Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Hac ve Umre Ziyareti

0 646

8876_318766Müslüman bir ülkede yaşayanların büyük bir çoğunluğu günün birinde Müslümanlığın doğuş yeri olan kutsal toprakları ziyaret edebilmeyi ister. Müslümanlığın şartlarından birinin hacca gitmek olduğu bilinir. Hac ziyareti yılın belirli bir zamanında yapılır ve İslam’ın beş şartının beşincisi olarak bilinir. Bu farzın yerine getirilebilmesi için yeterli ekonomik imkâna sahip olmalıdır. Zilhicce ayında hacca gidenler Mekke’de Kâbe etrafında tavaf ederek namazlarını kılar, dualarını ederler. Safa ve Merve arasında da sa’y yapıldıktan sonra ihramlı bir vaziyette Mekke’de kalınır. Mekke’nin doğusunda yer alan Arafat’ta zilhicce ayının dokuzuna denk gelen arife gününden bir önceki gün çıkılmalıdır. Güneşin batımına kadar kalındıktan sonra yine dualar ve ibadetler devam edilir. Güneş batınca Müzdelife denilen yere gidilir. Cemaatle birlikte kılınan akşam ve yatsı namazlarından sonra da gece burada geçirilmelidir.

Şeytan Taşlama

8876_safa-ve-merve-tepeleriŞeytan taşlamak için taşlar da toplandıktan sonra bayramın ilk sabahı namazdan sonra Müzdelife Vakfesi yapılıp hava aydınlanınca da Mina’ya çıkılır. Burada şeytan taşlanır. Taşlama üç gün devam etmektedir. Mina geniş bir bölgedir, kurban burada kesilir. Kurban kesilip tıraş olunarak ihramdan çıkıldıktan sonra hac ibadeti tamamlanmış olur. İsteyenler tekrar Mekke’ye gidip Kâbe etrafında son ziyaret tavafı da yapabilmektedir. Artık hacı olarak geri dönme zamanı gelmiştir.

Tüm Müslümanlara yaşamında bir defa hacca gitmek farz olunmuştur. Kâbe hac mevsimi dışındaki bir zamanda da ziyaret edilebilmektedir. Buna umre ziyareti denir.

Umreye Ne Zaman Gidilir?

Hac ve umre ziyareti birbirinden farklıdır. Umre ziyaretinin belirli bir zamanı bulunmamaktadır. Kişi ekonomisi iyiyse istediği herhangi bir zamanda umreye gidebilmektedir.

Umreye Kimler Gidebilir?

Erkekler her yaşta umreye gidebilse de kadınlar eğer tek başına ve 45 yaş altında ise Suudi Arabistan’a yani umreye gidememektedir. Ancak, eşleri veya 1. dereceden bir akrabaları (baba, dayı, erkek kardeş, amca) yanlarında iken gitmeleri mümkündür.

Umreye Nasıl Gidilir?

Umreye gitmeyi planlayanlar Diyanet İşleri Başkanlığı’nın düzenlediği organizasyonlara müracaat ederek veya güvenilir bir tur organizasyonunu tercih ederek, uçak yolculuğu yaparak gidebilirler.

Umrede Kaç Gün Kalınır?

Umreye gidenler hangi organizasyon paketine katılmışlarsa, Mekke ve Medine’de, paketlerde belirtilen gün kadar kalmaktadırlar. Bir haftalık paketler olduğu gibi 25-26 günlük umre turları sunan paketler de mevcuttur. Ancak Mekke’ye doğrudan uçuş olmadığından Umre ve Hac ziyareti yapacaklar öncelikle uçak ile Cidde’ye gidip oradan otobüsle Mekke’ye geçmektedir.

Vize İçin Gerekenler

8876_ekil-2-kabeİhrama girilerek Kâbe’yi tavaf etmek, Safa ve Merve tepeleri arasında sa’y yapmak, tıraş olarak ihramdan çıkmak olarak özetlenebilecek umre ziyaretine gidecek olanların çipli bir pasaporta ihtiyacı olacaktır. Vize alabilmek için gereken diğer evraklar arasında karı koca olarak gidecek olanlardan istenen evlenme cüzdanı ya da vukuatlı nüfus kayıt örneği, kimliğin ön ve arkasının fotokopisi de vardır. Yanında erkek bir akraba ile gidecek olan 45 yaş ve altındaki bayanlar için de noterden onaylı bir taahhütname ile muvafakatname ile nüfus dairesinden de akrabalığı gösteren bir belge istenmektedir.

Yazar:Müşerref Özdaş

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku