Hayatı

7755_halil_ergunTam adı Halil İbrahim Ergün’dür. Türk sinema, tiyatro ve dizi oyuncusudur. 8 Eylül 1946 tarihinde Bursa ilimizin İznik ilçesinin Müşküle köyünde dünyaya gelmiştir. İlkokulu ve ortaokulu İznik’te okudu. Liseyi Pertevniyal Lisesi’nde okudu. Liseden sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde okumaya başladı ama kaymakam olmayı düşünmediği için okulunu bitirmedi.
12 Mart 1971 askeri darbesinde tutuklandı ve hapis yattı. Tutuklanma sebebi ise Erdoğan Akduman, Mustafa Alabora ve Vasıf Öngören ile gizli örgüt kurmaktı.

Halk Oyuncularında “Teneke” adlı oyunla profesyonelliğe adım attı. 1976 yılında ise Vasıf Öngören, Mustafa Alabora ve Erdoğan Akduman ile birlikte Ankara Birlik Sahnesi’ni kurdular. Sinemaya Yılmaz Güney’in senaristliğini yaptığı “İzin” adlı film ile 1974 yılında başladı. 1988 yılında ise Fatma Girik ile birlikte “Kadın Dul Kalınca” adlı sinema filminde oynadı.

Adından 2006 yılında başlayan Kanal D’de yayınlanan ve tam 5,5 yıl süren “Yaprak Dökümü” adlı dizideki Ali Rıza karakteri ile fazlaca bahsettirdi. Ancak bu projeden önce adını en çok 1996 yılındaki “Mum Kokulu Kadınlar” adlı filmde oynadığı İhsan karakteri ile duyurdu.

Oyuncunun aldığı birçok ödül bulunmaktadır. Bu ödüller:

1990 Ankara Uluslararası Film Festivali, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü (Film Bitti)
1995 Adana Altın Koza Film Festivali, En İyi Erkek Oyuncu Ödülü (Böcek)
1995 Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Erkek Oyuncu Ödülü (Böcek)
1996 Sinema Yazarları Derneği Türk Sineması Ödülleri, En İyi Erkek Oyuncu Ödülü (Böcek)
1997 Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği En İyi Oyuncu Ödülleri, En İyi Erkek Oyuncu Ödülü (Mum Kokulu Kadınlar)
1997 Orhon Murat Arıburnu Ödülleri, En İyi Erkek Oyuncu Ödülü (Mum Kokulu Kadınlar)
2007 Antalya Altın Portakal Film Festivali (Yaşam Boyu Onur Ödülü)

Halil Ergün halen bekârdır ve hiç evlenmemiştir.

7755_halil_ergun_kimdirFilmografisi

Gün Akşam Oldu (2011)
Görünmeyen (2010) – Barok Celil
Kırmızı Işık (2008) – Sunucu
Yeşilçam Denizi Yeniden (2008)
Ben Fazla Kalmayacağım (2007) – Hâkim
Mülteci (2007)
Yaprak Dökümü (2006 – 2010) – Ali Rıza Tekin
Kameranın Ardındaki Kadın: Bilge Olgaç (2005) – Kendisi
Yolda / Rüzgâr Geri Getirirse (2005) -Yılmaz Güney
Kalbin Zamanı (2004) – Cemil
Büyük Yalan (2004) – Ethem Vardarlı
Pembe Patikler (2002) – Cihangir
Abdülhamit Düşerken (2002) – Talat Bey
Şöhret Sandalı (2001)
Gökten Düşen Hazine (2000)
Yara (1998) – Amca
Hamam (1997) – Osman
Baba Evi (1997) – Mahmut
Hollywood Kaçakları (1996) – Tuna
Ali / Sakın Arkana Bakma (1996)
Hoşçakal İstanbul (1996) – Numan Bey
Mum Kokulu Kadınlar (1996) – İhsan
Özlem Düne, Bugüne, Yarına (1995)
Böcek (1995) – Recai Bey
Bir Yanımız Bahar Bahçe (1994)
Yolcu (1994) – İstasyon Şefi
Mavi Sürgün (1993)
Yorgun Savaşçı (1993)
Balkan Balkan (1993)
Cazibe Hanımın Gündüz Düşleri(1992)
Kurşun Adres Sormaz (1992)
Seni Seviyorum Rosa (1992)
Mem-ü Zin (1991)
Zombıe Ja Kummitusjuna (1991)
Yıldızlar Gece Büyür (1991)
Uzlaşma (1991)
Suyun Öte Yanı (1991)
Düğün (1990)
Gün Ortasında Karanlık (1990)
Boynu Bükük Küheylan (1990)
Kiraz Çiçek Açıyor (1990)
Film Bitti (1989)
Çaylar Şirketten (1989)
Sahibini Arayan Madalya (1989) – Aslan Bey
Hüzün Çemberi (1988)
Kızın Adı Fatma (1988)
Yaşarken Ölmek (1988)
Kadın Dul Kalınca (1988) – Melih
72. Koğuş (1987)
Bir Günah Gibi (1987)
Zincir (1987) – Zülfo
Deniz Kızı (1987) – Halil
Katırcılar (1987) – Abdurrahman
Bütün Kuşlar Vefasız (1987)
Sis (1987) – İbrahim
Unutamadığım (1987)
Yasemin (1987) – Yakup
Bekçi (1986)
Güneşe Köprü (1986)
Nisan Bitti (1986)
Kırlangıç Fırtınası (1985) – Kemal
Gülüşan (1985) – Mestan
Bugünün Saraylısı (1985)
Güneş Doğarken (1984)
Kaşık Düşmanı (1984)
Şalvar Davası (1983)
Küçük Ağa (1983) – Çerkes Ethem
Kırık Bir Aşk Hikayesi (1981) – Yavuz
Yol (1981) – Mehmet Salih
Annem Annem (1980)
Yolcular (1979)
Kuma (1979) – Koca
Maden (1978)
Merhaba (1976)
Yarış (1975)
İzin (1975) – İbrahim

Kaynakça:
https://tr.wikipedia.org/wiki/Halil_Ergün
http://www.biyografi.info/kisi/halil-ergun
http://www.sinematurk.com/kisi/1492-halil-ergun/

Yazar:Ensar Türkoğlu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here