Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Gargara Yapmak Tansiyonu Yükseltir mi?

0 1.670

Gargara içindeki antiseptik bileşikler, kan basıncını korumak için önemli olan yararlı oral bakterileri yok edebilir ve böylece yüksek tansiyon seviyelerine katkıda bulunabilir. Antiseptik klorheksidin içeren gargaranın günde iki kez kullanılması, bir hafta sonra sistolik kan basıncında önemli bir artışla ilişkilendirilmiştir. Ayrı bir çalışmada, günde iki kez veya daha fazla gargara kullananlar, daha az sıklıkla kullananlara veya hiç kullanmayanlara göre yüksek tansiyon geliştirme olasılığı daha yüksektir. Tükürük mikrobiyomunda “büyük bir değişim”, klorheksidin gargara kullanımından sonra, daha asidik koşulları tetikleyerek, artan diş çürüklerini ve daha düşük nitrit bulunabilirliğini ve kalp sağlığını etkileyen oral nitrat azaltıcı bakterileri tetiklediğini fark etmiştir.
Optimum ağız ve genel sağlık için, ağızdaki sağlıklı mikropların yaşaması gerekmektedir ve bunu yapmanın en önemli yolu antimikrobiyal gargaralar kullanmamaktır. Muhtemelen bağırsaklardaki bakterilerin sağlık açısından önemli bir rol oynadığının ve kalp sağlığından beyin işlevine kadar her şeyi etkilediğinin herkes tarafından bilinmektedir. Ağızdaki bakteriler de dahil olmak üzere vücudun herhangi bir yerindeki bakteriler de önemlidir ve önemli olan sadece bağırsak bakterileri değildir.
Ne yazık ki, insanlara uzun zamandır diş hekimleri tarafından ağızdaki bakterileri öldürmek ve nefesi tazelemek için gargara kullanmaları tavsiye edilmektedir. Ancak bağırsaklarda olduğu gibi, ağızdaki sağlıklı bakteriler öldürülürse bu genel sağlığı riske sokabilir. Gargara içerisindeki antiseptik bileşikler, kan basıncını korumak için önemli olan faydalı oral bakterileri bile yok edebilir ve böylece yüksek tansiyon seviyelerine katkıda bulunabilir.

Ağızdaki Bakteriler Nitrik Oksit Yoluyla Kan Basıncını Etkiler mi?

Gargara Yapmak Tansiyonu Yükseltir mi?Ağızdaki bakterilerin, kan damarlarının iç yüzeyinde depolanan ve endotel adı verilen çözünür bir gaz olan nitrik oksit (NO) yoluyla kan basıncında rol oynadığı düşünülmektedir. NO, vücut boyunca önemli bir sinyal molekülü olarak hareket ettiği amino asit L-arginin’den endotel hücrelerin içinde üretilir.
NO, sağlıklı endotel fonksiyonunu ve kalp sağlığını teşvik etmenin yanı sıra damarların ve arterlerin genişlemesine yardımcı olarak sağlıklı kan akışını destekler. Bu da hayati önem taşıyan oksijenin ve besinlerin vücutta serbestçe dolaşmasına verir. NO ayrıca, tüm metabolik işlevler için enerji kullanımından sorumlu olan hücrelerin enerji deposu olan mitokondriyal sağlıkda koruyucu bir rol oynamaktadır.
Pancar ve yeşil yapraklı sebzeler gibi yiyeceklerde bulunan diyet nitratları çiğneme sırasında ağız bakterileri tarafından nitritlere dönüştürülür. Teksas Baylor Tıp Fakültesi moleküler ve insan genetiği bölümünden Ph.D. Nathan Bryan liderliğindeki araştırmacılar, diyette nitratın NO bulunmasının sağlıklı, dengeli bir oral mikrobiyomun dönüşüme nasıl yardımcı olduğunun ayrıntılarını açıklamıştır.
Oral mikrobiyom, temel bir kardiyovasküler sinyal molekülü olan nitrik oksit (NO) oluşumuna katkıda bulunarak insan kan basıncı fizyolojisinde önemli bir simbiyotik işlev sağlama potansiyeline sahiptir. NO, insan vücudu tarafından argininin NO’ya dönüştürülmesi yoluyla üretilir. Oral mikrobiyal toplulukların, besinsel nitratı bakteriyel nitrat redüktazlar yoluyla nitrite indirgeyerek konakçı NO üretimini desteklemesi önerilmektedir. İndirgenmemiş diyet nitrat, nitratın enterosaliver dolaşımı olarak adlandırılan fizyolojik bir süreç olan tükürükte ağız boşluğuna verilir.

Gargara Kan Basıncı Seviyesini Nasıl Yükseltir?

Gargara ile ilgili sorun, çoğunun 1970 yılından beri diş hekimliği pratiğinde kullanılan ve geniş spektrumlu antibakteriyel aktiviteye sahip olan klorheksidin gibi antiseptikler içermesidir. Antiseptik maddenin periodontal hastalık ve diş çürükleri ile ilişkili bakterileri azalttığı ve ağız kokusunu azalttığı görülmüştür, 4-Birçok diş hekiminin hastalarına günde bir veya iki kez onu içeren gargaralarla çalkalamalarını önermelerine yol açmıştır.
Gargara Yapmak Tansiyonu Yükseltir mi?Klorheksidin (CHX) bir kabarcık içinde hareket etmez, ancak sadece kötü bakterileri etkiler. Aynı zamanda sağlıklı bir mikrobiyom için ağzın ihtiyaç duyduğu bakterileri de etkiler. Bryan ve meslektaşları, çalışmaları için, 26 çalışma katılımcısında klorheksidin içeren gargara kullanımının oral bakterileri ve kan basıncını bir hafta boyunca günde iki kez nasıl etkilediğini belirlemek için 16 S rRNA gen sıralaması ve analizi kullanmıştır.
Ağız çalkalama suyunun günde iki kez kullanılması, bir hafta sonra sistolik kan basıncında önemli bir artışla ilişkilendirilirken, gargara durdurulduktan sonra, kullanımdan kurtulmak, dilde nitrat azaltıcı bakterilerde bir zenginleşme ile sonuçlanmıştır. Dil üzerinde canlı bakterilerin 10’dan fazla türün farklılıklar kullanımının bir hafta sonra, daha düşük mikrobik çeşitliliğin de dahil olmak üzere, ağız çalkalama kullanımdan sonra not edilmiştir. Burada istirahat halindeyken, bakteriyel nitrit redüktaz görece yüksek düzeyde olan düşük sistolik kan basıncı çıkmıştır.
Bryan, bir haber bülteninde, ağız boşluğunda NO üreten bakterilerin varlığının normal kan basıncını korumaya yardımcı olabileceğinin gösterilmesi, yüksek tansiyonla yaşayan 100 milyondan fazla Amerikalıya yardım etmek için başka bir hedef göstermiştir. Vücudun tamamında yeterli miktarda NO dolaşımı olmadan kimsenin iyi olamayacağını biliyoruz. Yine de, 200 milyondan fazla Amerikalının her gün yaptığı ilk şey, NO oluşumuna yardımcı olan ‘iyi bakterileri’ yok eden antiseptik bir gargara kullanmaktır. Bunlar bir zamanlar iyi alışkanlıkların iyiden çok zarar verebileceğini düşündürmektedir.
Üç yıl boyunca 1.028 kişiyi izleyen bir çalışma da dahil olmak üzere diğer araştırmalar, benzer gargara risklerini ortaya koymuştur. Günde iki kez veya daha fazla gargara kullananlar, daha az sıklıkla kullananlara veya hiç kullanmayanlara göre yüksek tansiyon geliştirmeye daha meyillidir. Bilimsel Raporlarda yazan başka bir araştırma ekibi şunları kaydetmiştir;
Sağlıklı deneklerde CHX kullanımının oral bakterilerin nitrat azaltma aktivitesini en az% 80 azaltabildiği belirlenmiştir. Bu da daha düşük nitrit bulunurluğuna ve kan basıncında artışa yol açarak ağız mikrobiyomu, sağlıklı bireylerde ve hipertansif hastalarda kardiyovasküler sağlığı düzenleyebilir anlamına gelmektedir.

Gargara Ağız Mikrobiyomunu Rahatsız Etkiler mi?

Klorheksidin gibi sert antiseptiklerle ağızdaki bakterilerin gelişigüzel öldürülmesinin, kan basıncı seviyelerinin ötesinde bile geniş kapsamlı etkileri vardır. Ağız çalkalama suyunun günde iki kez kullanılması, prediyabet ve Tip 2 diyabet riskinin artmasıyla ilişkilendirilmiştir, örneğin yine nitrik oksit oluşumu için kritik olan oral bakterileri etkileyerek, bu da bireyleri diyabet gibi metabolik bozukluklara yatkın hale getirmektedir.Gargara Yapmak Tansiyonu Yükseltir mi?
Ağız çalkalama suyunda ağız mikrobiyomu düzenli olarak antiseptiklere maruz bırakmanın sorunlu olduğu daha açık hale gelmiştir. Bu durumda araştırmacılar, günde iki kez yedi günlük kullanımdan sonra klorheksidin ağız gargarasının birden çok etkisini araştıran bir ekip de dahil olmak üzere konuya daha fazla ilgi göstermişlerdir.
Otuz altı kişi, bir hafta boyunca günde iki kez bir dakika süreyle plasebo gargara kullanmışlar, ardından bir hafta boyunca aynı protokolü kullanarak CHX gargara kullanmışlardır. Klorheksidin gargara kullanımından sonra tükrük mikrobiyomunda “büyük bir değişim” kaydedilmiştir. Bu da daha asidik koşulları tetiklemiş, diş çürüklerinin artmasına neden olmuş, daha düşük nitrit bulunurluğu ve kalp sağlığını etkileyen oral nitrat azaltıcı bakterileri etkilemiştir.
Klorheksidin içeren ağız bakım ürünleri, ağır hastalar da dahil olmak üzere hastanede yatan hastalarda ağız sağlığını korumak için yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak araştırmacılar, düşük seviyelerde klorheksidin ağız bakımına (300 miligram veya daha az) maruz kalan hastaları, maruz kalmayanlarla karşılaştırdıklarında, klorheksidin ürünlerini alanların ölüm riski artmıştır. Bu veriler, belirli popülasyonlarda kanıtlanmış bir yararı olmadığı halde, hastanede yatan hastalarda klorheksidin ağız bakımının gelişigüzel yaygın kullanımına karşı çıkıyor” sonucuna varmışlardır.

Kaynakça:
https://m.economictimes.com/magazines/panache/cut-down-use-of-mouthwash-it-could-negate-benefits-of-exercise-trigger-high-bp/articleshow/70978738.cms
https://www.medicalnewstoday.com/articles/324621

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku