Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Grip Belirtileri ve Tedavisi Nasıldır ?

0 360

Grip Belirtileri ve Tedavisi Nasıldır ?Grip, halk dilinde paçavra hastalığı olarak da bilinir. Tıp dilinde, influenzadır. Grip, influenza virüsleri ile oluşan bulaşıcı bir hastalıktır. Sadece da değil hayvanlarda, kuşlarda da hastalığa neden olur. Virüsler, kendi yapılarında değişikliğe uğrayıp hastalık yaptığı hayvana göre isimlendirilir. Domuz gribi, kuş gribi gibi isimler alırlar.
Vücut direnci düşüldüğü, kronik bronşit, böbrek yetmezliği, astım, şeker hastalığı, kansızlık, kalp hastalığı, sigara kullanımı, kanser gibi durumlarda, bebek ve yaşlılarda hastalık daha ağır geçmektedir.
Soğuk algınlığı olarak bilinen rahatsızlık grip değildir. Farklı virüslerle oluşan bulaşıcı bir hastalıktır. Bulaşma yine damlacık yolu ile olur. Ancak belirtiler daha hafif olmaktadır.

Grip Belirtileri ve Tedavisi Nasıldır ?Bulgu,Belirti ve Yakınmalar

Virüs bulaştıktan birkaç gün sonra hastalık belirtileri görülmeye başlanır. Aniden başlayan ateş, baş ağrısı mevcuttur. Kas ağrısı, eklem ağrısı, halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, boğaz ağrısı, burun akması, kuru öksürük diğer şikayetlerdendir. Ateş 3 gün sonra düşmeye başlar Soğuk algınlığında da benzer belirtiler olmasına karşın daha hafif seyirlidir.
Çocuk, yaşlı, şeker hastası, kalp hastası, böbrek hastası gibi durumlarda öldürücü olabilmektedir. Bu nedenle ciddiye alınması gerekir. Bu hastalarda zatürree, orta kulak iltihabı ve sinüzite neden olabilir.

Grip Belirtileri ve Tedavisi Nasıldır ?Tıbbi Tedavi

Doktorlar arasında tedavi ile bir haftada, tedavisiz yedi günde iyileşir diye esprilere konu olan gribin doğal beslenmenin bozulması, gıdaların kalitesinin azalması, hava kirliliği, kapalı alanların çoğalması gibi faktörlerle iyileşme süreci biraz daha uzun olmaktadır.
Gripte dinlenmek şarttır. Yatak istirahati yanında bol sıvı tüketilmelidir. Beslenme dengeli ve düzenli olmalıdır. Mevsim meyve ve sebzeleri tüketilmelidir.
Ateş için parasetamol grubu ateş düşürücüler verilir. Adale, eklem ve baş ağrısı için ağrı kesiciler (diklofenak vb) kullanılabilir. Çocuk ve ergenlere viral enfeksiyon sırasında aspirin verilmemelidir.
Gribin ağırlığına göre virüsün yayılımını önleyen ilaçlar başlanabilir. Oseltamivir, zanamivir gibi etken maddelere sahip bu ilaçlar her hastaya başlanmaz. 65 yaşın üstü hastalar, bağışıklık sistemi zayıf hastalar, ek bir hastalığı olup gribi ağır geçiren hastalara başlanabilir. Hastalık belirtilerinin başlamasından sonra 48 saat içinde ilaç başlanabilir. Bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı, döküntü, alerji gibi yan etkileri vardır.
Grip etkeni olan influenza virüsünden koruyan aşı Sağlık Bakanlığı tarafından önerilmektedir. Yumurta alerjisi olanlara, daha önce uygulanan aşıya karşı alerjisi olanlara grip aşısı yapılmamalıdır. 65 yaş üstü, müzmin-kronik hastalığı olanlar (kalp, akciğer, böbrek gibi), diyaliz hastaları, bağışık sistemi zayıf olanlara aşı önerilir. Sağlık personeli risk altında olduğu için aşı yaptırabilir.

Grip Belirtileri ve Tedavisi Nasıldır ?Diyet Değişiklikleri

C vitamini bağışıklık sistemi için çok önemlidir. Sadece C vitamini alarak gripten korunma sağlanamamaktadır. Bağışıklık sistemi viral enfeksiyonlardan korunmayı sağlar, doğru beslenmenin de soğuk algınlığı ve gripten kurtulmada bağışıklık sistemi üzerine belirgin etkisi bulunur.
A ve E vitaminlerinin yanı sıra C vitaminini de içerdiğinden, meyve ve sebzeler bağışıklık sistemini savaşmaya hazır tutmaktadır.
Meyve ve sebze alımını artırmanın bir yolu, diyet içine meyve veya sebze suyunu dahil etmektir. Herhangi bir meyve suyu olabilir fakat %100 meyve suları tercih edilmelidir. Bunun harici olan meyve suyu içecekleri ekstra şeker ve yararı olmayan kalori içerirler. Meyvelerin ve sebzelerin mevsiminde ve taze tüketilmesi çok yararlı olup portakal ve greyfurt, soğuk kış aylarında genellikle daha ucuz ve grip mevsimi için mükemmel bir seçeneklerdir.
Meyve ve sebzeyi her öğünde tüketmelidir. Çilek veya dilimlenmiş muz tam tahıllı kahvaltılık gevrek ile kahvaltıda tüketilebilir, içecek olarak da bir bardak portakal veya greyfurt suyu tercih edilebilir. Öğlen yemeğinde domates, avokado, lahana ve marul ile hazırlanan bir sandviçin yanında üzüm salkımı ya da bir elma tüketilmelidir.
Akşam yemeğine salata veya sebze çorbası ile başlanmalıdır. Akşam yemeği olarak büyük bir salata da tüketilebilir. Akşam atıştırmalık olarak portakal, elma ve armut gibi meyveler bir kase içinde hazırlanmalıdır. Kesilmiş sebze veya meyve buzdolabında saklanabilir ama bazı besin değerlerinin kaybolacağı unutulmamalıdır.

Grip Belirtileri ve Tedavisi Nasıldır ?Beslenme listesi sağlıklı protein ve kepekli tahıllar ile tamamlanmalıdır. Yağsız et, balık, kümes hayvanları, az yağlı süt, baklagiller ve kepekli tahıllar gibi dengeli besinler alınmalıdır. Fındık ve diğer kuru yemişler, yağsız et, yağsız süt, yumurta ve baklagiller gibi protein kaynakları önemli olup bağışıklık sisteminin bileşkelerini oluşturan aminoasitleri içerirler.
Yağsız et tüketilmesi ile bağışıklık sistemini olumsuz etkileyecek olan çinko eksikliği ve demir eksikliğinden uzak durulması sağlanır. Eğer soğuk algınlığı veya gribe yakalanıldıysa iyi beslenme çok önemlidir. Hasta olunca ve iştahsız olunsa bile yemeğe gayret edilmeli, günde üç öğün almaya çalışılmalıdır. Korunmada olduğu gibi hastalık esnasında da meyve ve sebzenin çok yenmesine odaklanılmalıdır.
.

Grip Belirtileri ve Tedavisi Nasıldır ?Yaşam Tarzı Değişiklikleri

Bulunulan ortamın buhar yapan bir cihaz ile nemlendirilmesi, salgıların akışkanlığını artırarak öksürük ile daha iyi atılmasını sağlar. Nemlendiricinin filtresi her gün değiştirilmelidir. Öksürük, iltihabın atılması amacıyla oluşturulan bir savunma mekanizmasıdır. Aşırı rahatsız etmedikçe dekstrometorfan ve kodein gibi öksürük kesiciler kullanılmamalıdır.
Bazı reçetesiz satılan ilaçlar öksürüğün yumuşamasını ve balgamın rahat atılmasını sağlayabilir. Bu konuda eczacıdan danışmanlık alınabilir.
Bazen grip akciğerlere inerek bronşit ve zatürreeye neden olabilir. Akciğerde biriken salgıları atmak için yer çekiminden de yararlanmak amacıyla baş aşağı öksürülebilir. Eğer akciğer tutulumu sık oluyorsa, balgamın atılmasının kolaylaştırılması için solunum terapistinden yardım alınmalıdır.
Buhar salarak etkili olan kamfor, mentol ve okaliptüs yağları ihtiva eden bir merhem grip yakınmalarını azaltmada yararlı olabilir. Bu maddeleri içeren merhem masajla boyun ve göğüs bölgesine uygulanır. Özellikle 2-11 yaş arası çocuklarda, gece yakınmalarını azaltmada yardımcı olabilir.
Gece yatmadan önce ılık suyla banyo alınması ve su buharı yakınmaları azaltmada yararlıdır. Sıcaklığı 26 °C olan ılık bir su yüksek vücut ısısının düşürülmesinde de yararlıdır. Eller sık olarak yıkanmalıdır. Eller gün boyunca mikroplar ile temas etmektedir. Onlardan kurtulmanın en iyi yolu ellerin akan su altında sabunla iyice yıkanmasıdır.
Uyku, bağışıklık sisteminin temelini oluşturur. Yeterli ve kaliteli uyku ile dinlenilmelidir. Çocukların çoğu ve birçok yetişkin uykularını yeterince alamadıklarından yakınmaktadır. Yeterli uyuyamayan kişilerin daha çabuk hastalanacağı bilinmektedir.
Korunma çok önemlidir. İnsanlar, hasta kişilerle yakın temastan kaçınarak sık sık ellerini yıkamalı, mümkün olduğunca elleriyle gözler, burun ve ağza dokunmaktan kaçınmalıdır. Gripli insanlar dinlenmeye çalışmak evde kalarak, öksürme ve hapşırma sırasında burunlarını ve ağızlarını kollarının iç kısmıyla kapatarak virüsün yayılmasını önleyebilirler.

Doktora başvurulması gereken durumlar:
• Başlangıçtan farklı şikayetlerin eklenmesi,
• Yüksek ya da inatçı ateş (soğuk algınlığı için 38.3 ‘C, grip için 3-4 gün süresince herhangi bir seviyede normalden yüksek ateş olması),
• Sarı, yeşil veya kanlı balgam (akciğer iltihabı habercisi),
• Belirtilerin 10 günden fazla sürmesi,
• Belli bir yerde sabit kalan ağrı (kulaklar, sinüsler, kafa, göğüs),
• Bademcikler üzerinde sarı-beyaz noktalar olması,
• Yeme, içme ya da yutmada zorlanma,
• Nefes almada zorluk,
• Zihinsel durumda bozukluklar olması.

Önerilen Besin Takviyeleri

• C vitamini: Koruyucu ve tedavi edici amaçla C vitamini desteği önerilmektedir. Günde 500-2.000 mg alınabilir.

ÖNERİLEN BİTKİSEL İÇERİKLİ TAKVİYELER

Grip Belirtileri ve Tedavisi Nasıldır ?• Ekinezya: İçerdiği arabinogalaktanlar bağışıklık sistemini destekler. Üst solunum yolu enfeksiyonlarında koruyucu ve tedavi edici olarak kullanılır. En az %15 pres suyunu içeren yarı katı preparatlardan maksimum 8 hafta alınması önerilir. Köklerinden hazırlanan tentürden 2-4 ml alınıp 1 bardak su içinde karıştırılıp günde 4-5 kez 2 hafta boyunca alınması da öneriler arasındadır. Kök ve toprak üstü kısımlarından hazırlanan standart ekstresini içeren kapsül veya şurup formunda preparatlar ile birlikte çayının da tüketilmesi önerilmektedir.
• Ginseng: 227 gönüllü üzerinde yapılan araştırmada 12 hafta boyunca standardize edilmiş Ginseng ekstresinden (G115 ekstresi) günde 100 mg verilmiş ve tüm araştırma gruplarına 4. haftada grip aşısı da uygulanmıştır. 12 haftanın sonunda ekstre verilen grupta grip ve soğuk algınlığına daha az rastlandığı kaydedilmiştir.
• Mürver: 3-4 gram çiçek 150 ml kaynamış su içinde 5-10 dakika demlenip süzülür. Günde 1-2 çay fincanı içilir. Günlük en fazla 10-15 gram drogdan yararlanılır. Mürver meyveleri de gripten korunmak için ayrıca tedavi amaçlı önerilmektedir. Kurutulmuş meyvelerden hazırlanan çay 10-15 dakika demlenip süzülür.
• Kuşburnu: 2-5 gram drog 1 bardak kaynamış su içinde ağzı kapalı olarak 15-30 dakika demlenip süzülür. Günde 3-4 kez 1 çay fincanı, yemeklerden 30 dakika sonra içilir.
• Frenk üzümü: C vitamini kaynağıdır. Üzüm suyu 1 bardak sıcak su ile seyreltilir. Yemeklerle birlikte öğlen ve akşam l’er bardak içilir.
• Adaçayı: 2 gram drog bir bardak kaynamış su içinde ağzı kapalı olarak 5-10 dakika demlenip süzülür. Günde 2-3 kez birer çay fincanı içilir. Hazırlanan çaydan, soğuduğunda gargara olarak da yararlanılır. Soğuk algınlığında aşırı terlemeyi azaltır.
• Ihlamur: 2 gram ıhlamur çiçeği bir bardak kaynamış su içinde ağzı kapalı olarak 10-15 dakika demlenip süzülür. Günde 3-4 kez birer çay fincanı içilir.
• Kakule meyvesi: 1-1.5 gram toz edilmiş meyve bir bardak kaynamış su içinde ağzı kapalı olarak 10-15 dakika demlenip süzülür. Günde 2-3 kez birer çay fincanı içilir.
• Karanfil: Ağız ve boğaz enfeksiyonlarında anti bakteriyel ve ağrı gidericidir. 1.-1.5 gram toz edilmiş drog bir bardak kaynamış su içinde ağzı kapalı olarak 10-15 dakika demlenip süzülür. Günde 2-3 kez birer çay fincanı içilir.
• Anason: 1-2 anason meyvesi bir bardak kaynamış su içinde ağzı kapalı olarak 5-10 dakika demlenip süzülür. Soğuk algınlığı, ağız ve boğaz enfeksiyonlarında günde 2-3 kez birer çay fincanı içilir.
• Hibiskus (Hibiscus sabdariffa): Bamya çiçeği olarak bilinen Hibiscus sabdariffa’nın kaliks kısımlarından (çanak yaprakları) yararlanılır. Nezle, grip ve soğuk algınlığı yakınmalarını hafifletir. 1.5-2 gram bamya Çiçeği 150 ml kaynamış su içinde 5-10 dakika demlenip süzülür. Günde 2-3 kez birer çay fincanı içilir.
• Çubuk tarçın, karanfil tomurcukları ve kekik ile hazırlanan çaylardan da soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonların tedavisinde yararlanılır.

Grip Belirtileri ve Tedavisi Nasıldır ?DİAFORETİK – TERLEMEYİ SAĞLAYICI ÇAYLAR

Terletici çay karışımı: 35 gram Mürver çiçeği, 25 gram Ihlamur çiçeği, 10 gram Meyan kökü, 30 gram Kuşburnu yalancı meyvesi ile karışım hazırlanır. 1 tatlı kaşığı drog karışımı bir bardak kaynamış su içinde ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenip süzülür. Günde birkaç çay fincanı aç karnına içilmesi önerilir.
Genel infüzyon (sıcak demleme çay) hazırlama yöntemi: 1 veya 2 tatlı kaşığı drog üzerinde 150 ml kaynar su ilave edilir, ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir ve süzülür. Taze hazırlanmalıdır. Aşağıdaki karışımlar için bu genel infüzyon hazırlama yöntemi uygulanır.
Karışım-1 (DRF’e, MEYER’e, İsveç Farmakopesi 6’ya göre)
Mürver çiçekleri, 25 gram
Ihlamur çiçekleri, 25 gram
Karışım-2 (DRF’e, MEYER’e, İsveç Farmakopesi 6’ya göre)
Ihlamur çiçekleri, 30 gram
Mürver çiçekleri, 30 gram
Papatya, 40 gram
Karışım-3 (DRF’e, MEYER’e, İsveç Farmakopesi 6’ya göre)
Ihlamur çiçekleri, 40 gram
Mürver çiçekleri, 30 gram
Nane yaprağı, 20 gram
Jaborandi yaprakları, 10 gram
Karışım-4 (Alman Farmakopesine göre diaforetik çay)
Söğüt kabuğu, 35 gram
Mürver çiçekleri, 30 gram
Kekik, 20 gram
Kuşburnu, 50 gram
Meyan kökü, 50 gram
Ebegümeci çiçekleri, 50 gram
Karışım-5 (Alman standart kayıtlarına göre soğuk algınlığına karşı bitkisel çay)
Ihlamur çiçekleri, 30 gram
Mürver çiçekleri, 30 gram
Erkeç sakalı çiçekleri (Filipendula ulmaria), 20 gram
Kuşburnu, 20 gram

Yazar: Fatih Bolelli

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku