Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

İğne Fobisi Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

3 717

Günümüzde sıkça görülen psikolojik rahatsızlıklardan biri de iğne fobisi rahatsızlığıdır. Özellikle de ileri yaş grubundaki bireylerde görülebilen iğne fobisi rahatsızlığı tedavi edilmediği takdirde bireyin genel sağlığının da ciddi anlamda olumsuz etkilenmesine neden olabilmektedir. Peki iğne fobisi nedir nasıl tedavi edilir dilerseniz makalemizin de ana konusu olan bu sorularımıza cevaplar sunmdan önce ilk olarak fobi rahatsızlığının ne anlama geldiği hakkında bilgiler sunalım.

Bir nesneye karşı duyulan korkunun günlük yaşamımızı olumsuz yönde etkilemesi durumuna fobi adı verilmektedir. Fobi başlı başına bir psikiyatri rahatsızlığı olup kendi içerisinde birçok türlere ayrılmaktadır. İşte makalemizde hakkında bilgiler sunduğumuz iğne fobisi rahatsızlığı da fobi rahatsızlığının türlerinden biridir. Fobi hastalığının genel tanımlaması hakkında özet bilgiler sunduktan sonra şimdi de iğne fobisi hastalığının genel tanımlaması hakkında bilgiler sunalım.

İğne Fobisi Nedir?

İğne fobisi; Tıpta tripanafobisi olarak da bilinen iğne fobisi rahatsızlığına sahip olan bireyler iğne ve enjektör gibi nesnelere karşı aşırı hassasiyet ve korku durumu göstermektedirler. Toplumungibi bir oranında bulunan iğne fobisi hastalığına maruz kalan bireyler çok gerekmedikçe iğne veya enjektör olmamaktadırlar.

Dolaysıyla bu nesnelere karşı aşırı korku ve hassasiyet besleyen bireyler hastalık ve diğer durumlarda iğne veya enjektör olmaktan çoğu zaman kaçınmaktadırlar. Bunun sonucunda ise genel sağlığını ciddi anlamda riske atabilmektedirler. İğne fobisi hastalığı her ne kadar basit bir psikiyatrik vaka olduğu gibi görünse de uzmanlar bu hastalığın oldukça ciddi bir rahatsızlık olduğunu ve mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini belirtmektedirler.

İğne Fobisi Rahatsızlığının Başlıca Nedenleri Nelerdir?

İğne fobisi rahatsızlığının bazı nedenleri bulunmaktadır. Uzmanlar bu hastalığın oluşumunda bu etkenlerin önemli rol oynadığının altını çizmektedirler. İşte iğne fobisi hastalığının başlıca sebepleri şunlardır.

  • Çocukluk döneminde geçirilen psikolojik travmalar
  • Psikolojik takıntılar
  • Okul çağlarında yapılan aşılar
  • Önceki dönemlerde geçirilmiş olan depresyon rahatsızlığı

İğne Fobisi Rahatsızlığının Başlıca Belirtileri Nelerdir?

İğne fobisi rahatsızlığının nedenleri hakkında bilgiler sunduktan sonra şimdi de başlıca belirtileri hakkında bilgiler sunalım. İğne fobisi hastalığının başlıca belirtileri ise şunlardır.

  • İğne ve enjektör cisimleri görüldüğü takdirde bireyde aşırı korku ve titreme durumlarının meydana gelmesi
  • İğne ve enjektör cisimleri görüldüğünde bireyde kalp çarpıntısı ve baş dönmesi ve hatta bayılma durumu meydana gelmesi
  • İğne ve enjektör cisimleri görüldüğünde bireyde aşırı tepki görülmesi ve ortamdan hemen kaçmak istemesi iğne fobisi hastalığının başlıca belirtileridir.

İğne Fobisi Rahatsızlığı Bulunanların İğne Olurken Verdikleri Tepkiler Nelerdir?

İğne fobisi rahatsızlığı bulunan bireylerin iğne olma işlemi sırasında olumsuz tepkiler vermektedirler. Hatta çoğu zaman iğneyi görmeye daha fazla dayanamayarak bilinçlerini kaybederek bayılabilmektedirler. Bireyin iğne olurken verdiği genel tepkiler ise şunlardır.

  • Aşırı terleme
  • Aşırı kasılma
  • Aşırı korkma
  • Titreme
  • Bayılma gibi olumsuz tepkiler vermektedirler.

İğne Fobisi Rahatsızlığı Tehlikeli Mi?

Uzmanlar iğne fobisi rahatsızlığının tehlikeli bi rahatsızlık olmadığını ancak bazı durumlarda tehlikeli sonuçlara yol açabildiği belirtmektedirler. Uzmanlar özellikle de hastanın hayatının tehlikeye girmemesi açısından iğne fobisi rahatsızlığından kurtulması gerektiğinin altını çizmektedirler. Çünkü uzmanlara göre bu hastalığa maruz kalanlar bazı ciddi vakalarda iğne alması gerekirken malesef ki bu durumdan kaçınarak genel sağlıklarını tehlikeye atabilmektedirler. Bu nedenle iğne fobisi tedavi edilmesi gerekmektedir.

İğne Fobisi Rahatsızlığı Bulunanların Yapması Gerekenler Nelerdir?

Uzmanlar iğne fobisi hastalığının oldukça basit bir psikolojik sorun olduğunu ve tedavisinin de oldukça basit olduğunu belirtmektedirler. Uzmanlara göre iğne fobisi hastalığından kurtulmanın tek yolu bireyin bu rahatsızlıktan tamamen kurtulmayı hedeflemesidir.

Uzmanlar hastanın bu rahatsızlığından kurtulmak için ilk olarak kafasında bir program yapması gerekmekte ve ilk olarak beyninden bu hastalıktan kurtulmayı amaçlaması gerekmektedir. Yani diğer bir deyişle hasta hastalığından kurtulmak için ilk olarak kararlı olması gerekmektedir. Kararlı olduktan sonra psikiyatri uzmanından destek talep etmeli ve gerekli tedavilere harfiyen uymalıdır.

İğne Fobisi Hastalığının Tedavisi Nasıldır?

İğne fobisi hastalığının tedavisinin oldukça basit olduğunu belirtmiştik. İğne fobisi hastalığının tedavisinde birbirinden farklı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.

Bu yöntemlerden ilki iğne olunması sırasında hastanın örneğin televizyon izlemesi veya şarkı söylemesi veya kitap okuması gibi dikkatinin tamamen başka noktalara verilmesidir. Bu tedavi yöntemi dışında hastaya bilişsel-davranışsal tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Bu sayede hasta bir müddet sonrasında iğneye karşı duyarsızlaşarak hastalıktan kurtulabilmektedir.

İğne fobisi hastalığında uygulanan tedavi yöntemlerinden biri de hipnoz yöntemidir. Bu yöntemde ise hasta uzman tarafından uyutularak hastalığı hakkında bilgilendirilerek hastalığının aslında herhangi bir sorun teşkil etmediği hakkında hastaya bilgiler sunulmaktadır. Tüm tedavi yöntemleri psikiyatri doktoru tarafından uygulanmaktadır.
İğne fobisinin tedavisi hakkında da bilgiler sunduktan sonra makalemizi burada sonlandırmaktayız. İğne fobisi ciddi bir psikiyatri hastalığıdır. Dolaysıyla tedavi edilmelidir. İğne fobisi rahatsızlığı bulunanların veya iğne fobisi rahatsızlığının bulunduğunu düşünenler hemen ilgili doktora başvurmalı ve gerekli tedavileri yaptırmaları gerekmektedir. Makalemizde iğne fobisi nedir nasıl tedavi edilir konusunda uzmanlardan derlediğimiz bilgiler doğrultusunda sizlere bilgiler sunduk. Sağlıklı günler dileriz.

Not: Makale bilgilendirme içeriklidir. Reçete değildir. İğne fobisi rahatsızlığı için doktora başvurunuz.

Kaynakça:
uzmantv.com
psikiyatri.org.tr

Yazar:Ensar Türkoğlu

3 Yorumlar
  1. Murat G. diyor

    Yav nerden çıktı bu fobi arkadaş 18 yaşıma geldim korkmuyorum ama her iğneden sonra bi bayılma olayı yaşıyorum gözlerim kararıyor terleme geliyor mide bulantısı falan filan derken alkol mü ne koklatıyolar onu koklatmazlarsa bayılıyorum.
    Size iğne yapacak olan kişiye mutlaka bildirmeniz lazım ki önlem alsın. Genelde sizi uzandırıp alkollü pamuğu hazır tutuyorlar. Zaten çok da büyütülecek birşey değil ama yine de çok can sıkıyor…

  2. Zey diyor

    Bilgiler çok güzeldir kesin ama yukarıda koyulan “iğne” resmi yüzünden 1 kelime bile okuyamadım. Aşağı iner inmez kanım dondu. İĞNE FOBİSİNİ anlatırken de iğne resmi koymazsınız. Lütfen biraz daha dikkat. Kalbim hala çarpıyor, yerimden sıçradım.

    1. Hüseyin GÜRSOY diyor

      Yazıdaki görseller kaldırıldı. Uyarınız için teşekkür ederiz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku