Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Gerçekte Var Olan 10 İnanılmaz Doğa Olayı

0 461

Gerçekte Var Olan 10 İnanılmaz Doğa Olayı1. Catatumbo Yıldırım: Sonsuz Fırtına (Venezuela)

Dünyanın en büyük tek troposferik ozon jeneratörü, sonsuz fırtına olarak da bilinen Catatumbo şimşektir. Bu güçlü atmosferik fenomen Venezuela’da bulunur ve sadece Maracaibo Gölü’nün içine boşaldığı Catatumbo Nehri’nin ağzında oluşur. Bu olay, fırtına bulutlarından 5 km’den daha yüksek bir yükseklikte meydana geliyor. Şimşek, günde 10 saat boyunca ve saatte 280 kez yanıp sönüyor. Bu inanılmaz şimşek çakmaları 400 mil mesafeden görülmektedir.

Sonsuz fırtınanın nasıl gerçekleştiğine dair farklı spekülasyonlar vardı. Melchor Centeno, fırtınaların kaynağının bölgedeki kapalı rüzgar dolaşımı olduğuna inanıyor. Andrew Zavrotsky gibi diğerleri, sıcak ve soğuk hava akımlarının olaya neden olan bölge çevresinde birleştiği sonucuna varmıştır. Andes Üniversitesi’nde yapılan bazı araştırmalar, şimşek ışığının anakayada olduğuna inanılan uranyumdan kaynaklandığını da göstermektedir.
1997 ve 2000 yılları arasında, Catatumbo şimşeklerinin ilk mikrofizik modeli Nelson Falcon tarafından üretildi. Nelson, olayın temel nedeninin bölgedeki petrol birikintisi ve bataklıkların ürettiği metan olduğuna inanıyordu.

2. Karadeniz Altındaki Nehir

Karadeniz’in denizaltı nehri ilk olarak 1 Ağustos 2010’da Leeds Üniversitesi’nden bir bilim insanı tarafından keşfedildi. Nehrin, Karadeniz’in deniz yatağı boyunca yoğun bir şekilde akan ve içinden geçen bir tuzlu su kanalı olduğunu keşfettiler. Bu keşif, Amazon Nehri’nin ağzından Atlantik Okyanusu’na uzanan kanallar gibi bu kanalların varlığını doğruladı. Karadeniz denizaltı nehri Amazon’daki nehirden daha küçük olmasına rağmen, dünyada türünün ilk örneğidir. Sualtı nehirleri, öngörülememesi ve gücü nedeniyle yalnızca uzman bir sualtı aracıyla keşfedilebilir.
Bilim adamları nehrin 60km (37 mil) uzunluğunda, 97km (6 mil) genişliğinde ve 35 metre (115ft) derinliğinde olduğunu keşfettiler. Aktığı hız saatte 4 mil ve saniyede 22.000 metreküp su taşır ve bu da Ren’den 10 kat daha fazla su demektir.
Karadeniz deniz altı nehri ayrıca yüzey nehirlerinin sahip olduğu olağan özellikleri de içermektedir. Şelalelere, taşkın alanlarına, nehir kenarlarına ve rapids’e sahiptir.

3. Ölüm Sarkıtları

Ölüm ya da buz sarkıtı, tuzlu suda görülen nadir denizaltı olaylarından biridir. Bir ölüm sarkıtı oluşturmak için şartların mükemmel olması gerekir. Çevredeki deniz suyu soğuk olmalı ve derinlik mükemmel olmalıdır. Kabarcık ilk oluşmaya başladığında bir buz borusunu andırır. Borunun içinde deniz buzundan gelen ve tuzlu su kanallarında yüzey üzerinde biriken buzdan gelen bir süper soğuk su bulunur.
Soğuk tuzlu su akışı sürdürüldüğü zaman, tuzlu suyun ince duvarları, daha az soğuk çevre suyu donarken kalınlaşır. Buz kalınlaştığında, tuzlu su akışı daha kararlı hale gelir ve tuzlu su deniz tabanına ulaşır. Bunun mümkün olması için, yüzeyde deniz buzu kütlesi olmalı, süper soğuk tuzlu su düzenli bir şekilde akmalı, çevresindeki su daha az tuzlu olmalı ve su çok derin olmamalıdır. Deniz buzu kütlesi hareket ederse, ölüm sarkıtı suştan kırılır. Tuzlu su düzenli bir şekilde akmazsa, duvarlar kalınlaşmaz ve kolayca kırılır. Çevreleyen su fazla tuzlu ise, donması zorlaşacaktır. Suyun çok derin olması durumunda, deniz suyu, deniz tabanına ulaşmadan önce bile kendi ağırlığı altında çökecektir.
Deniz tabanına ulaştığında, mümkün olan en düşük noktaya kadar eğim aşağı yönde hareket edecektir. Çevredeki su, işlem sırasında biriken buzları dondurmaya devam edecek ve deniz kestaneleri, denizyıldızları gibi alt kısımdaki tüm canlılar donacaktır.

4. Kan Yağmuru: Kerala, Hindistan

Kerala’daki kan yağmuru ilk olarak 1896’da gerçekleşti ve o zamandan beri birkaç kez oldu. 25 Temmuz ve 23 Eylül arasında 2001’de, yerel halk, kırmızı renkli yağmurun şiddetli döküldüğünü ve kıyafetlerini pembe olarak lekelediğini bildirdi. Yeşil, sarı ve siyah gibi diğer renkler de bildirildi. En son olay 2012 yılının Haziran ayında meydana geldi. Sri Lanka’da 15 Kasım 2012 – 27 Aralık 2012 tarihleri arasında kan yağmuru raporları da vardı.
2001’de meydana geldikten sonra birkaç çalışma yapıldı ve bilim adamları ilk başta Kerala’daki renkli yağmura meteor patlamasının neden olduğunu öne sürdüler. Diğerleri, kızıl yağmurun muhtemelen Arap Çölü’nden gelen çöl tozunun varlığından kaynaklandığını ileri sürdü. Bu öneri ile ilgili daha sonra derinlemesine bir soruşturma yürütüldü ve yağmurun çöl tozu taşımadığı tespit edildi. Hükümet daha sonra bir çalışma başlattı ve çöl tozları yerine, yeşil alg türü olan Trentepohlia türünün havadaki sporlar tarafından renklendirildiğini buldu. Kesin tür daha sonra Uluslararası bir ekip tarafından Trentepohlia annulata olarak seçildi.

5. Yelken Taşları

Gerçekte Var Olan 10 İnanılmaz Doğa Olayı

Yelken taşları, 2014’te hayatın her kesiminden olan insanların sırlarının açığa çıkmasına kadar büyüleyen jeolojik olaylardır. Taşlar, herhangi bir hayvan veya insan müdahalesi olmadan, düz vadi zemini boyunca bir yönden diğerine uzun izler bırakarak hareket eder. Düz dipli taşlar bir yönden diğerine dolaşırken, sert dipli taşlar sadece düz ve çizgili bir yolda hareket eder. Bazı gözlemler, taşların aniden sağa, sola ve hatta ilk geldiği yere yönünü değiştirene kadar bir süre yan yana hareket etmeye başlayabildiğini de ortaya koymaktadır. Parkurların uzunlukları da farklılık gösterir. Aynı büyüklük ve şekilde olan taşlar aynı hız ve uzunlukta hareket edebilir, ancak bunlardan biri aniden durdurabilir veya ilerleyebilir.
Neden hareket ettikleri ve nasıl yaptıkları hakkında çeşitli hipotezler önerildi. Yarış pisti Playa’nın yelkenli taşları, California’daki Death Valley Ulusal Parkı ilk kez 1900’lerde çalışıldı çünkü parkurlar çok dikkat çekiciydi. Bilim adamları, yaklaşık bir yüzyıl boyunca gizemli yelkenli taşlarının cevaplarını bulamadılar ve 2014’te gizemli bir video çekimi kullanarak çözdüler. Taşların, düşük rüzgar hızlarında ince ince eriyen buz tabakalarının akışı içinde hareket ettiği ortaya çıktı.
Taşların hareket etmesini sağlamak için aşağıdaki koşullar mükemmel olmalıdır: ince kil tabakası, taşmasız fakat doygun yüzey, taşları hareket ettirmek için kuvvetli, sert rüzgarlar ve ilk kuvvet olarak çok güçlü tortular.

6. Don Çiçekler

Donmuş çiçekler, zemin artık donmadığında oluşur, fakat çevre havası donmaya devam eder. Dondurulduklarında su genişledikçe, bitkilerin özü de genişleyecektir ve genişleme süreci boyunca bitkinin sapında uzun ince çatlaklar olacaktır. Kılcal hareket sırasında, sap çatlaklardan çekilir ve soğuk hava ile temas ettiğinde donar. Saptan daha fazla su çekildiğinde, ince buz tabakaları daha da ince bir buzu “taç yaprağı” oluşturacak şekilde itecektir.
Bu don çiçekleri genellikle sabahın erken saatlerinde gölgeli alanlarda bulunur ve güneş ışığı dokunduğunda çabucak erir. Ayrıca çok hassaslardır ve dokunulduğunda kolayca kırılabilirler. Genellikle don çiçekleri oluşturan bitkiler taç kuşu, sarı demir otu ve bazı düşmüş kozalaklı dallardır.

7. Kutup Işıkları

Kutup ışıkları, sadece arktik ve Antarktika bölgeleri gibi yüksek enlemlerde bulunan muhteşem bir ışık göstergesidir. Bunlar ayrıca popüler kutup ışıkları olarak da adlandırılır. Güneş rüzgârı, dünyanın manyetosferini bozduğunda, proton ve elektron şeklinde yüklü parçacıkların bir yörüngesini yaratarak kutup ışıkları oluşur. Dolayısıyla, dış küre veya termosfer olarak bilinen yüksek atmosfere çöktüklerinde, bu yüklü parçacıkların enerjisi kaybolur. Bu iyonizasyon işlemi, değişen karmaşıklık ve renkteki muhteşem ışık gösterisine yol açar.
Kutup ışıklarının şekli ve rengi, çökeltici parçacıkların uygulandığı hızlanma miktarına bağlıdır. Proton kutup ışıkları genellikle daha düşük enlemlerde gözlenir ve bu nedenle normal yeşil renkleri verirler. İki çeşit kutup ışığı vardır. Birincisi, daha canlı ve parlak olan perde yay şeklidir ve biri ışığı altında bir gazete okuyabilir. Diğer biçim, çıplak gözle daha az görülen dağınık ışımadır. Yaygın form ayrıca kırmızı, yeşil, ultraviyole, kızılötesi, pembe, sarı mavi ve turuncu renklerde gelir.

8. Mercek Bulutları

Bazı meteorologlar merceksi bulutların bazı UFO manzaraları için bir açıklama olabileceğine inanıyorlar. Bu bulutlar sabit, lens şeklinde ve troposferde oluşuyor. Genellikle rüzgarın yönüne dik olarak hizalanırlar.
Mercek bulutları nasıl oluşur? Dünyanın yüzeyi boyunca hava akışı engellendiğinde (köprüler ve binalar gibi mekanik engeller veya dağlar, tepeler ve vadiler gibi doğal engeller olabilir) girdap oluşur. Rüzgar hızına ve nesnenin boyutuna bağlı olarak değişir. Sabit nemli hava bir dağın üzerinden aktığında büyük ölçekli durma dalgaları serisi oluşabilir. Bu nemli hava, dalganın tepesindeki sıcaklık, bir çiğ noktasına düştüğünde yoğuşabilir ve merceksi bulutları oluşturabilir. İnsanlar varlığını bilemeyebilirler çünkü merceksi bulutlar düz ya da alçak arazilerde oluşmazlar. Bu bulutların bu kadar popüler olmamasının nedeni budur.

9. Hessdalen Işığı (Norveç)

Norveç’in Hessdalen vadisinde, sayısız turist, bilinmeyen ışık kaynağının görkemli görüntüsüne tanık olmak için buraya akın ediyor. Işık kırmızı, sarı veya parlak beyaz olur. Turistlerin ışığı bir saatten fazla görebildiği zamanlar vardır. Bazen ışık sıfır hızda ileri geri sallanır, bazen inanılmaz bir hızda hareket eder ve bazen de havada asılı kaldığı olur.
Işıkların ilk kez 1940’larda göründüğü bildirildi. Aralık 1981’den 1984’e kadar, Hessdalen ışıklarının yüksek aktivitesinin her hafta 15-20 kez ortaya çıktığı bildirildi. Bugün, Hessdalen ışıkları artık çok sık değildir. Yılda sadece 10-20 kez izlenebilirler.

10. Gündüz Sefası Bulutları

Gündüz sefası bulutu ingilizcede “morning glory” olarak geçektedir. Gündüz sefası bulutu, ilişkili bulut ve düşük seviye yalnız atmosferik dalgadan oluşan nadir bir meteorolojik olaydır. Bunlar zaman zaman dünyanın farklı yerlerinde gözlenir ve dalgaların genlik serilerinin temel özelliği, rulo bulutların bantlarını oluşturmalarıdır.
Sadece Kuzey Avustralya’daki Carpentaria Körfezi’nin güney kesiminde, düzenli olarak meydana gelebileceği tahmin edilir.
Gündüz sefası bulutu, 1000 kilometreden uzun ve 2 kilometreye kadar çıkabilen bir rulo buluttur. Sarmaşık bulut da denmektedir. Saniyede 10-20 metre hızında hareket eder ve yerden sadece 100-200 metre yüksekte gerçekleşir. Gündüz sefası bulutları sadece bir bulut olabilir ya da ardışık 10 rulo bulut olabilir. Havanın kuru olduğu karada hızla dağılır.

Kaynakça:
https://owlcation.com/stem/10-of-the-Most-Rare-Phenomena-on-Earth

Yazar: Katibe Melis Dinçer

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku