Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Doğurganlığı Artıcı Besinler

0 493

Kişi ister hamile kalmaya çalışan biri olsun, isterse doğumdan önceki günlerine geri dönmek isteyen biri, yenilen yiyecekler şüphesiz ki başarı şansına katkıda bulunacaktır. Sağlıklı beslenme nasıl genel sağlığa katkıda bulunuyorsa doğurganlığı artırmak için de bazı besinler yardımcı bulunmaktadır. Ve günümüzde sağlık şikâyetlerinin tedavisine tamamlayıcı olarak takviye ve besinlerin önemi üzerine sürdürülen çalışma kanıtları, gittikçe artmaktadır. Bu yazıda doğurganlığı artıran bazı besinler hakkında bilgiler bulunmaktadır.

Mercimek ve Fasulye

Doğurganlığı Artıcı BesinlerMercimek ve her türlü fasulye ama özellikle siyah fasulye doğurganlığı artırabilmektedir. Mercimek, spermin yumurtayı döllemesine yardımcı olabilecek yüksek seviyelerde poliamin spermidin içermektedir. İlginç bir şekilde, araştırmalar, sperm seviyelerinin, daha az sperm sayısı yaşayan erkeklerin seminal ejakülatında, daha sağlıklı spermleri olan erkeklere kıyasla önemli ölçüde düşük olduğunu bulmuştur. Mercimek ve fasulye de iyi bir folat kaynağıdır. Folat veya folik asit, hamile kalma ve sağlıklı embriyolar için çok önemli bir besindir. Fasulye ve mercimek de iyi bir lif kaynağıdır. Diyete yeterli miktarda lif almak sağlıklı hormonal dengenin anahtarıdır.

Kuşkonmaz

Kuşkonmaz besin dolu bir süper besindir. Düşük kalorili, hem tok tutmaktadır hem de doğurganlık hayati besinleri arttırmaktadır. Bir bardak haşlanmış kuşkonmaz tüketildiğinde alınan besinler aşağıdaki gibidir:
• Günlük folat değerin % 60’ından biraz fazlası
• Günlük K vitaminin tam değeri
• Erkek fertilitesi için önemli olan günlük çinkonun % 8’i ve önerilen günlük selenyum miktarının % 16’sı
• A vitamini, C vitamini ve B vitamini tiamin gibi diğer gerekli besin maddelerinin % 20’sinden fazlası
Bununla birlikte çok tuz konserve kuşkonmaz tüketilmemelidir. Bunun yerine taze veya dondurulmuş olarak tercih edilmelidir. Konserve yapmak isteniyorsa, düşük sodyum seçenekleri tercih edilmelidir.

Somon

Doğurganlığı Artıcı BesinlerSomon hemen hemen doğurganlık odaklı olsun ya da olmasın her süper gıda listesinde önerilmektedir. Diyetlerde herkesin daha fazla balığa ihtiyacı vardır ve bununla birlikte yabani avlanan somon hemen hemen mükemmel bir seçimdir. Hamile kalmaya çalışırken ve hamile kalındığında balıklardaki cıva kontaminasyonuna dikkat edilmelidir. Somon, erkeklerde ve kadınlarda doğurganlığa faydalı olduğu gösterilen esansiyel yağ asitleri ve omega-3 bakımından zengindir. Sağlıklı fetal büyüme için hamilelik sırasında mutlaka olması gereken bir besin maddesidir. Ayrıca somonda bulunan diğer önemli üreme besinleri D vitamini ve selenyumdur. Selenyumun semen sağlığı için önemli olduğu gösterilmiştir ve düşük D vitamini seviyelerinin erkeklerde ve kadınlarda zayıf doğurganlıkla ilişkili olduğu görülmektedir. Aslında, somon D vitamininin en iyi besin kaynaklarından biridir. Sadece üç ons füme somon, D vitamini için önerilen günlük değerin % 97’sini vermektedir.

Meyveler

Antioksidan bakımından zengin besinler , doğurganlık açısından farklı bir dizi fayda sunar ve meyveler tüketim olarak en sevilen gıdalar arasındadır. Ahududu, yaban mersini ve çileklerin her ikisi de her iki cinsiyet için doğurganlığı büyük ölçüde artıran iki bileşen olan doğal antioksidanlar ve antienflamatuar bitki besinleri içerir. Ayrıca gebe kaldıktan sonra sağlıklı fetal büyüme sağlayan C vitamini ve folik asit bakımından yüksektir.

İstiridye

İstiridye hemen hemen her doğurganlık gıda listesinde görünmektedir, çünkü doğurganlığı artıran besinler ile doludur! 6 çiğ istiridye porsiyon büyüklüğü sadece 139 kalori içermektedir, ancak tüm bu önemli üreme vitaminleri ve mineralleri bulunmaktadır ve bunlar aşağıdaki gibidir:
• Günlük demirin % 43’ü
• Günlük önerilen B-12 vitamini değerinin % 408’i
• Önerilen günlük selenyum değerinin % 187’si
• Günlük çinkonun % 188’i

Ay Çekirdeği

Doğurganlığı Artıcı BesinlerErkekler üreme sağlığını en öncelikli hale getirmek zorundadır ve ayçiçeği tohumu yemek , herhangi bir büyük diyet değişikliği yapmadan uygun sperm seviyelerini korumanın mükemmel bir yoludur. Tuzsuz kavrulmuş ayçiçeği çekirdeği, E vitamini bakımından zengindir ve bu temel besin maddesi sperm sayısını ve sperm hareketliliğini arttırır. Buna ek olarak, ayçiçeği tohumu, hepsi mükemmel faydalara sahip güçlü doğurganlık besinleri olan önemli miktarda çinko, folik asit ve selenyum sunmaktadır.

Kinoa

Kinoa inanılmaz bir derecede besin açısından zengin birtahıldır, çünkü sadece karbonhidrat içermez, aynı zamanda protein, çinko ve folik asit için mükemmel bir kaynaktır. Tamamen, bu bileşenler sağlam bir doğum öncesi koruma planı sunarken, hamilelik gerçekleştiğinde sağlıklı fetal büyümeyi korumaktadır. Bahsetmemek gerekirse, kinoa, et ürünlerinin potansiyel olarak zararlı katkı maddeleri olmadan sunduğu tüm temel amino asitleri verir.

Nar

Nar tohumları ve meyve suyu, özellikle de meyve suyu doğurganlığı artırabilmektedir. Narlar uzun süredir birçok tohumlarından dolayı doğurganlık ve doğumla ilişkilendirilmiştir. Bilime gelince, nar erkeklerde doğurganlığı artırabilecek antioksidanlar bakımından zengindir. Nar ve doğurganlık ile ilgili birçok araştırma yapılmıştır. Çalışmalar, nar suyu ve nar özütünün birkaç hafta sonra sperm konsantrasyonunu ve motilitesini artırabildiğini bulmuştur. Yapılan bir çalışma, insanlardaki etkiye bakmıştır: Bir sperm bankasına bağış yapacak kadar sağlıklı spermi olmayan ancak düşük sperm sayısına sahip olmayan yetmiş yetişkin erkek nar meyve özü ve Galanga Kökü tozu içeren tabletleri almışlardır. Üç aylık tedaviden sonra sperm motilitesi % 60 oranında iyileştiği gözlemlenmiştir.

Ceviz

Doğurganlığı Artıcı BesinlerSağlıklı yağlar genel sağlığın yanı sıra sağlıklı üremenin de önemli bir parçasıdır. Cevizler omega-3 ve omega-6 bakımından zengindir. Bu, araştırmacıları doğurganlığı artırabileceklerini düşünmeye iten şeyin bir parçasıdır. Küçük fakat ilginç bir çalışmada 117 erkek rastgele iki gruba ayrılmıştır. Kontrol grubunda erkeklere normal diyetlerine devam etmeleri, ancak tüm fındıklardan kaçınmaları söylenmiştir. Deney grubunda, erkeklere normal diyetlerine devam etmeleri, aynı zamanda her gün ölçülü bir ceviz paketi yemeleri söylenmiştir. Her paket 75 gram tam kabuklu ceviz içermektedir ve bu yaklaşık yarım fincandır. Ceviz yiyen erkekler semen sağlığında iyileşme yaşamışlardır özellikle sperm canlılığı, motilitesi ve morfolojisi gelişmiştir.

Yumurta

Yumurtalar, doğurganlık için önemli olan iyi bir B vitamini kaynağıdır. Omega-3 yağları doğurganlık için de önemlidir ve omega ile zenginleştirilmiş yumurtalardan destek alınmalıdır. Yumurta yemenin bir başka iyi nedeni: ucuz bir yağsız protein kaynağıdır, bu da erkeklerde ve kadınlarda doğurganlığı arttırmanın bir yoludur. Ayrıca yumurtalarda kolin bulunmaktadır ve kolin bazı doğum kusurları riskini azaltmaktadır ancak, tüm çalışmalar bunu bulamamıştır. Birçok diyet uzmanı yumurtanın sarısını atmayı ve sadece beyazlarını yemeyi önermektedir. Fakat doğurganlığı artırmaya çalışırken, yumurta sarısında bulunan besinler daha fazla yarar sağlamaktadır.

Ananas

Yumurtlamadan veya embriyo transferinden (IVF sırasında) sonra 5 gün boyunca ananas çekirdeği yemenin implantasyona yardımcı olacağına dair çok yaygın bir inanç vardır. Ancak bu uygulamayı destekleyen hiçbir bilimsel kanıt bulunmamaktadır. Bununla birlikte, gebe kalmaya çalışırken ananasın tadını çıkarmanın başka iyi nedenleri var. Birincisi, iyi bir C vitamini kaynağıdır. Bir fincan günlük önerilen değerin % 46’sını vermektedir. Düşük C vitamini seviyeleri PCOS ile ilişkilendirilmiştir. C vitamini de erkek doğurganlığını artırmaya yardımcı olmaktadır. Yapılan bir çalışma, C vitamini takviyesinin ağır sigara içenlerde sperm kalitesini artırmaya yardımcı olduğu bulunmuştur. Bununla birlikte sigara tüketiliyorsa, doğurganlığı arttırmak için daha iyi bir plan sigarayı bırakmaktır. Ananas, anti-enflamatuar etkiye sahip olabilen doğal bir enzim olan bromelain içermektedir. Ancak bunun doğurganlığı artırabileceğini gösteren hiçbir araştırma bulunmamaktadır.

Yoğurt ve Peynirler

Doğurganlığı Artıcı BesinlerDoğurganlığı artırmaya çalışırken, yağlı yiyecekler aslında yemek için yoğurt ve ğeynir iyi bir seçimdir Bu iki gıda ile kalsiyum, probiyotikler ve D vitamini gibi alınacak tüm besinlerin hepsi yumurtlama sağlığını iyileştiren ve bağışıklık sistemini güçlendiren besinlerdir. Ayrıca, her bir gıdadan bol miktarda protein alacak ve daha hassas yumurtlama döngüleri ile hamilelik olasılığı güçlendirilecektir.

Tarçın

İnsülin direnci, kadınlarda kısırlığın yaygın bir nedeni olan polikistik over sendromu (PCOS) ile ilişkilidir. Tarçın takviyesi, diyabet hastalarının sağlığını iyileştirmek için yapılan bir dizi çalışmada gösterilmiştir. Bir randomize kontrollü klinik çalışmada, tarçının glikoz seviyelerini, trigliseritleri, LDL kolesterolünü (“kötü” tür) ve diyabetli hastalarda toplam kolesterolü düşürdüğü bulunmuştur. Bu, araştırmacıların tarçının doğurganlık için iyi olup olmadığını merak etmesine yol açmıştır. Küçük ama ilginç bir çalışmada, PKOS’lu 45 kadına altı ay boyunca tarçın takviyesi veya plasebo almaları söylenmiştir. Tarçın alan kadınlar yumurtlama ve adet düzenliliğini geliştirirken, plasebo alan kadınlar iyileşme göstermemişlerdir.

Dikkate Alınması Gereken Diğer Sağlıklı Gıdalar

Yukarıda listelenen gıdaların yanı sıra, doğurganlık seviyesini arttırmak için daha birçok gıda vardır. Örneğin, sağlıklı yağlar, karmaşık karbonhidratlar, ılımlı süt ürünleri ve proteinlerden oluşan dengeli bir diyet yemek gibi belirli yiyecekler tat tercihlerinin dışına çıkarsa kişiye çok yönlü bir beslenme planı sağlayacaktır.

Kaynakça:
https://www.parents.com/getting-pregnant/fertility/what-to-eat-to-get-pregnant/

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku