Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

İngiliz Mühendislerden Dünyanın En Büyük Uydusu

1 408

6649_alphasat_ixl.jpgİngiltere telekom uydusunun devini geliştiriyor. Altı ton ağirlıgındakı Alphasat I-XL uydusu tamamlanmasının ardından dünyanın en büyük ticari uydulardan biri olacak. Londralı sanayici Inmarsat ın sponsor oldugu uydu Avrupa, Asya ve Orta Doğu da yüksek hızda internet sağlayacak.

I-XL nin daha önceki uydulardan en büyük farkı internet konusunda 5 kat daha fazla destek sağlayacak olması. I-XL işadamlarına karada yada denizde yarım-megabit internet bağlantısı sağlayacak ve dünyanın neresinde ne kadar uzakta olduğunuz hiç önemli değil. Bu, gezeteciler, afet kurtarma ekipleri, denizcilik endüstrisi ve petrol endüstrisi için çok cazip ve değerli bir destek. Sistem sinyal yakalamak için laptop boyutlarında terminaller kullanıyor.

EADS Astrium bu güçlü uydu için bilim adamları sağlamakla görevlendirildi. Bu şirket, Inmarsat la birlikte bu riskli iş için büyük bir heyecan duyuyor. Şirket sinyal yürütme ve merkezi yürütme kapasitelerinin uyduya inanılmaz bir üstünlük sağlayacağını düşünüyor.

EADS Astrium şirketinin uydunun sinyal yakalama dizaynı bölümünden Dave Robson; “Bu uydu tekil olan Inmarsat 4 uydusununu sağlamış olduğu iletişim kapasitesinden, 5 kat daha fazla kapasite sunuyor. Bunun yanında diğer başka bir avantajı da büyük yapısına çok daha fazla elektronik bileşen yerleştirebiliyoruz. Bu uydu, İngiliz bilim insanlarından büyük bir teknolojik adımdır.” dedi. Astrium şirketi ayrıca uzayaraçlari şasesi üretiyor ve işin bu kısmında Thales Alenia Space ile ortaklık yapıyor.

Avrupa Uzay Ajansı(ESA) ve Fransa uzay ajansı (CENS) uydunun ihtiyaç duyduğu yeterli platformu sağlamak için iş birliği yapıyor. Yeni platform “Alphabus” olarak isimlendirilmiş ve Avrupa’nın rekabetci uydu piyasasında kalması için dizayn edilmiştir. Inmarsat bunun ilk ticari müşterisi olacak. Alphabus 8 tona kadar ve 18 kW yüke kadar taşıyabilme kapasitesi sağlayabilir. Ayrıca büyük uyduların yörüngede kalmasına yardımcı olması için daha etkili itici güç sağlaması açısından gelecekte iyon iticiler yapmayı umuyor.

I-XL 12m açıklığında yansıtıcı antene sahip. Görev uzunluğu 15 yıl olacak ve bu sürede 12 kW güç gerektirecek.

Inmarsat için I-XL nin fiyat yaklaşık 260 milyon euro olacak. Alphabus platform ise katılan 16 devlet tarafından ödenecek, yaklaşık 440 milyon euro’ya mâl olacak.

Ağır yükünden dolayı I-XL, Ariane 5 roketinde fırlatılacak (Avrupa nın ilk roket fırlatma aracı).

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku