Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Dental İmplant Cerrahisinde Başarısızlık ve Komplikasyonlar

0 793

Bir diş implantı, yapay bir dişi desteklemek için çene kemiğine cerrahi olarak tutturulmuş metal bir direktir. Yerine yerleştirildiğinde, diş hekimi veya ağız cerrahı proteze yeni bir diş takar. Dental implantlar yüksek bir başarı oranına sahiptir, ancak bazı kişiler dental implant yetmezliği yaşarlar. Bu başarısızlık oranının yaklaşık yüzde 5 ila 10 olduğu tahmin edilmektedir ve dental implant takılma prosedüründen kısa bir süre sonra, aylar veya yıllar sonra başarısız oluşabilir. İmplant başarıszlığı ve diğer olası komplikasyonlar hakkında bilinmesi gerekenler aşağıda verilmiştir:

Diş İmplantı Başarısını Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Bir diş implantı başarısını çok sayıda faktör etkileyebilir. Bu faktörlerden bazıları aşağıdaki gibidir:
1. Aktif diş eti hastalıkları: Sağlıklı diş etleri diş implantı cerrahisi için önemli bir kriterdir Dental İmplant Cerrahisinde Başarısızlık ve Komplikasyonlarve bu işlem aktif diş eti hastalıkları olan kişilere uygulanamaz. Diş eti hastalığı, diş etlerine ve çene kemiğine zarar verebilecek bir enfeksiyondur. Tedavi edilmeyen bir enfeksiyon implant etrafında gelişebilir ve başarısızlığa yol açabilir. İmplant yapılmadan önce diş eti hastalığını tedavi etmek için bir diş hekimi ile görüşülmesi gerekmektedir.
2. Sigara içmek: Sigara içmek aynı zamanda dental implant yetmezliğine de neden olabilir, çünkü diş eti kan akışını kısıtlar ve iyileşme sürecini yavaşlatır. Yapılan çoklu araştırmalarda, sigara içenlerin diş implantı başarısızlık oranının yüzde 20’ye kadar çıkabileceğini göstermektedir. Sigara içiyor olmak, diş implantı için uygun olunmadığı anlamına gelmese de dental implanttan bir hafta önce sigara içmeyi bırakmak ve implant yerleştirildikten sonra en az iki ay sigara içmemek daha iyi bir sonuç almayı sağlamaktadır.
3. Zayıf çene kemiği: Ayrıca başarılı bir implant prosedürünü desteklemek için yeterli kemiğe bağlıdır. Yeterli sağlıklı kemik olmadan, cerrah implant çeneye cerrahi olarak yerleştirilemez. Osteoporoz ile kemik kaybı olabilir ve bu durum kemik yoğunluğu azaldığında gelişir. Kemikler kırılgan hale gelir ve kırık riski artar. Şiddetli diş eti hastalığı da ağızda kemiklerin bozulmasına neden olabilir.
4. Tıbbi durumlar: Otoimmün bir hastalık veya romatoid artrit ve diyabet gibi durumlar teşhisi konulduğunda, vücudun daha yavaş iyileşmesine neden olan dental implant yetmezliği bir olasılıktır. Yavaş iyileşme, implantın çene kemiğinyle birleştiği yerlerde Dental İmplant Cerrahisinde Başarısızlık ve Komplikasyonlarosseointegrasyonun önüne geçebilir. Bazı ilaçların kullanımı da dental implant yetmezliğine yol açabilir. Bu nedenle, aktif kullanılan ilaçları (reçeteli ve reçetesiz satılan ilaçlar) implant yaptırmayı düşünülen merkeze bildirmek önemlidir. 2016’da McGill Üniversitesi araştırmacıları, mide ekşimesi ilaçlarının yeni kemik büyümesini azaltabileceğini, böylece bir implantın çene kemiğiyle nasıl kaynaşdığını etkilediğini bulmuştur. Ayrıca 2016 yılında, Buffalo Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, antidepresan ilaç alan kişiler arasında benzer sonuçlar bildirmişlerdir.
5. Kötü diş bakımı: Bir dental implanttan sonra iyi bir ağız hijyeni uygulamak başarı oranını da etkilemektedir. Hareket aralığını etkileyen kısıtlamalar varsa veya dişleri tam temizlenmesini etkiliyorsa, diş implantı için uygun bir aday olunmayabilir.
6. Tecrübesiz bir cerrah: Tüm cerrahların yetenekleri bir değildir ve deneyimsiz bir cerrah diş implantı başarısız yapabilir. Deneyimli bir cerrah, diş protezini desteklemek için kaç tane implant kullanılacağını bilir. Bu önemlidir, çünkü çok az implant üzerinde aşırı strese ve başarısızlığa neden olabilir. Ayrıca, uzman bir cerrahla çalışmak, diş hekiminin faaliyeti tarafından periodontal dokuya zarar veren iyatrojenik travmayı önleyebilir.

Dental implant Prosedürü Öncesi Planlama

Bir cerrahın doğru planlaması, doktorun diş etleri ve çene kemiği sağlığını değerlendirmek için ağzın kapsamlı bir incelemesini tamamlamasını gerektirir. Diş röntgenleri, genel ağız sağlığı hakkında fikir verir, böylece bir diş implantının başarılı olup olmayacağına dair ipuçları sağlar. Planlama aynı zamanda tıbbi geçmişin anlaşılmasını da içerir. Bu, sahip olunan tıbbi durumları ve alınan ilaçları içerir. Bir anlayış veya uygun planlama eksikliği olduğunda, bir cerrah kişi için doğru aday olmasa bile diş implantı ile devam edebilir.
Bu, implantın yanlış yerleştirilmesine ve implant bölgesine strese neden olabilir; bu da enfeksiyonları veya bir apse tetikleyebilen aerobik bakteri üremesine neden olur. Dikkatli planlama aynı zamanda cerrahın implantı engelleyebilecek sorunları nasıl belirlediğidir. Örneğin, başarılı olmasını sağlamak için bir implant almadan önce bir sinüs liftine ihtiyaç olabilir. Deneyimli bir cerrah ararken, diş implantı yapılan arkadaşlar veya aile üyeleri ile konuşulup onların tavsiyelerini istenmelidir.

Erken Dönem Dental İmplant Başarısızlığı ve Sorunları

Dental implant ameliyatından kaynaklanan problemler veya komplikasyonlar işlemden kısa bir süre sonra veya yıllar sonra ortaya çıkabilir. Erken diş yetmezliği, işlemin ilk üç ila dört ayında gerçekleşir. Ameliyattan sonra ağrı kesici ilaçlarla başa çıkabilecek bir miktar ağrı veya rahatsızlık yaşayacağı unutulmamalıdır. Öyle olsa bile, ağrı beş ila yedi gün sonra iyileşmezse, cerrahla konuşulmalıdır. Ve tamamen iyileşmesi üç ila altı ay arasında sürebilir. Ameliyattan sonra ağrı ve şişlik sık görülürken, gelişebilecek komplikasyonlara dikkat edilmelidir. Bu komplikasyonlar şu şekildedir:
• İmplant yerinde enfeksiyon: Ameliyat sırasında veya sonrasında bir enfeksiyon gelişebilir. Bir enfeksiyon için risk faktörleri arasında otoimmün bir hastalığa sahip olmak, sigara içmek ve ağız hijyeni kötü olması yer alır.
• İmplant mikro hareketleri: İmplantın mikro hareketleri, bir diş implantı bazen acil bir diş protezinden sonra stabil olmadığında ortaya çıkabilir. Tipik olarak, yapay bir diş, çene kemiği implant ile uygun şekilde bütünleşene kadar bir implant takılmaz. Ancak bazen bir cerrah, implantasyondan sonra hemen bir diş protezi gerçekleştirir. Bu yöntem daha az doktor ziyareti gerektirir, ancak implanta fazladan stres uygulayabilir ve başarısızlığa yol açabilir.
• Zayıf kemik desteği: Erken evre yetmezliği diş implantı için yeterli kemik olmadığında da gerçekleşebilir, ancak cerrah yine de işlemi tamamlar. Yeterli kemik olmadan, implant çeneyle birleşemez.
• Alerjik reaksiyon: Bazı dental implantlardaki bir metal olan titanyum alaşımına alerjisi varsa reaksiyon geliştirebilir. Alerji belirtileri şişme, tat kaybı ve belki de karıncalanma hissidir. Cerraha titanyum alerjiden bahsedilmeli ve gerekiyorsa farklı bir malzeme içeren bir implant prosedüre dahil edilmesi görüşülmelidir.
Faaliyetlerin ve alışkanlıkların da bir etkisi var. Komplikasyon riskini azaltmak için cerrahınızın ameliyat sonrası talimatlarını takip etmeniz şarttır. İmplant yeri iyileşene kadar yumuşak yiyecekler tüketilmeli, iyi ağız hijyeni uygulamalı ve sert şekerlemelerden kaçınılması istenebilir.

Geç Dönem Dental İmplant Başarısızlığı ve Sorunları

Diş implantı ameliyatı, yıllar sonra ortaya çıkan komplikasyonlarla başarısız olabilir. Bir dental implantın bazı uzun vadeli komplikasyonları aşağıdaki gibidir:
• Bir cerrah bir sinire çok yakın bir implant yerleştirdiğinde sinir veya doku hasarı oluşabilir. Zarar belirtileri arasında dilde uyuşma veya karıncalanma, dudaklar, diş etleri veya yüz bulunur.
• Yabancı cisim reddi sık görülmez, ancak olabilir. Bu vücudun bir implantı reddettiği zamandır. Reddedilme işaretleri arasında implant bölgesinde artmış ağrı, şişlik ve ateş bulunur. ve üşüme bulunur.
• Üst çeneye yerleştirilen bir diş implantı sinüs boşluğuna girebilir.
• Bir dental implantı çevreleyen alanın yaralanması implantı gevşeterek başarısızlığa neden olabilir.
Uzun vadeli sorunların olasılığını en aza indirmek için, iyi hijyen uygulamaya devam edilmeli ve ağzı, implantları ve diş etleri sağlıklı tutulmalıdır. Günde en az iki kez fırçalanmalı ve diş ipi kullanılmalıdır. Ağzı gargara ile yıkamak ve rutin kontroller için bir diş hekimi ile görünmek ayrıca önemlidir.

Dental İmplant Başarıszlığı Belirtileri Nelerdir?

Erken veya geç evre dental implant başarısızlık varsa, bir komplikasyon belirtileri şunlardır:
• Çiğneme zorluğu
• Dişeti iltihabı
• Diş etinde durgunluk
• Artan şişme
• Bir implantın veya değiştirilen dişin gevşetilmesi
• Şiddetli ağrı veya rahatsızlık

Önleyici Bakım

Dental İmplant Cerrahisinde Başarısızlık ve KomplikasyonlarBazı dental implant arızaları önlenemese de, başarısızlık riskini azaltmak için adımlar atabilir:
• Diş implantlarına uygun şekilde özen gösterilmelidir. Her gün fırçalanmalı, diş ipi kullanılmalı ve gargara kullanılmalıdır.
• Her altı ayda bir diş hekimine kontrol ettirilmelidir.
• Sigara içme bırakılmalıdır.
• Güçlü kemikleri desteklemek için kalsiyum alımı artırılmalıdır. Bir takviye alınmalı veya süt, yoğurt, brokoli, portakal ve peynir gibi kalsiyum bakımından zengin yiyecekler tüketilmelidir.
• Bruxism (diş gıcırtdatma) tedavisi için diş hekimine ağız koruyucuları sorulmalıdır. (diş taşlama) .
• İmplant prosedüründen sonra hemen diş değiştirmelidir.
• Dişlere zarar veren alışkanlıklardan kaçınılmalıdır (buz ve şeker yemek)

Dental İmplant Alternatifleri

Dental İmplant Cerrahisinde Başarısızlık ve KomplikasyonlarBir diş implantı bir gülümsemeyi yeniden sağlayabilir, ancak bu prosedür herkes için uygun değildir. Dikkate alınacak alternatifler:
Diş köprüsü: Bu, eksik diş boşluklarını doldurmak için kullanılan sabit bir protez cihazıdır. Bir diş köprüsü , kemikleri büyümekte olan ergenler için uygun olabilir. Birkaç diş köprüsü vardır:
Reçine bağlı köprü: Maryland köprüsü olarak da bilinir, her iki tarafında kanat şeklinde sahte bir dişten oluşur. Kanatlar, reçine ile ağızdaki boşluğun her iki tarafındaki mevcut dişlere tutturulur. Bu tip dişlerin yere indirilmesini veya geleneksel bir köprünün yapacağı şekilde hazırlanmasını gerektirmez.
Geleneksel köprü: Sabit köprü ayrıca mevcut dişleri sahte dişlere destek olarak kullanır. Bu durumda sahte diş, doldurduğu boşluğun her iki tarafında mevcut dişlerdeki kronlar kullanılarak köprüleme işlemi yapılır. Mevcut dişlerin kapatılmasından dolayı, bu tür bir köprünün reçine bağlı köprülerden daha sağlam olduğu kabul edilir.
Konsol diş köprüsü: Bu köprü sadece bir tarafındaki sahte dişi destekler. Aksi takdirde, sahte köprüyü desteklemek için mevcut bir dişi kullanarak ve kapatarak geleneksel bir köprü ile aynıdır.
Çıkarılabilir kısmi takma dişler: Bu eksik dişler için çıkarılabilir bir ikamedir ve diş implantı için daha ucuz bir alternatiftir. Bir ile kısmi protez , bir veya daha fazla yedek diş doğal diş bağlanan bir sakız renkli plastik tabana tutturulur. Bir tutma tablasına benzer şekilde ağızda oturur. Tüm dişler eksik olduğunda tam veya tam protez gereklidir.
Diş implantlarının başarı oranı yüksektir, ancak çeşitli nedenlerle başarısız olabilirler. Potansiyel riskleri bilmek önemlidir, böylece başarı olasılığını artırmak için adımlar atılabilir. Bu, ameliyattan önce herhangi bir diş eti veya kemik problemine yönelik tedaviyi araştırmayı, deneyimli bir cerrahı seçmeyi ve ameliyattan önce ve sonra ağız hijyeni uygulamalarını içerir.

Kaynakça:

doi.org
aaid-implant.org
jispcd.org
mcgill.ca

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku