır. İnşaat aşamasında, güvenli bir ortak veri ortamında (CDE) tasarım ve planlama süreçlerini iyileştirmek için teknolojiyi uyarlama ihtiyacı vardır. Ancak, proje paydaşlarının mobil, aynı yerde veya uzakta etkileşim kurmasına olanak tanıyan entegre işbirliği ortamı tasarlamak ve geliştirmek için büyüyen bir eğilim vardır. CoSpaces Projeleri, AB tarafından IST Finanse Edilen bir Proje, farklı bilgi zenginliği sağlayan farklı teknolojiler kullanılarak bu kavrama nasıl ulaşılabileceğini göstermektedir. Ek olarak, işbirliğine dayalı, iletişime, işbirliğine ve problem çözmeye yardımcı olan araçlar sağlayarak uzak coğrafi konumlarda birlikte çalışan eylem odaklı ekiplerin kolaylaştırılmasına yardımcı olur.
Teknoloji Entegrasyonu, paydaşların öğrenmeye ve problem çözmeye yönelik bilgisayar ve teknoloji becerilerini uygulamalarına olanak sağlamak için işletmelerde genel içerik alanlarında teknoloji araçlarının kullanılmasıdır. İşbirliği, bireylerin koordineli bir şekilde ortak bir hedefe doğru birlikte çalışmasını gerektirir. Muhtemelen Entegre işbirlikçi teknolojiler, paydaşların coğrafi mesafeyi dikkate almadan problem çözmeye yönelik toplu olarak çalışmasına yardımcı olabilecek araçlardır. Bu teknolojiler, eşzamanlı (gerçek zamanlı) veya eşzamansız (gerçek zamanlı değil) şekilde çalışabilir. Böylece paydaşların veya ekip üyelerinin herhangi bir zamanda herhangi bir yerden belge veya dosya paylaşmasına olanak tanır.

Demiryolu Tünel Açmada İşbirliğine Dayalı Çalışma İhtiyacı

2008 yılında yapılan bir çalışma, Network Rail’in (NR) Avrupalı emsallerine kıyasla 433 milyon £ yol bakımı ve 1.305 milyon £ daha fazla ray yenilemesi harcadığını belirtmiştir. NR’nin, rekabet ve ortaklık fikrine dayanan tedarik zinciri ilişkilerinde köklü bir değişiklik yaparak yüklenici verimliliği katkılarının kilidini açabileceğini savunmuşlardır. Planlama, mülklerin daha iyi kullanımı, varlık konfigürasyonunun standardizasyonu ve varlık durumunun kalitesine odaklanma gibi temel iyileştirme alanlarını belirlemişlerdir. Demiryolu ağına coğrafi olarak dağıtılmış bir dizi mevcut tünel bölümüyle, paranın karşılığını vermek için bakım çalışmalarının koordinasyonu çok önemlidir.
Ana ile alt yüklenici arasındaki işbirliği sürecine ilişkin açık bir kılavuz olmamasına rağmen, proje katılımcıları artık bilgi ve bilgi paylaşımının başarılı bir proje teslimatı ve sözleşme ilişkisinin temel bir unsuru olduğunun farkındadır. Ancak, süreç, insanlar ve verilerin yönetimi yoluyla organizasyonel performansı ve proje sunumunu geliştirmek için işbirliğini geliştirme stratejisini sağlamıştır. Çok güçlü işbirliği istekliliğine rağmen, kültür ve farkındalığın benimsemenin önündeki önemli engeller olarak kaldığı belirtilmiştir.
Demiryolu endüstrisi liderleri değişim ihtiyacının farkındadır. 2010’da BS11000’in piyasaya sürülmesinin, Network Rail’in öncülüğünde faydaları şimdiye kadar temel programlarla sınırlı olan CC’nin benimsenmesini teşvik etmek için İngiltere demiryolu endüstrisi için düşüncede bir adım değişikliğine işaret ettiğini bildirmiştir. Avrupa’nın en büyük demiryolu projesi olan Cross Rail, projeyi 42 km / 26 mil tünel ile teslim etmedeki başarıyı, 40 şantiyesindeki NEC sözleşmeleri kapsamında tedarik zinciri aracılığıyla CC’yi benimseme stratejisine bağlamıştır. Cross Rail ayrıca, bildirildiği gibi PAS 1192-2 ilkelerine dayalı olarak proje sunumunda verimlilik için veri yönetimine yenilikçi bir yaklaşım benimsemiştir.Demiryolu Tünel Mühendisliğinde Entegrasyon ve İşbirliği
Demiryolu varlık bakım projeleri, diğer işleri yürüten çeşitli varlık bakım disiplinleri ile karmaşık bir operasyonel ortamda teslim edilir. Demiryolu tünellerinin bakımı, sınırlı çalışma alanı, farklı tünel tasarımları ve kullanılan malzemeler nedeniyle daha da karmaşık hale gelmektedir. Sonuç olarak, onarım çalışmaları basit değildir, ancak doğru zamanda doğru bilgiye sahip olmak, bakım gereksinimleri ile ilgili kararlarda yardımcı olur. Varlık yönetimine yönelik işbirliğine dayalı bir yaklaşım, varlık durumunun daha iyi anlaşılmasına yol açan varlık veri paylaşımını kolaylaştırabilir. Bu, paydaşlar tarafından sektörün yararına kullanılan çalışma yöntemlerini ve veri formatlarını standartlaştırması gereken varlık veri yönetimine entegre bir yaklaşım gerektirir.

Demiryolu Sektöründe Veri Yönetimi

Doğal olarak, kuruluşların hedeflerine ulaşmak için proje verilerini yönetmenin farklı yolları vardır. Proje yaşam döngüsü boyunca, büyük miktarda verinin farklı departmanlar tarafından çeşitli formatlarda üretildiğini ve yapılandırılmamış bir şekilde birçok farklı yerde saklandığını iddia edilmiştir. Bu bazen veri kayıplarına ve verimsiz aramalarda harcanan zamana yol açar.
Yenileme için vadesi gelen yol bölümleri ile ilgili kararlar, Maximo ve LU için Ellipse gibi varlık yönetimi modellerinde tutulan verilere ve bilgilere dayanılarak verilir. Bu tür modelleri doğru verilerle güncel tutmak, bakım gereksinimlerini doğru bir şekilde belirlemek, güvenli ve güvenilir bir tren hizmetinin işletilmesi için gerekli olan varlık kullanılabilirliğini optimize etmek için yeterli finansmanın mevcut olmasını sağlamak için çok önemlidir. Raporda, demiryollarının bakımının genellikle yetersiz bilgi ve sınırlı kaynaklarla yapıldığını belirtmiştir. Büyük demiryolu altyapı projelerindeki çoğu zaman çıktıların açıkça tanımlanmamaktadır. Bu, tasarım ve diğer hazırlık çalışmalarında maliyetli kapsam sürünmelerine ve yeniden çalışmalara neden olabilir.
Rapora ek olarak, demiryollarının nadiren demiryolu varlığını hizmetlerin en iyi şekilde çalışmasını sağlar, bir seviyede tutmak için yeterli kaynağa sahip olmalıdır. Bunun yerine, güvenliği ve güvenilirliği optimize etmek için bakım işlemlerine öncelik verme ile karşı karşıya kalınır. Dijital demiryollarının geleceği hakkında yakın zamanda yapılan bir araştırma yapılmıştır. Bu araştırmada, demiryolu işletmecilerinin, kapasite mevcut olmasına rağmen, kısmen veri üreten ve depolayan sistemlerin birbirine bağlı olmaması nedeniyle varlık yönetimini iyileştirmek için mücadele ettiklerini yazmıştır.
Bu kavram, son zamanlarda bu tür örgütsel zeka seviyelerinin artık uç bir kavram değil, gelecekteki yatırım kararlarının merkezinde yer aldığını söyleyen tarafından onaylanmıştır. Bu sektörün, daha verimli çalışmaya yönelik çözümün bilgi teknolojisini kullanmakta yatmaktadır. Teknolojinin kullanımı, gigabaytlarca toplanan, genellikle birçok farklı yerde depolanan veri toplama ve veri siloları oluşturarak daha hızlı veri toplama yollarını mümkün kılmıştır.
ABB’nin raporu, toplanan verilere, kuruluşun varlık durumlarının tam bir resmini elde etmesine olanak tanıyan daha geniş bir görüş olmaksızın, ihtiyaçlarına göre bireysel departmanlar tarafından çok sık erişildiğini onaylamış ve bildirmiştir. Bu, bakım öncelikleri hakkında etkili kararlar almak için oluşturulan büyük hacimli verileri birlikte analiz etmeyi zorlaştırır.
2010 ve 2017 yılında, proje yöneticilerinin ve önde gelen kurumların üst düzey yöneticilerinin, teslim edilen varlığın daha iyi anlaşılması için tüm büyük projelerde ortak veri yakalama ve depolama standartlarının benimsenmesini savunmaktadırlar. Bu, proje disiplinleri ve departmanları arasında çoklu veri kullanımını sağlayabilir. Tasarımların üst üste binmesine ve sabit varlık verilerinin dönüşümlere veya yeniden çalışmaya gerek kalmadan çoklu kullanımına olanak sağlamak için jeo-uzamsal veriler için tek bir anket ızgarasının kullanılmasıyla daha fazla fayda sağlanabilir.

Endüstriyel TepkilerDemiryolu Tünel Mühendisliğinde Entegrasyon ve İşbirliği

Cross Rail projesi, PAS 1192 serisinin ilkelerine dayanan ortak bir veri ortamında (CDE) veri yönetimine yenilikçi bir yaklaşım benimsemiştir. Bu, verilerin ve bilgilerin daha iyi yönetimi yoluyla teslimat performansını iyileştirmek, yapılandırılmış varlık aktarımını kolaylaştırmak, varlık yöneticilerinin demiryolunun güvenli ve verimli işletimi ve bakımı için kritik olan güvenilir bilgileri almasını sağlamaktır. Projede 60’ın üzerinde yüklenici ve alt yüklenici ile CDE’de benimsenen bilgi yönetimi yöntemi BS1192: 2007 ve PAS1192-3’e uygun olarak geliştirilmiştir. Yer seviyesinin 40 m altında dev tünel açma makinesi ile açılan 42 km’lik tünellerden oluşan yeni bir şebeke inşa edilmiştir. Tünel inşaatı, çeşitli yeraltı hizmetleri ve mevcut demiryolu altyapısı ile görüşülerek 2015 yılında başarıyla tamamlanmıştır.
NR için yapılan araştırmalar, mekanizasyon kullanımının arttığını, daha iyi veri yakalama ve depolama yöntemlerini önermiştir. Bu, teslim edilen varlığın durumu hakkında üretilen bilgilerin doğruluğunu artırır. Bu tür bilgiler daha sonra bakım gereksinimlerine ilişkin etkili kararlar için güvenilmektedir.
Modern işbirliğine dayalı ve veri yönetimi yaklaşımları, esas olarak demiryolu yeşil alan sahalarıyla sınırlı kalmıştır. 2017 raporunda, demiryolları kahverengi saha sahasının mevcut bilgi ve bakım süreçlerinden dijital demiryolu modelinin oluşturulmasından da yararlanabileceği önerilmiştir. Ancak, mevcut, parçalanmış durumdan tek bir entegre modele artan geçişin zorluğuna dikkat çekti. Veri yönetimine yönelik yapılandırılmış bir yaklaşım, farklı verilerin kullanımını azaltmak, halihazırda var olan verilerin hatırlanmasını, güncel olmayan verileri kullanmak ve iş kapanış paketlerinin yüksek bütünlükte veriler içermesini sağlamak için iş veri dosyalarının yönetilmesini kolaylaştırabilir.
Ek olarak Yunanistan’da Attiko Metro Hat 4’ün (yeni metro hattı) BIM dosyalarını kullanacağını duyurdu. Birleşik Krallık’taki High Speed 2 projesi, tedarikçilerinden BIM uyumluluğu olmasını istedi . BIM’in iyi nüfusa sahip olduğu ve uygulandığı İskandinav Ülkelerinde, planlama aşamasında BIM’in kullanıldığını açıkça gösterebilir. Dahası, Heikkilä’nın tünel açmada BIM kullanımının akıllı bilgi modellemesini ilerletmeye değer katabileceğine dikkat çekti. Ancak Finlandiya’da politika henüz mevcut değildir. Aksine, Norveç’te BIM tünel süreci için bazı temelleri belirleyen HB138 vardır.

Kaynakça:
http://www.implenia.no/files/media/files/adef8c42e72d86715288f6d4b8b15499/ITC-Broschuere_EN.pdf

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku