Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Kardeşler Arası Kıskançlık ve Anne Babanın Rolü

0 443

Kıskançlık insanın doğasında olan bir duygudur.  Özellikle de ailede sevgi söz konusunu olduğunda bu da en fazla iki kardeş arasında yaşanan kıskançlıkla kendini gösterir. Anne ve babalar kardeşler arasındaki kıskançlığı yanlış tutumlarıyla ya da davranışlarıyla daha da ortaya çıkarabilirler.

Kardeşler arası kıskançlık daha çok anne ve babalarının ilgisi ve sevgisi kazanmak için ortaya çıkan  bir yarıştır.  Kardeşler arası kıskançlık oldukça zor bir durumdur.   Özellikle de hırs, rekabet ve kıskançlığı  öğrenmelerine ve bu durumlarla nasıl başa çıkacakları hakkında  düşünmelerini sağlamaktadır. Çocuklar arasında yaşanan kıskançlığı bastırarak bu durumu daha da içinden çıkılmaz bir duruma sokmak yerine kıskançlığını doğru ifade etmeyi öğretmelisiniz. Çocuklar kıskandıklarını daha çok ifade değil davranışlarıyla gösterirler.

Ailede iki çocuk varsa anne ve babalar çocukların birini daha çok sevdiklerini ve farklı davrandıkları diğer çocuk anlar siz ne kadar gizleseniz de çocuklar duyguları oldukça net anlama kabiliyetine sahiptirler. Bir çocuğu diğerinden ayırarak ilgi göstermek diğer çocukça psikolojik sorgulamalar yaratabilir yani çocuk kendini suçlamaya başlar bunu da ilk olarak kardeşinde yapacaktır. Suçlu bulunmuş edasında kardeş hedeflenecektir. Özellikle de cinsiyet ayrımı yapılan ailelerde kardeş kıskançlığı daha yoğun yaşanır ayrıca bu kez suçlamalar daha da baskındır.

Kardeşler Arası Kıskançlık ve Anne Babanın Rolü
Anne ve baba erkek çocuk istediklerinde ilk çocuk kız olduğunda hayal kırıklığı yaşarlar fakat ikinci çocuk erkek olduğunda göz bebeği gibi el üstünde tutulur fakat abla oldukça farklı bir psikoloji içinde olan bitine anlamaya çalışır. Bu durum kızınızın ilerde cinsiyetçi yaklaşımına ya da size kendini beğendirmek adına kimlik bunalımına girmesine neden olacaktır. Anne ve babalar farkında olarak ya da olmayarak iki kardeş arasında sürekli karşılaştırmalar yaparak iki kardeşi olumlu ya da olumsuzluklarıyla ifade ederek birini diğerine karşı iyi davranışını dahi göstermek istediniz de çocuk bunu rekabet olarak algılayacak ve hırs, kıskançlık gelişecektir.

İki çocuk arasında kardeşlik bağı sürekli desteklenmelidir. Abi kardeş arasında yapılan oyunda anlaşamama gibi durumlarda asla taraf tutmayın yani çoğu anne ve baba hep küçük çocuğun daha korunmasız olduğunu düşünürler fakat öyle değildir. Büyük çocuk psikolojik yönden tamamen gelişimini farklı etkileyen kardeşi sebebiyle hep suçlanan, küçük düşürülen, beceriksizlik, utanma, yetersizlik, sevilmeme duygularıyla beslenerek bunun tek sebebinin kardeşi olduğunu düşünmesine yol açacaktır. Bu durum çocukta iki farklı duygu ve davranışlarla ortaya çıkarken bazı çocuklar bu durumdan pasif, kendine güvensiz, içine kapanık, ilgisiz biri olurlar ya da hırçın, saldırgan, şiddet uygulayan bir çocuk kişiliği kazanabilirler.

Kardeşler arasında kıskançlık yaşanması olası bir durumdur hatta çocuklar bu duyguyu yaşamalı ve başa çıkmalıdırlar, anne ve babalara bu konuda büyük görevler düşmektedir. İki kardeş aralarında ne kadar az ya da çok yaş farkı olsa da kıskanmaları muhtemeldir. Fakat siz bireyler olarak bu duygunun gayet doğal bir duygu olduğunu anlatmalı ve ifade şeklini asla şiddet olmaması gerektiğini anlatmalısınız. Büyük çocuk sürekli abisin ya da ablasın gibi uyarılarla baskılanmamalıdır. Çocuklar kardeşleri için sürekli kötü sözler ya da hareketlerde bulunabilirler. Anne ve baba olarak çocuklar arasında uçurumlar yaratmamak için davranış ve tutumunuza dikkat etmekte yarar vardır.

Yazar: Enes Eker

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku