Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Kivinin Faydaları Nelerdir?

0 726

4253_kivi3

Yeryüzünde insanların beslenme amacıyla kullanmış oldukları birçok bitki türü bulunmaktadır. Bu bitkilerden elde edilen meyve ve sebzelerin, sağlık açısından oldukça önemli katkıları vardır. Kivi de, insan sağlığı açısından faydaları saymakla bitmeyen meyveler arasında yer almaktadır. Kivinin anavatanı Çinin güneyinde yer alan “Yangste” adı verilen vadidir.

Kivi, dünyaya bu bölgeden yayılmıştır. Dünyaya yayılma zamanı ise, 1900lü yılların hemen başlarında olmuştur. Yani kivi, dünya tarafından tarihsel süreç içerisinde bakıldığında oldukça yeni sayılabilecek bir dönemde tanınmaya başlanmıştır. Kiviyi sağlık bakımından oldukça değerli kılan etken ise, içeriğinde yer alan mineral ve de vitaminlerdir. Kivi, vitamin türlerinden özellikle A ve C vitamini bakımından oldukça zengindir. Yine bunun dışında, bu meyvenin yapısında E vitamini de bulunmaktadır.

kivi2

Kivi, vitamin bakımından zengin olarak gösterilen turunçgillerden 4-5 kat daha fazla vitamin oranına sahiptir. İnsan sağlığı açısından oldukça faydalı olan bu vitaminlerin dışında, kivi potasyum, kalsiyum, magnezyum ve de demir gibi mineraller bakımından da oldukça zengin bir meyvedir. Besleyici değer açısından bakıldığında ise, kivi bu bakımdan yeterince zengindir. Öyle ki günde sadece 1 adet yenilen kivi, kişinin 1 günlük A ve de C vitamini ihtiyacını karşılamaya yetmektedir. Kivi meyvesi bu türden besin maddeleri içerirken, bu meyveyi bu denli değerli kılan en önemli maddeler ise, C vitamini, Beta Karoten ve de potasyum gibi maddelerdir. Kivi, pektin ve de flavonitler de içermektedir.

Kivinin Faydaları

kiv *Yapılan bilimsel araştırmalarla, kivinin özellikle gelişim çağındaki çocuklar için oldukça önemli etkilerinin olduğu saptanmıştır. 6-7 yaş civarındaki çocuklarda, kivi solunum yolları açısından olumlu etkilere sahiptir. Yine bunun yanında çocukların yaşamış olduğu nefes darlığı, burun akıntısı, hapşırma, kronik öksürük ve de gece öksürüğü gibi sorunlara da kivi iyi gelmektedir. Öyle ki yapılan araştırmalar sonucu, yeterli miktarda kivi tüketen çocuklarda burun akıntısının %28, hapşırmanın %41, nefes darlığının %32, gece öksürüğünün %27 ve de kronik öksürüğün %25 oranında azaldığı tespit edilmiştir. Kivinin bu tür etkilere sahip olmasının en büyük nedeni ise, kivinin sahip olduğu flavonoitlerin olduğu söylenmektedir. Bu madde, özellikle de hücrede meydana gelen hasarı en aza indirgemede oldukça etkilidir.

Kivinin faydalarından bahsedecek olursak;

*Kivinin yapısında bulunan pektin maddesinin de mucizevi özellikleri bulunmaktadır. Bu maddenin en önemli özelliği ise vücutta bulunan toksinleri temizleme olarak gösterilmektedir. Yine bunun yanında, pektinin kolestrole de olumlu etkileri bulunur. Petkin tarafından kötü yapıdaki kolesterol düşürülür, iyi yapıdaki kolesterol ise artırılır.

*Kivi, bünyesinde sahip olmuş olduğu bütün etken maddeler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirerek, hastalıkların oluşma riskini en aza indirgemektedir.

*Kivinin yapısında bulunan bazı maddeler antimutajenik maddelerdir ve bu maddelerin en önemli özelliği kanseri önlemede yardımcı olmalarıdır.

*Kivinin faydaları ile ilgili birçok araştırma yapılmaktadır. Bu araştırmaların bir tanesi ise İskoçyada yapılmıştır. İskoçyada yapılan bu araştırmada gönüllü kişiler 3 hafta boyunca kivi tüketmişlerdir. 3 hafta sonunda ise bu kişilerde lenfosistlerde meydana gelen DNA zararının oldukça aza indiği tespit edilmiştir.

*Kivinin solunum yolu hastalıklarına iyileştirici etkisi bulunmaktadır. Özellikle de astım ve de öksürük gibi sorunlara kivi iyi gelmektedir.

*Kivi, vücutta bulunan kılcal damarların yapısını güçlendirmektedir.

*Kivinin, kan inceltici etkisi bulunmaktadır. Bu etki sayesinde, kivi kanda yer alan yağ oranını düşürür ve de kan basıncını düzenlemede yardımcı olur.

Kivinin, insan sağlığına bu denli etkileri bulunmaktadır. Birçok hastalıkların engellenmesinde etkin rol oynayan kivi, yeterli miktarda tüketilmektedir. Yeterli orandan fazla kivi tüketimi, kişide alerjik reaksiyonlara sebep olabilmektedir.

Yazar:Erdoğan Gül

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku