Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Genetik Testler Neden Yapılır?

0 800

Genetik Testler Neden Yapılır?Kromozom ya da gende değişimin ortaya çıkması için yapılan testin adıdır. Genel olarak doku ya da kan testi olarak adlandırılır. Genetik test için birçok sebep ortaya konulabilir. Bu yazımızda genetik testlerin faylarından kısaca bahsetmek istiyoruz. Genetik test sonuçlarının, gen mutasyonu için olumlu ya da olumsuz olup olmadığını konusunda birçok faydası bulunmaktadır. Test sonuçları, belirsizlik, rahatlama duygusunu sağlamak ve insanların sağlığını yönetme konusunda bilinçli kararlar almanıza yardımcı olabilir. Örneğin, negatif bir sonuç, gereksiz kontrolleri ve bazı durumlarda tarama testleri ihtiyacını ortadan kaldırabilir. Bazı test sonuçları da aynı zamanda insanların çocuk sahibi olma konusunda karar vermesine yardımcı olabilir. Tedaviye mümkün olduğunca erken başlanıldığında, yeni doğan bebeğin taranması sonucunda, genetik bozuklukların tespit edilebilmesini sağlar.

Hepimiz biliyoruz ki genetik testlerin öncesinde gen ve kromozomlar vücudumuzda milyonlarca hücrelerden yapılmıştır. Bu hücreler bütün genlerin tamamını ele alır. Vücudun bütün temelini kapsayan ve çalışma sistemin kontrol altına alan, en derin işlevlerdir. Bu işlevler vücudun ana makinesidir. Genetik testler çeşitli sebeplerden oluşur. Kanlardan alınan kan dokusu örnekleri, kan gurubumuz, boyumuz, iskelet ve kas yapımız, göz rengimiz ve benzeri durumlarda doktor buradan yola çıkarak ilgili testleri yapar. Evlilik durumlarında bu testler önceden istenir. Herhangi bir kan uyuşmazlığı söz konusu ise doktor bu testi isteyebilir. Akraba evliliklerinde sağlıklı çocuk olması için bu testlerin katkısı çok büyüktür. Genetik testler neden yapılır merak ediyorsanız özellikle gebelik döneminde anne ve babadan alan örnekler bebeğin sağlıklı olup olmadığı hakkında genel bilgileri ele alır.

Genetik Testler Hangi Durumlarda Yapılır?

Genetik Testler Neden Yapılır?– Sizde veya yakınlarınızda gelişim geriliği, zekâ geriliği, fiziksel değişiklikler, hormon bozuklukları ve öğrenme güçlükleri var ise bu testler ayrıntılı bir şekilde istenebilir.
– Herhangi bir hastalığınızda doktor şüpheli durumlarda bu testi incelemek üzere sizden isteyebilir.
– Gebelik sürecinde, anne de ve ya bebekte oluşan bir reaksiyonda bu test incelenmek üzere hastadan istenebilir.
– Geçerli kanser vakarlında ve zor hastalıkların tedavilerinde sonuç negatif ise bu test değerlendirilmek üzere hastadan istenebilir.
– Herhangi bir kist ve fibroz gibi rahatsızlıklarda, çocukların gelişim ve kemik dokusu bozukluklarında bu test sizden istenebilmektedir. Bu testlerin yapılması oldukça önemlidir Sizi birçok riskten uzak tutar. Genetik testler hangi durumlarda yapılır derseniz doktorun gerekli gördüğü durumlarda ve sizin gebelik sürecinde yaşadığınız olumsuzluklarda doktor sizden bunu detaylı bir şekilde sizlere sunabilmek için sizden genetik testlerini isterler ve bu süreçte doktor kontrolü altında tedavileriniz devam eder. Genetik testlerin insan yaşantısında var olan olumsuzlukları daha detaylı görebilmek ve gerekli tedaviyi hastaya sağlayabilmek için doktorun sizden istediği önemli bir test olduğunu unutmayın. Doktor bunu sizden isterken sonuçlarına bakarak tedavi işlemini devam ettirecektir.

Genetik Testler Nedir? Neden Yapılır?

Günümüzde önemli görülerek yapılan genetik testlerin alanı her geçen gün genişletilmeye devam ediyor. Genetik testlerin uygulama alanları genişletildiği sürece insanda var olan kalıtsal hastalıkların ana sebebi araştırılacak,mercek alına alınacaktır.Genetik testlerin en başta yapılma şekli kalıtsal hastalıkların önceden var olup daha sonra başka hastalıklarda nüksetmesini engellemektir. Eğer bu varsa önceden hastaya bu konu hakkında gerekli tedavi yöntemleri uygulanacaktır. Genetik testler genelde var olan bir hastalığın kökenini doğrulama şeklidir. Eğer bu doğuştan ise tedavinin olumsuz olacağı ihtimali de bir o kadar yüksektir. Bunun için kendinizi her sonuca hazırlamanız gerekir. Genetik testlerde bir kalıtsal hastalık söz konusu ise gebe kadına doktor bu çocuğun doğmamasını önerir. Çünkü ileride bütün sıkıntıları tek çocuk çekmez ayrıca anne adayı da yıllarını bu üzücü tabloda geçirerek yaşamak zorunda kalır. Her iki tarafında bu sıkıntıları yaşamaması için buna müdahale edilebilir. Gebe adayına bu test nasıl yapılır? Anne karnında var olan embiryonun genetik analizi yapılır ve bu analiz sonucunda ortaya çıkan olumsuz ve kalıtsal rahatsızlık bebekte gözlemlendiği vakit, anneye bu durum doktor tarafından bildirilir. Ve gerekenler hakkında uzunca konuşulur bir sonuca varılır. Tedavisi mümkün ise, bebeğe bu tedavi anne karnında iken uygulanır. Tedavisi sonrası bebek sağlıklı bir şekilde dünya’ya gözlerini açar. Genetik testler özellikle kansere yakalanan birinde daha detaylı bir şekilde yapılır. Bu onun geçmişine bağlı kalıtsal bir hastalığı var ise araştırılır. Yapılan tedavi kişinin geçmişinden öncesine ve sonrasına ilişkilendirilerek yapılır.

Genetik Testi ile Hastalık Haritası Nasıl Öğrenilir?

Genetik Testler Neden Yapılır?Hastalığınızın öncesini ve sonrasını kestirmeniz zor bir durumdur. Bu nedenle, hasta olup olmadığınıza hiç ummadığınız bir zamanda ihtiyacınız gereği test yaparak öğrenebilirsiniz. Genetik test haritasının yönünü kendiniz değiştirebilirsiniz. Bunun için bir tıbbı kuruluştan yardım almanız gerekir. İstenilen kan örneği ve idrar örneği ile bunun sonucunu öğrenerek hastalığınızı önceden tespit ederek gerekli muayene ve tedavi işlemlerini bu yol ile gerçekleştirebilirsiniz. Sağlığım benim her şeyim diyorsanız öncelikle kişiye özel davranan ve ihtiyaçlarını en yapıcı şekilde gerçekleştiren hekimleri tercih etmeli, gerekirse alanında uzman özel kuruluşlarda bu tedavi şeklini daha sağlıklı bir şekilde sürdürebilirsiniz. Unutmayın ki kişiye özel tıp tüm detayları ile size en doğru cevabı verebilmek için hizmete devam ediyor. Bu nedenle, hastalık derecenizin ne olduğuna önceden karar verebilir, erken önlem alabilir, tedavi sürecine daha hızlı bir cevap vermeyi kendi iradeniz ile sağlayabilirsiniz. Genetik test faktöründe risk gurubunun içine girenler ve tedaviye cevap vermeyen kişiler genelde çok fazla alkol, sigara ve nikotine bağlı durumları zamanında fazlası ile vücuduna depolayan kişilerdir. Bu nedenle onların kanser riski biraz daha diğer sigara ve alkol içmeyenlere oranla daha fazladır. Sigara içen birisi iseniz ilerde yaşayacağınız sıkıntıları da hesaba katarak yaşamanız gerekir. Aksi takdirde tedaviniz var iken tedavi süreciniz başarılı sonuçlar vermeyebilir. Ayrıca beslenme şekli ve beslenme düzeni bir hasta için oldukça önem taşımaktadır. Kendinize iyi bakmalı, kontrollü yaşamalı ve her şeyden önce bilinçli ve güçlü yaşamayı bilmelisiniz. Kendinizin hasta olup olmadığınızın haritasını çizerek yaşama şeklinize daha sağlıklı yönler verebilir, mutlu yaşayabilirsiniz. Unutmayın sağlık her şeyin başlangıcıdır. Sağlığınızı kaybederseniz yaşama sevincinizi de öldürür, hayattan katiyen keyif almazsınız. Sağlıklı yaşam için genetik testlerinizde var olan bir rahatsızlığı önceden tespit edin. Bu konuda gecikmelere yaşamayın. Sonradan pişman olsanız bile fayda etmeyebilir.
Kaynakça:
yaşamrehberi.com
sağlıklıyaşam.com
mynet.com
zamangazetesi.com
nasılyapılır.com
uzman.com

Yazar:Suna Korkmaz

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku