Kambur olarak bilinen üst sırtın aşırı eğriliğidir.
Üst sırt kemiği (torasik bölge), normalde öne doğru eğimlidir. Eğer eğri 50°yi aşarsa, anormal (kifotik) kabul edilir.
Nedenleri ve belirtileri
Kifoz, edinimi üç çağına ayrılabilir: doğum, yaşlılık ve aradaki zamandır. Spinal doğum kusurları sabit, abartılı bir eğri ile sonuçlanabilir. Kemikler birbirine kaynaşabilir, yanlış, yabancı veya kısmen eksik olabilir. Kemik büyümesindeki konjenital ve kalıtsal defektler kemiği zayıflatır ve yerçekimi ya da kasların onları çektiği her yerde abartılı eğrilerle sonuçlanır. Cücelik, böyle bir kusurdur.
Yaşam boyunca çeşitli olaylar omuriliği bozabilir. Torasik omurganın doğal eğilimi öne eğilmek olduğundan, destekleyici yapıların herhangi bir zayıflığı bu yönde ilerleyecektir. Hastalıklı torasik bir omurga (bir omurga kemiği) normal olarak ön kenarı kıvrılarak kifotik eğimi arttırır. Bunu yapabilecek durumlar arasında kanser, tüberküloz, Scheuermann hastalığı ve bazı artrit türleri sayılabilir. Sağlıklı vertebra, kurban emniyet kemeri takmadığı zaman araba kazalarında olduğu gibi hızlı yavaşlama yaralanmaları ile öne doğru kırılabilir. Daha sonraki yaşamda, kifoz osteoporoz , kemik zayıflığı ve ileriye doğru parçalanmadan kaynaklanır. Stres kifoz kaynaklanan kas-iskelet ağrıları, gerginlik başağrısı, sırt ağrıları ve eklem ağrıları artışa gibi belirtiler üretir.
Teşhis
Arkaya hızlı bir bakış genellikle kifozu tanımlayacaktır. Omurganın X ışınları tanısını doğrulayacak ve nedenini belirleyecektir. Konjenital defektler cerrahi olarak tamir edilmelidir. Prosedürler hassas, karmaşık ve uzundur. Genellikle sırt kemiğini stabilize etmek için ortopedik donanım yerleştirilmelidir. Diğer zamanlarda, bir Milwaukee küme denilen bir cihaz, arkadan dışarıda tutulabilir. Milwaukee diş tellerini rahatça takmak zordur, çünkü ovulmaya ve yaralanmaya neden olurlar.
Genç yıllarda edinilen kifozlar, tüberküloz ilaçları gibi nedenlere yönelik tedavi gerektirir. Cerrahi rekonstrüksiyon veya destek de gerekebilir. Osteoporoz ile indüklenen kifoz genellikle kemik yumuşamasını önlemek için tedavi edilmez. Konjenital kifoz, bir dereceye kadar cerrahi ve destek ile hafifletilebilir. Daha sonra yaşamda ortaya çıkan kifoz, zamanla kötüleşebilir. Osteoporozun önlenmesi modern tıbbın kavrayışı içindedir. Menopozal kadınlar, östrojen replasmanı, kalsiyum takviyesi ve uygun egzersiz ile erken başlamalıdır. Tedavi yaşamın geri kalanında devam etmelidir. Kanıtlar, genç yaşlarda bile yüksek kalsiyum alımının semptomatik osteoporozun başlangıcını geciktirdiğini göstermektedir. Süt ürünleri kalsiyumun ana besin kaynağıdır.
Geridönüş ifadesi kifoz olarak da bilinen bir tıbbi duruma işaret eder. Omurgadaki bir eğri sırtın ileriye doğru dönmesine neden olur, bu da bir kişinin kaymasına ya da bir kamburluğa sahip gibi görünmesini sağlar. Bu durumun yanı sıra türlerin farklı nedenleri vardır. Tedavi seçenekleri mevcuttur ve hastalığın nedeninin, türünün ve şiddetinin yanı sıra, bu kişinin yaşadığı yaşa bağlı olarak değişir.
Genel olarak, geri dönüş doğumda görmek nadir olsa da, herhangi bir yaştan herhangi birini etkiler. Çocuklarda ve ergenlerde, gelişimsel sorunlar durumun ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu yaş grubunda bulunan farklı tipteki yuvarlaklaşmalar konjenital kifoz, postural kifozve Scheuermann kifozudur. Yetişkinlerde, durumun nedenleri arasında dejeneratif hastalıklar ve osteoporozdan kaynaklanan kompresyon kırıkları bulunmaktadır. Diğer bazı nedenler arasında enfeksiyon, yaralanma ve hastalık vardır.
Erken ve hafif dönemdeki geri dönüşüm vakaları bazen belirti ve semptomlara yol açmaz. Semptomlar ortaya çıktığında, omurgada yorgunluk, hafif sırt ağrısı ve sertlik veya hassasiyet şeklinde olabilirler. Fiziksel olarak, etkilenen kişi, kambur bir postür veya kambur görünüm sergileyebilir. Şiddetli vakalarda, solunum zorlukları oluşabilir. Fizik muayene, tablonun teşhis edilmesinin bir yoludur. Bu test sırasında doktor, hastanın omurganın eğrisini yana doğru kontrol edebilmesi için hastanın öne eğilmesini isteyebilir. Bunun sebebi, bu bükülmüş pozisyonda, durum daha belirgin hale gelmektedir. Ayrıca, doktor sinir sisteminde herhangi bir değişiklik olup olmadığını da kontrol edebilir. Duyum, felç ve zayıflıktaki değişiklikler, geri dönme nedeniyle sinir sisteminde meydana gelen sorunların belirtileridir.
Diğer testler manyetik rezonans görüntüleme (MRG) taramaları, solunum fonksiyon testleri ve omurilik röntgeni içerir. Fizik muayenenin aksine, bu testler belirli sorunları teşhis eder veya onaylar. Örneğin bir MRI, bir enfeksiyonu, tümörü veya sinir sistemi ile ilgili problemi doğrulamaya yardımcı olur. Pulmoner fonksiyon testleri herhangi bir solunum zorluğunun araştırılmasına yardımcı olur. Omurga röntgenleri hastayı etkileyen spesifik geri dönme tipini belirler. Deformite ve felç gibi komplikasyonlar tekrardan yapılabilir, ancak tedavi seçenekleri mevcuttur. Egzersiz, ilaçlar ve fizik tedavi ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Şiddetli vakalar, sırt desteği veya ameliyat gibi daha agresif tedavi yöntemleri gerektirebilir. Genellikle, omurga cerrahisi hem karmaşık hem de riskli bir işlem olduğundan, cerrahi tedavi seçenekleri doğrultusundadır.
Postural kifoz, ileriye doğru yuvarlak bir pozisyonda sırt ve omuz kaslarının zamanla kasılmasıyla sonuçlanır. Uzun süreler boyunca masalarını kamçılayan veya zayıf bir genel duruş sergileyen insanlar kifoz gelişebilir. Pilates, vücudun hizalanmasını sağlayan çekirdek kasları güçlendirdiği için kötü duruşun neden olduğu kifoz için etkili bir egzersizler kümesidir. Abdominaller yüksek oranda etkileşime girer ve hiperlordozu azaltarak, postürel kifoza eşlik eden alt sırtın içe doğru eğrisini azaltır. Ayrıca, üst sırt ve göğüs kaslarının gerilmesi ve güçlendirilmesi, gerginliği serbest bırakır ve daha dik bir duruş sağlar, kamçılı etkiyi azaltır.
Yoga da kifoz için iyi egzersizler vardır. Göğsün açılmasını ve omuzların serbest bırakılmasını sağlayan pozlar, doğal pozisyonlarına geri dönmelerine izin verir, bu postürel kifoz, onları hareket ettirerek bozulur. Sıkı göğüs kasları, kıvrılmış bir battaniyenin üzerine ya da üst omurganın altındaki battaniyeyle havluya uzanarak ve kollarını tam uzatmalarına doğru uzatarak kolayca gerilebilir. Yoga’nın derin ve hedefe yönelik nefes alması sakinleştirici etkilere sahiptir, vücuttaki kas gerginliğinin kaynağını postural sorunları daha da kötüleştirebilir. Yoga, gücü, esnekliği ve dengeyi yavaşça artırır.
Vücudun tüm sistemleri kötü duruştan etkilenebilir. Omurga eğriliğinin azaltılması, nefes almayı kolaylaştırır ve kalp işlevini geliştirir. Tüm vücut uzatmalarını kifoz egzersiz programına dahil etmek sıkı bağları gevşetmeye yardımcı olur. Solunum egzersizleri, gevşeme ve postür farkındalığı, hastaya problemi yol açan kontrol alışkanlıklarına yardım eder. Kifoza yol açabilen postural problemlerin önlenmesi, iyi çalışma alışkanlıkları ve ergonomi uygulama meselesidir. İleriye eğilmeden çalışırken masanın üzerinde oturmak göğüsleri açık ve omurgayı düz tutar. Her 45 dakikada bir yukarı kalkıp yürümek sıkı kasların gerilmesine yardımcı olur. Duruş düzeltmesi sürekli olmalı ve durumu düzeltmek için kifoz egzersizleri düzenli olarak uygulanmalıdır. Zaman ve sebat ile, düz bir omurga elde edilebilir.
Yazar: Osman Uçar