Trakya’nın İncisi olarak bilinen İğneada, Karadeniz’in en batısında, Trakya’nın da en doğusunda yer alır. Kocaman bir koyu, Yıldız Dağları’nın ve Karadeniz’in mavisine sahiptir. İğneada’ya gittiğinizde yeşilin her tonunu bulabileceğiniz bir orman, Karadeniz’in maviliğine dalabileceğiniz bir deniz, incecik kumlarına basmaya doyamayacağınız bir sahil, çeşit çeşit balık, oksijen bolluğu bulursunuz. Bunun yanında 7 tane gölü, organik tarım ürünleri ve huzurlu bir tatil de sizi bekliyor olacaktır.
İğneadanın Coğrafi Konumu
Daha detaylı anlatacak olursak İğneada, Marmara Bölgesi’nde bulunan Kırklareli ilçesinin Demirköy beldesine bağlıdır. Yaklaşık 22 kilometrelik bir sahile sahiptir ve il merkezine 100 kilometre uzaklıktadır. İstanbul metropolüne ise 260 kilometre uzaklıktadır. Bu nedenle şehrin kalabalığından ve gürültüsünden sıkılanlar için vazgeçilemez ve huzurlu günlerin geçirilebileceği bir tatil beldesi olarak ön plana çıkar. Ilıman iklimi ile oldukça dikkat çeker. Haziran ve eylül ayları arasında yaz turizmine hizmet eder.
İğneadada Balıkçılık
Teknoloji ve insanların kötü kullanımı sonucunda pek çok doğa harikası bozulmuşken İğneada bu olumsuz gidişata direnmiştir. Subasar Longoz ormanları içinde yer alan dereleri, Perina ve Hamam göllerinin sunduğu tatlı su levreği ve kırmızı benekli alabalık gibi 28 tür tatlı su balığı çeşidi beldenin dikkat çeken sadece iki özelliği. Aktif olarak kullanılan bir balıkçı limanına sahip olduğu için Karadeniz balık türlerinin en taze olanlarını bulmak mümkün. Genelde istavrit, tekir, kalkan, hamsi ve mezgit gibi balık çeşitleri çıkar. Ancak belde büyük bir dikkatle korunduğu için belirlenen zamanlar dışında balık avcılığı kesinlikle yasak.
Adanın Kumsalları
İğneada Longos Kumsalı, Mert Gölü’nün denize bağlandığı yerden itibaren başlayan kumsalı ile İğneada’nın en uzun kumsalıdır. İğneada Belediye Plajı ise liman bölgesine doğru 10-40 metre arasında uzanır. İri kum taneleri kumsal bitiminde incecik bir hale gelir. Öğretmenler Kampı Plajı İğneada’ya yaklaşık 2 kilometre uzaklıkta yer alır. İğneada Liman Ardı Plajı ise çok fazla rağbet görmeyen ancak hemen kıyısında yükselen dik tepelerin bulunmasıyla çok farklı bir yüzme keyfi sunar.
Adada Doğal Yaşam
Kuzey Avrupa ve Afrika kuş göç güzergahı arasında kaldığı için de adeta bir kuş cenneti. Göç dönemlerinde İğneada’ya uğrayan kuşlar burada aradığı bütün doğa özelliklerini bulabiliyor. Bunun yanında Subasar Longoz Ormanları da 544 tür bitkiye, 310 tür böceğe, 46 tür memeliye ve 17 tür sürüngenin de ev sahibi.
Belde de Cenevizlilerden kaldığı varsayılan tarihi bir kale de bulunmaktadır ancak yapılan araştırmalarla kalenin daha eski dönemlere ait olduğu düşünülmektedir. Demirköy ilçesinin çok yakınında ise Tarihi Dökümhane bulunmaktadır. İstanbul’un fethinde kullanılan topların ve güllelerin yapımı ise işte bu dökümhanede gerçekleştirilmiştir. 7 üniversitenin iş birliğinde bu tarihi yapı hakkında araştırmalar yapılmaya devam edilmektedir.
Yine beldede bulunan ve oldukça merak uyandıran Dubnisa Mağarası’na Sarpdere Köyü’nden geçerek gidebilirsiniz. Bugün turizmde önemli bir yeri olan bu mağara zamanında eşkıyaların ve korsanların sığınakları olmuştur. Mağarada yer alan sarkıt ve dikitlerin yüzlerce yıl sonra bile hala nefes kesici olduğunu gözlemlemek oldukça güzel bir deneyim olacaktır.
Güneşin batışını en güzel Mert Gölü’nün oradan izleme şansınız vardır. Güneş batıp, gün kararmaya başladığında kumların üzerine oturup Istranca Dağları’nın tatlı uğultusunu dinleyebilirsiniz.
Kısacası İğneada’ya gittiğinizde istediğiniz dağ manzarasına ulaşabilir, dalgaların dinlendirici sesiyle huzur dolabilirsiniz. Göl kenarında piknik yapabilir, göçmen kuşların seslerini dinleyebilirsiniz.
Çeşit çeşit balıkları tadarak damak zevkinizi geliştirebildiğiniz gibi sıcacık insanlarıyla bambaşka bir dünya hakkında sohbete dalabilirsiniz. Adeta kayıp bir cennet gibi olan bu doğa harikasında bambaşka duygulara kapılarak, olumsuz ruh halinizden tamamen arınabilirsiniz.
Yazar:Ensar Türkoğlu