Günümüzde özelliklerinin en fazla merak edildiği yırtıcı hayvan türlerinden biri de kaplanlardır. Birçok özelliklerinin bulunduğu kaplanlar özellikle olağan üstü saldırganlıkları ve besinleri arasında insan ve hayvan ayrımı yapmaması sayesinde insanlar ve hayvanlar tarafından oldukça ürkünen yırtıcı hayvan türlerindendir. Peki kapların özellikleri nelerdir dilerseniz makalemizin de ana konusu olan bu sorumuzun cevaplarını sizlere detaylı bir şekilde sunalım.
İşte Yırtıcılar Arasında En Tehlikeli Türlerden Olan Kaplanların Özellikleri Şunlardır;
- Kedigiler ailesindendirler.
- Etçildirler.
- Büyük kediler olarak da bilinmektedirler.
- Kaplan, aslan, pars ve jaguar türleri arasında en büyük kedi türleri olarak bilinmektedirler.
- Dünya üzerindeki yaşam alanları oldukça sınırlıdır. Kaplanların büyük bir kısmı yani % 80’lik bölümü Hint alt bölgesinde yaşamlarını sürdürmektedirler.
- Tamamına yakını ormanlık alanlarda ve yeşilliklerin bolca bulunduğu alanlarda yaşamlarını sürdürmektedirler.
- İri cüsseli olup oldukça iyi yüzücüdürler.
- Yıkanmayı seven hayvan türlerindendirler.
- Genellikle tek başlarına avlanırlar. Zorunlu olmadıkça grup halinde avlanmamaktadırlar.
- Daha çok büyük başlı hayvanlara saldırmaktadırlar.
- Avlarının başında geyik, zebra, yaban domuzu, manda gibi türler gelmektedir.
- Kaplanların sayıları dünya üzerinde oldukça azdır. Bu nedenle günümüzde neslinin tükendiği hayvanlar arasında bulunmaktadırlar. Kaplanların dünya üzerindeki sayıları 2000 ila 3000 civarıdır.
- Erkeklerde ortalama ağırlık 250- 300 kg civarı olurken dişilerde ise kilogram 150 civarıdır.
- Erkek kaplanların ortalama boyları 3 metreye kadar ulaşabilirken dişi kaplanların ise ortalama boyları 2,5 metreye kadar ulaşabilmektedir.
- Kaplanların kendi içerisindeki en büyük türünün ise Sibirya Kaplanı olduğu en küçük türünün ise Matra
- Kaplanı olduğu bilinmektedir.
- Kaplanlar içerisinde günümüzde soyunun hızla tükendiği tür ise Sibirya Kaplanıdır.
- Kaplanların en belirgin özelliklerinden biri de aslanlar ile çiftleşebilmeleridir. Kaplanların aslanlar ile çiftleşmesi sonucunda dünyaya gelen yavrular ise genellikle kaplanların yanında kalmayı tercih etmektedirler.
- Kaplanların çiftleşme süreçleri oldukça kısa olup gebelik süreçleri ise 3,5 ay civarıdır.
- Dünyaya getirdikleri yavrularının ağırlıkları ise ortalama olarak 1 kg civarı olup bir gebelikten 3-4 yavru dünyaya getirmektedirler.
- Yavru kaplanlar 2,5 yaşına kadar anne kaplanlardan ayrılmamaktadırlar. 2,5 yaşından sonrasında erkek baba kapların yanında yerlerini almaktadırlar.
- Kaplanların cinsel yaşamları ise 3-4 yaşlarında başlamaktadır.
- Öldürücü pençelere sahiptirler. Tek bir pençe darbesi ile bir insanı kolayca ağır yaralayabilir ve hatta öldürebilmektedirler.
- Kaplanlar açısından tehlike arz eden herhangi bir hayvan türü bulunmamaktadır. Dolaysıyla tüm hayvanlar aleminde diğer tüm hayvan türleri açısından ise kaplanlar büyük tehlike arz etmektedir. Bazı arşivlerde ise kaplanlara karşı mücadele verebilecek yalnızca Hint köpeğinin bulunduğu ancak bu köpek türünün yalnızca grup halinde olduğu zamanda kaplanlar ile mücadeleye girebildiği belirtilmektedir.
- Kaplanların en belirgin özelliklerinden biri de sahip olduğu bölgeyi koruma da olağanüstü iç güdülere sahip olmalarıdır. Dolaysıyla kaplanlar bulundukları bölgede hakimiyetlerinin anlaşılması açısından idrarlarını bırakmaktadırlar. Bulundukları bölgelerde başka bir erkek kaplanın bulunmasına kesinlikle tahammül etmemekte ve gerektiğinde ölümüne mücadele edebilmektedirler.
- Kaplanlar avlarını pusuya yatarak elde etmektedirler. Bir süre pusuya yattıktan sonrasında elde etmek istedikleri avlarına saldırı düzenleyerek büyük bir ihtimalle ele geçirmektedirler.
- Kaplanlar avlarını özellikle boyun kısımlarından kavrayarak ölmesini beklemektedirler. Avlarının başında bir müddet ölmesini bekledikten sonra avlarını yemeye başlamaktadırlar.
- Kaplanlar insanlara da saldırabilmektedirler. Ancak genellikle insanlara saldırmaktan pek hoşlanmamaktadırlar. Çok zorunlu olmadıkça insanlara saldırmamaktadırlar. Geçmişten günümüze dek birçok safari meraklısı insanlara saldırı düzenleyen kaplanlar saldırıları sonucunda birçok insanları ağır yaralarken bazılarının hayatlarını kaybetmesine neden olmuşlardır.
- En çok kaplan saldırılarının meydana geldiği yer ise Bengal bölgesidir. Burada kaplanlar birçok insana ağır hasarlar verebilmiştir.
- Kaplanlar oldukça yükseğe zıplamaktadırlar. Yaklaşık olarak 5 metreye kadar zıplayabilmektedirler.
- Kaplanların dünyaya gelen yavrularına Liger veya Tigon adı verilmektedir.
- Vücutları çizgili olup bu çizgiler kahverengi ve siyah tonlu olmaktadır. Vücudunda yaklaşık olarak 75 ila 100 civarındaki bu çizgiler sayesinde kaplanlar harika bir şekilde kendilerini kamufle edebilmektedirler.
- Tırnakları oldukça sivridir.
- Çeneleri inanılmaz derecede güçlüdür. Son derece sivri dişlere sahiptirler.
- Kaplanlar gece vakitlerinde avlanmayı sevmektedirler. Zorunlu olmadıkça gündüzleri pek avlanmamaktadırlar.
- Kaplanların gözleri geceleri de inanılmaz bir şekilde görmektedir. Kaplanlar geceleri insanların görme potansiyeline kıyasla 5-6 kat daha fazla görme duyusuna sahiptirler.
Kaplanların Bilinmeyen Özellikleri Nelerdir?
Kaplanların özellikleri hakkında sizlere bilgiler sunduktan sonra şimdi de bilinmeyen özellikleri hakkında bilgiler sunalım. Kaplanların bilinmeyen diğer özellikleri ise şunlardır;
- Kaplanların bacakları çok güçlü olduğundan öldüklerinde dahi bir müddet ayakta kalabilmektedirler.
- Kaplanların 550 kg civarına ulaşabilenleri de bulunmaktadır.
- Kaplanlar ile göz göze geldiğiniz zaman yaşama şansınız yüksektir. Çünkü kaplanlar insanlar ile göz göze geldiği takdirde kendilerini belli etmiş olmakta ve bunun sonucunda ise başka avlara yönelmektedirler.
- Bu sebepledir ki Hindistan ülkesinde insanlar insan figüründeki maskeleri kafalarının arkasına takmaktadırlar.
- Kaplanlar yaşamlarının ilk haftasında tamamen kördürler.
- Kaplanlar diğer kedi türlerine kıyasla daha paylaşımcıdırlar.
- Kaplanların salyası mikroorganizmaların çoğalmasını engellemektedir.
- Kaplanlar yalnız yaşamayı sevmektedirler. Dolaysıyla çiftleşme sonrasında yaşamlarını yalnız başlarına geçirmeyi tercih etmektedirler.
- Kaplanlar besinleri konusunda ayrım yapmamaktadırlar. Karşılarına çıkan her tür hayvanları avlayabilmektedirler. Bu durum insanlar için de geçerli olmaktadır.
- Kaplanlar avlarını çekebilmek için diğer hayvanların taklidlerini de yapabilmektedirler.
Görüldüğü üzere kaplanların bilinmeyen bazı nitelikleri de bulunmaktadır. Kaplanların bilinmeyen özellikleri hakkında da sizlere bilgiler sunduktan sonra kaplanların özellikleri nelerdir hakkındaki makalemizi burada tamamlamaktayız. Umarız bu anlamda sizlere faydalı bilgiler sunabilmişizdir.
Kaynakça:
wikipedia.org
Yazar:Ensar Türkoğlu
Kaplanlara bayılırım keşke gerçek bi kaplan olsam çok iyi bilgiler koymuşsunuz müq olmuş 😎🐯🐅🐯🐅🐯🐅🌟👑😍😍😍🧿🖤🐯🐅🐯🐅
bu bilgiler ilerde işime yarayacak ve çok doğru bilgiler var.
şey bide aslan ve kaplanın çiftleşmesinden oluşan hayana kaslan da denir.
Hocam bir cümledeki hatayı düzelteyim:
“Kaplanların dünyaya gelen yavrularına Liger veya Tigon adı verilmektedir.”
Bu ifade yanlış olmuş, kaplanların aslanlar ile çiftleşmesinden meydana gelen yavrulara bu isimler verilir.
Sağ olasın usta.