Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Kırmızı Kan Hücresi Sayısı Nasıl Arttırılır?

1 2.762

Kırmızı Kan Hücresi Sayısı Nasıl Arttırılır?Anemi ve kırmızı kan hücresi sayımı

Kendinizi zayıf veya yorgun hissediyor musunuz? O zaman Anemi belirtileri yaşıyor olabilirsiniz . Kırmızı kan hücresi (RBC) sayınız düşük olduğunda anemi oluşur. Eğer RBC sayınız düşükse, vücudunuz boyunca oksijeni iletmek için vücudunuz daha fazla çalışmak zorundadır.

RBC’ler insan kanındaki en yaygın hücrelerdir. Vücut her gün milyonlarca hücre üretir. RBC’ler kemik iliğinde üretilir ve 120 gün boyunca vücut çevresinde dolaşır. Sonra karaciğere giderler, onları yok eder ve hücresel bileşenlerini geri dönüştürürler.

Anemi sizi bir takım komplikasyonlar için riske sokabilir, bu yüzden RBC seviyenizi mümkün olan en kısa sürede tekrar yoluna almak önemlidir.

Kırmızı Kan Hücresi Sayısı Nasıl Arttırılır?Kırmızı kan hücresi sayımını artıran 5 besin

Bu beş besin bakımından zengin yiyecekler yemek, kırmızı kan hücresi seviyenizi geliştirmenize yardımcı olabilir.

Demir

Demir açısından zengin bir beslenme yemek vücudunuzun RBC üretimini artırabilir. Demir açısından zengin gıdalar şunlardır: Sığır eti gibi kırmızı et, böbrek ve karaciğer gibi organ eti, ıspanak ve lahana gibi koyu, yeşil sebzeler, kuru erik ve kuru üzüm gibi kuru meyveler, fasulyeler, bakliyat, yumurta sarısı, folik asit

Diyetinize belirli B vitaminleri eklemek de faydalı olabilir. B-9 vitamini (folik asit) yüksek gıdalar şunlardır: zenginleştirilmiş ekmekler, zenginleştirilmiş tahıllar, ıspanak ve lahana gibi koyu, yeşil sebzeler, fasulyeler, mercimek, bezelye, fındık,

B12 vitamini

B-12 vitamini yüksek gıdalar şunlardır:, sığır eti gibi kırmızı et, balık, süt ve süt ürünleri (peynir, yoğurt gibi), yumurtalar

Bakır

Bakır alımı doğrudan RBC üretimiyle sonuçlanmaz, ancak RBC’lerin kopyalamak için ihtiyaç duydukları ütüye erişmelerine yardımcı olabilir. Bakır içeriği yüksek olan yiyecekler şunlardır: kümes hayvanları, kabuklu deniz hayvanları, karaciğer, fasulyeler, kiraz, fındık

A vitamini

A vitamini (retinol) de bu şekilde RBC üretimini destekler. A vitamini açısından zengin besinler şunlardır: Ispanak ve lahana gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler, tatlı patatesler, kabak, havuçlar, kırmızı biber, karpuz, greyfurt ve kavun gibi meyveler.

Kırmızı kan hücresi sayımını artıran 8 takviye

Beslenmeniz boyunca yeterli özellikte besin almıyorsanız, takviyeleri almak konusunda doktorunuzla konuşmak gerekmektedir. Bazı takviyeler RBC üretiminizi artırmanıza yardımcı olabilir veya vücudunuzdaki ilgili süreçleri destekleyebilir.

Bazı takviyeler almakta olduğunuz ilaçlar ile etkileşime girebilir, bu nedenle doktorunuza onayınızı vermeden önce doktorunuzun onayını aldığınızdan emin olmalısınız. Asla ürünün etiketinde bulunan önerilen dozdan daha fazlasını almayın.

Demir: Demir eksikliği genellikle düşük RBC üretimine neden olur. Kadınlar günde yaklaşık 18 miligrama (mg) ihtiyaç duyarken, erkeklerin günde sadece 8 mg’a ihtiyacı vardır.

C Vitamini: Bu vitamin vücudunuzun demiri daha iyi emmesine yardımcı olabilir. Ortalama yetişkin günde yaklaşık 500 mg ihtiyacı vardır.

Bakır: Düşük RBC üretimi ve bakır eksikliği arasında bir bağlantı da olabilir. Kadınlar günde 16 mg’a ihtiyaç duyar ve erkekler günde 7 mg’a ihtiyaç duyar. Bununla birlikte, günlük bakır ihtiyacınız, cinsiyet, yaş ve vücut ağırlığı gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. Ne kadar ihtiyacınız olduğunu anlamak için doktorunuza veya diyetisyeninize danışmanız gerekmektedir.

A vitamini (retinol): Kadınlar günde 700 mikrograma (mcg) ihtiyaç duyar. Erkekler için tavsiye 900 mcg’ye kadar çıkar.

Vitamin B-12: 14 yaşında ve daha büyük olan çoğu insan günde bu vitaminin 2.4 mcg’ına ihtiyaç duyar. Hamileyseniz, önerilen doz 2.6 mcg’ye yükselir. Emziriyorsanız, 2.8 mcg’ye düşer.

Vitamin B-9 (folik asit): Ortalama insanın günde 100 ila 250 mcg arasında olması gerekir. Düzenli olarak menstruasyon yaparsanız, 400 mcg almanız önerilir. Gebe olan kadınların günde 600 mcg’a ihtiyacı vardır.

Vitamin B-6: Kadınlar her gün bu besin maddesinin yaklaşık 1.5 mg’ına ihtiyaç duyarlar ve erkeklerin yaklaşık 1,7 mg’a ihtiyacı vardır.

E Vitamini: Ortalama yetişkin günde yaklaşık 15 mg’a ihtiyaç duyar.

Kırmızı Kan Hücresi Sayısı Nasıl Arttırılır?Yaşam Tarzı Değişiklikleri

Sağlıklı bir diyet yapıyor ve takviyeleri alıyorsanız, harika bir başlangıç ​​yapıyorsunuz. Alkollü içecekleri geri çekerek veya ortadan kaldırarak bu dengeli yaklaşımı koruyun. Aşırı içme RBC sayınızı düşürebilir. Kadınlar için bu, bir günde birden fazla içecek olarak tanımlanır. Erkekler için bu bir günde ikiden fazla içki demektir.

Düzenli egzersiz de faydalıdır. Genel sağlıklı yaşamı teşvik etmenin yanı sıra, RBC üretimi için egzersiz önemlidir. Güçlü egzersiz vücudunuzun daha fazla oksijene ihtiyaç duymasına neden olur. Daha fazla oksijene ihtiyacınız olduğunda, beyniniz vücudunuza daha fazla RBC oluşturmak için sinyal verir.

Güçlü egzersizler için en iyi aktiviteler şunlardır: Koşu yapmak, kros, yüzme, yoga

Bazı durumlarda, diyet veya yaşam tarzındaki değişiklikler sadece RBC sayınızı sağlıklı seviyelere çıkarmak için tek başına yeterli değildir. Doktorunuz aşağıdakilerden birini veya birkaçını önerebilir: Altta yatan bir durumu tedavi etmek için kullanılan ilaçlar: Eğer RBC eksikliğiniz hemoraji veya genetik bozukluk gibi altta yatan bir durumdan kaynaklanıyorsa, ilaca ihtiyaç duyulabilir. Altta yatan durumu tedavi etmek RBC sayınızın normale dönmesine yardımcı olabilir.

RBC üretimini uyarmak için
İlaç: Eritropoietin adı verilen bir hormon, böbrekler ve karaciğerde üretilir ve RBC’leri üretmek için kemik iliğini uyarır. Eritropoietin, bazı anemi formları için tedavi olarak kullanılabilir. Bu tedavi böbrek hastalığı, kemoterapi, kanser ve diğer faktörlerin neden olduğu anemi için reçete edilebilir.

Kan nakli: Eğer ilaçlar çalışmıyorsa, doktorunuz RBC’lerinizi güçlendirmek için kan transfüzyonu önerebilir.

Kırmızı kan hücreleri vücudunuz için önemlidir. Doktorunuz kırmızı kan hücresi sayımınızın kesildiğinden şüphelenirse , seviyenizi kontrol etmek için tam bir RBC sayısı sipariş ederler. Düşük sayım teşhisi konduğunda, doktorunuz diyet değişiklikleri, günlük takviyeler ve ilaçları normalize etmek için bir kombinasyon önerebilir.

Normal RBC sayımları, erkekler için mikrolitre başına 4.7 ile 6.1 milyon hücre ve kadınlar için mcL başına 4.2 ila 5.4 milyon hücre arasındadır. Bu aralıklar test laboratuvarına bağlı olarak değişebilir. Ayrıca birçok faktöre bağlı olarak kişiden kişiye değişebilir.

Sigara içimi, kalp sorunları ve dehidratasyondan normal RBC’lerden daha yüksek olabilir. Ayrıca böbrekleriniz, kemik iliğiniz veya solunumunuz ¾ ile ilgili problemlerden de kaynaklanabilir. Yüksek irtifada yaşamak da RBC sayınızı artırabilir.

Kanama, kemik iliği yetmezliği, malnütrisyon, böbrek hastalığı, aşırı hidrasyon veya hamilelik ile normal RBC sayısından daha az olabilir. Bazı ilaçlar RBC seviyesini etkiler ve onu normalden daha yüksek veya daha düşük yapabilir.

Yazar: Osman Uçar

Bunları da beğenebilirsin
1 yorum
  1. Elis diyor

    Güzel bilgiler için teşekkürler. Yazınıza ilave olarak bir bilgi de ben eklemek isterim. Kan sayımı hemogram testi ile yapılmaktadır. Tam kan sayımı testi olarak da biliinir. Eğer kan sayımı yaptırmak istiyorsanız hemogram testini yaptırabilirsiniz. Devlet hastanelerinde ve diğer sağlık kuruluşlarında kolayca yaptırabilirsiniz. Sonucu ise 5 dakikada çıkmaktadır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku