Halı sahalar çeşitli amaçlara uygun olarak yapılmaktadır. Halı saha yapılacak yeri iyi belirlenmelidir, kullanılacak alanın genişliği ölçütlendirilmelidir. Harita mühendisi ya da topograf, sahanın yapılacağı alanı belirlemektedir.
Bundan sonra ilk olarak saha aplikasyonu yapılır. Harita mühendisi tarafından yapılan saha aplikasyonu en iyi şekilde konumlandırılmalıdır. Çevre hatıl duvarlarının konumu birbirlerine dik şekilde ise halı saha yapılmasına uygundur.
Ardından kazıya başlanır. Bu noktada iş makineleri yardımıyla zemin düzeltilirken belirlenmiş olan kotlar dikkate alınır. Belirlenen sınırlara gelmesi için kazı düzeyi aplikasyon esnasında planlanmaktadır.
Sahanın içi için drenaj kanalları iş makinaları yardımıyla kazılır. Böylece sahanın temelleri atılmış olur.
Halı Saha Yapımı Teknik Bilgileri
Arsada saha yapımı için belirlenen alanın çevresine aplikasyon sırasında ayarlanmış olan kotlara ve köşe kazıkları dikkate alınarak beton duvarın imalatı gerçekleştirilir. Böylece sahanın çevre duvarı atılmış olur. Bu duvar halı sahayı diğer alandan ayırma görevini de üstlenir. Bir sonraki adım drenajdır. Kazı sırasında drenaj kanalları halı sahaya yerleştirilir. Drenaj boruları delikli olup yağmurlu hava koşullarında suyun halı sahada birikmemesi sağlanır.
Drenaj kanallarının ve sahanın üzerine yaklaşık 15 cm iri taş dolgu dökülmektedir. Ardından ince kırma dolgu ile desteklenmektedir.
Ardından saha yüzeyinde pürüzsüzlük yaratmak adına başarılı bir üst katman dolgu yapılır. Bu işlemin adı ise mastarlamadır. Mastarlamanın ardından sahanın yüzeyine zarar vermeden araya ortalama 1 ton ağırlığında silindir şeklinde bir saha yüzeyi yerleştirilir. Saha zemini bu işlemlerle tamamlanmış olmaktadır.
Saha tel çit yardımıyla diğer alanlardan ayrılır. Bu esnada kullanılabilecek malzemeler ise çelik hasır ya da uygun fiyatlı olan PVC kaplı ter örgüdür.
Saha aydınlatma sistemleri kurulur. Suni çim ile saha kaplanır. Sahanın üst tarafına ağ konulmak isteniyorsa bu ağlarla beraber kale arkası ağlar da tamamlanır.
Halı Saha Yapım Maliyetleri
Halı saha yapımı için çok sayıda malzemeye ihtiyaç duyulmaktadır. Halı sahalar farklı çeşitlerde yapıldığında kullanılan malzemeler farklılık gösterir. Böylece maliyetlerde yapılacak sahaya göre değişiklik göstermektedir. Açık halı saha, tavanı file halı saha, yanları ter örgü ile kaplı halı saha gibi küçük halı sahalar yapılabildiği gibi çim halı sahalar büyük boyutlarda da yapılmaktadır.
Halı saha bir ay ila bir buçuk ay arasında tamamlanmaktadır. Suni çim olarak adlandırılan sentetik çim halılar da hala saha yapımında kullanılan ve maliyetleri doğrudan etkileyen malzemelerden biridir. Suni çimler çok sayıda modelde, boyda ve fiyatta satışa sunulmaktadır.
Yazar: Ensar Türkoğlu