Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Gebelikte Tetanoz Aşısı Neden Yapılır ?

1 365

Gebelikte Tetanoz Aşısı Neden Yapılır ?Tetanoz aşısı, klostridium tetani bakterisinin neden olduğu tetanoz hastalığına karşı koruma sağlamaktadır. Tetanoz mikrobu; vücuda açık yaralardan girmekte ve sinir sistemini tahrip etmektedir. Tedavi edilmezse ölümle sonuçlanacak ciddi rahatsızlıklara neden olmaktadır. Tetanoz mikrobu, hijyenik olmayan koşullarda ve eğitimsiz personel tarafından yapılan girişimlerle(doğum, kordon kesilmesi, yara pansumanı vs…) bulaşabileceği gibi, yanıklar, çivi ya da diken batması, düşme sonrası kirli yaradan da bulaşabilmektedir.

Gebelikte Tetanoz Aşısı 
Tetanoz aşısı, gebelikte 5.aydan sonra önerilmektedir. (16.haftadan itibaren yapılabilmekte olup ilk doz için önerilen zaman 20.hafta yani 5.ay ve sonrasıdır) Aşı ile birlikte anne adayında antikor oluşmakta ve bu antikorlar bebeğe de geçerek doğum sonrası ilk birkaç ayı kapsayacak şekilde bebeğin bu mikroba karşı bağışık olmasına yardımcı olmaktadır.
Gebelikte 1 ay ara ile 2 doz aşı önerilmektedir, Dünya Sağlık Örgütü ayrıca 2.dozdan 6 ay sonra ek doz önermekte, böylelikle 5 yıllık koruyuculuk sağlanmaktadır.
Bazı uygulamalarda ise 28.gebelik haftasından sonra 1 ay ara ile 3 doz aşı önerilmektedir.

İkinci Gebelikte Tetanoz
İkinci gebelikte, iki gebelik arasındaki süre 2 yıldan kısa ise tek doz aşı önerilmekte, daha uzun süre varsa rutin şema geçerli olmaktadır.

Gebelikte Tetanoz Aşısı Neden Yapılır ?Tetanoz toksoid sonrası antikorların, 1 ay sonra en yüksek seviyeye çıkıp yaklaşık 1 yıl sonra kaybolduğunu gösteren yayınlar bulunmaktadır. Bazı yayınlar ise bu kaybolma süresinin 2 yıl olduğunu vurgulamaktadır. O yüzden iki gebelik arasındaki süre 2 yıldan kısa ise tek doz aşı yeterli olurken, 2 yıldan fazla süre geçti ise aşı şeması yeniden başlanmalıdır.

Tetanoz Aşısı Yan Etkileri
Aşıya bağlı yan etkiler: Enjeksiyon bölgesinde ağrı-kızarıklık-kaşıntı, ateş, kas-eklem ağrısı, bulantı, halsizlik, tüm kolda şişme vs…Aşıya bağlı bildirilen, anne adayı ya da doğacak bebeğe ait ciddi bir yan etki bulunmamaktadır.
Aşı yapılmadan latex alerjisi gibi bildiğiniz tüm alerjilerinizi ve kullandığınız ilaçları hekiminize iletin.

Kaynakça:
• Centers for disease control and prevention, Updated recommendations for use of tetanus toxoid, reduced diphteria toxoid and acellular pertussis vaccine in pregnant women-Advisory committee on immunization practices(ACIP),2012
• Cochrane review, Vaccines for women to prevent tetanus in newborn babies

Yazar: Lale Aydin

1 yorum
  1. dilara diyor

    Gerçekten önemsenmeli ve gerekli. Yazı için teşekkürler

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku