Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Hardal Yağı: Tarihi, Besin Değeri, Kullanım Alanları ve Yan Etkileri

0 498

Hardal ilk olarak MÖ 3000 civarında Hindistan’da yetiştirilmiş tıbbi değerleri ile iyi bilinen bir baharattır. Hardal yağı tohumlarından çıkarılır ve yüzyıllardır yemek pişirmede kullanılır. Bu yağ, tekli doymamış yağ asitleri bakımından zengindir ve antienflamatuar özelliklere sahiptir. Ayrıca omega 3 ve omega 6 yağ asitleri, antioksidanlar ve çok sayıda sağlık faydası sunan diğer minerallerle doludur. Bu yağ, kardiyovasküler hastalık riskini azaltabilir, soğuk algınlığı ve öksürüğü giderebilir, saç ve cilt ile ilgili sorunları tedavi edebilir. Bu yazıda, hardal yağı hakkında bilgiler bulunmaktadır.

Hardal Yağı Hakkında Bazı Temel Bilgiler

Hardal Yağı: Tarihi, Besin Değeri, Kullanım Alanları ve Yan EtkileriHardal yağı, terapötik kullanımın yanı sıra mutfakta da kullanılmaktadır. İşte hardal yağı hakkında bazı gerçekler:
• Bilimsel Adı: Brassica juncea
• Ortak İsimler: S Sarsay tel (Bengalce), Sarson ka tel (Hintçe), Kadugu Ennai (Tamil), Rainu tel (Gujarati), Mohariche tel (Marathi), Kadugenna (Malyalam) Avanune (Telugu), ve Sorisha tela (Oriya)
• Renk: Koyu (kırmızımsı) sarı
• Aroma: Güçlü
• Tat: Keskin ve keskin lezzet
• Buharlaşma noktası: 480 o F / 250 o C’de
• Ekstraksiyon Süreci: Hardal tohumlarından ekstrakte edilir ve damıtma yoluyla saflaştırılır
• Hardal Yağı Yapımı: Hardal yağı yapmanın iki yolu vardır; presleyerek ve öğüterek. İlk yöntem, hardal tohumlarına bitkisel yağı almak için bastırmaktır. İkinci yöntem, tohumları öğütmek, suyla karıştırmak ve daha sonra damıtmayla yağı çıkarmaktır. Bu, yağ içeriğinde daha düşük olan hardal yağı ile sonuçlanır.
• Bu soğuk preslenmiş hardal yağı formu bulunmaktadır ve ham kalite hardal yağı olarak da adlandırılır.
• Hardal yağı cildi koyulaştırmaz, aksine, cilt tonunu iyileştirebilir.
• Hardal tohumlarını öğütebilir, suyla karıştırabilir ve onlardan yağ elde etmek için damıtmayla karışımı çıkarabilir. Bu yöntem daha az yağ içeren yağ sağlayan bir yöntemdir.
• Hardal yağının yaygın alerji belirtileri döküntüler, kaşıntı, astım, öksürük, bulantı ve kusma ve nefes almada zorluktur. Bu belirtilerden herhangi birini yaşarsanız derhal bir doktora görünmek gerekir.
• Hardal yağı, büyük miktarlarda tüketildiğinde toksik olabilecek yaklaşık % 40 erukik asit içerir. Bu nedenle ABD’de bu petrolün satışı yasaklanmıştır. Bununla birlikte, bu konuda daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.
• Hardal yağındaki omega 3 ve omega 6 yağ asitleri gibi iki esansiyel yağ asidi, kolesterol seviyelerini dengeler. Bunlar ayrıca trigliserit seviyesini azaltabilir ve kalbi sağlıklı tutabilir. Ancak bu konuda daha fazla bilgiye ihtiyaç vardır.
• Hardal yağının anti-enflamatuar özellikleri diz ağrısının tedavisine yardımcı olabilir.
• Hardal yağı ıslak saça uygulanabilir. Sert bir fırça ile taramazsa saça zarar vermez. Bu yağı altı ila sekiz saatten fazla saçta bırakılmamalıdır çünkü saç köklerini tıkayabilir.

Hardal Yağı Tarihçesi

Hardal yağı, Hindistan, Roma ve Yunanistan gibi ülkelerde binlerce yıldır yaygın olarak kullanılmaktadır. Bilinen ilk kullanımları tıbbiti; Hipokrat, bazı ilaçları hazırlamak için hardal tohumu kullanılmıştır. Romalılar şarabına hardal tohumu eklemişlerdir. Yunan bilim adamı Pisagor, onu akrep sokmaları için doğal bir tedavi olarak kullanmıştır.

Hardal Yağında Bulunan Besin Maddeleri Nelerdir?

Hardal yağı, optimum omega 3 ve omega 6 yağ asitleri oranı nedeniyle diğer yağlara göre bir kenara sahiptir. Ayrıca doymuş yağ içeriği düşüktür. USDA, bitkisel yağ, hardal kaynaklı besin değerlerini şu şekilde vermiştir.
Anahtar Besinler: Yaklaşık% 60 tekli doymamış yağlar (MUFA),% 21 çoklu doymamış yağlar (PUFA) ve% 12 doymuş yağlar içerir. Bu yağ asitleri, arteriyel duvarlarda birikmediği için ‘iyi yağlar’ olarak kabul edilir. Yağın keskin ve keskin tadı, alil izotiyosiyanat adı verilen bir bileşiğe atfedilebilir. Ayrıca antimikrobiyal özelliklere sahip glukosinolatlar içerirken, karbonhidrat, lif, protein, vitamin ve mineral içermez. Bitkisel bir kaynak olan hardal yağı, alfa-linolenik asit veya esansiyel bir omega 3 yağ asidi olan ALA içerir ve bir çay kaşığı hardal yağı yaklaşık 0.8 gram omega 3 yağ asidi bulundurmaktadır.
Kalori ve Yağ: Bir çorba kaşığı hardal yağı yaklaşık 124 kalori içerir. 8.3 gram tekli doymamış yağ, 2.9 gram çoklu doymamış yağ ve 1.6 gram doymamış yağ olan yaklaşık 14 gram yağ içerir. Yağ, zeytin, keten tohumu, üzüm çekirdeği ve yer fıstığı yağlarından daha düşük tekli doymamış yağ içeriğine sahiptir.

Hardal Yağının Kullanımları

Hardal Yağı: Tarihi, Besin Değeri, Kullanım Alanları ve Yan EtkileriBu yağın, özellikle yemek pişirmede ve kişisel bakım için birçok kullanımı vardır. Bunlardan bazıları aşağıda belirtilmiştir.
Pişirme kullanımları
• Hardal yağı birçok Hindistan bölgesinde vejetaryen ve vejetaryen olmayan yemeklerin ana bileşeni olarak kullanılır.
• Limon ve bal ile birlikte salata sosu olarak kullanılabilir.
• Hardal yağı kullanılarak turşu yapılabilir.
Farklı kullanımları
• Bronzlaşmayı gidermek, yaşlanma belirtilerini azaltmak, cildin kaşıntı ve kızarıklığını tedavi etmek için yağı cilde 10 dakika uygulanmalıdır.
• Hardal yağı ile tam vücut masajı, cildi derinlemesine beslemenin yanı sıra vücudu gevşetmeye yardımcı olur.
• Kına yaprakları ile kaynatılmış hardal yağının saç büyümesini arttırdığı ve saç köklerini güçlendirdiği söylenir.
• Erkekler sakallarını daha hızlı büyütmek için hardal yağı kullanabilirler. Tek yapmaları gereken mavi bir cam şişeyi hardal yağı ile doldurmak ve 40 gün boyunca tercihen sabahları güneşe koymak. Daha sonra saçları yeniden büyütmek veya arttırmak için sakal ve bıyıklarında bu yağı kullanmaya başlayabilirler.

Hardal Yağı Yan Etkileri Nelerdir?

Hardal yağı, normal gıda miktarlarından daha fazla miktarlarda alındığında yan etkilere neden olabilir. Ve bu yan etkilerden bazıları şunlardır:
• Aşırı alınırsa duyarlı bireylerde anemiye neden olabilir. Bu fenomenin arkasındaki bilim henüz araştırılmamıştır.
• Hardal yağı büyük miktarlarda tüketilmesi, bazı kişilerde akciğer kanseri riskini artırabilir. Hardal Yağı: Tarihi, Besin Değeri, Kullanım Alanları ve Yan EtkileriMekanizma henüz incelenmemiştir.
• Yağ vajinal kanamaya ve sonunda düşüklere neden olabilir.
• Çok miktarda yağ tüketmek kalp rahatsızlığı riskini artırabilir.
Hardal yağı piyasadaki en sağlıklı yağlar arasındadır. Bu yağ, tekli doymamış yağ asitleri bakımından zengindir ve bazı sağlık yararları olabilir. Cilt ve saç için iyidir aynı zamanda kardiyovasküler hastalık riskini azaltır ve ayrıca bazı enfeksiyonları önleyebilir. Bununla birlikte, bu yağın aşırı tüketimi bazı ciddi sağlık risklerine neden olabilir ve FDA, pişirme sırasında kullanılmasını yasaklamaktadır. Yararlarını elde etmek için yağı az miktarda alabilir ve herhangi bir yan etki yaşanırsa, kullanmayı bırakılmalı ve doktora danışılmalıdır.

Kaynakça:
https://www.eatthismuch.com/food/nutrition/mustard-oil,330/
https://www.livestrong.com/article/369293-nutrition-in-mustard-oil/
https://en.wikipedia.org/wiki/Mustard_oil

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoðğu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku