Köpeklerde Kansızlık
İnsanlara özgü hastalıklar bir köpekte olur mu demeyin. Çünkü hastalık her canlı çıkabilen bir durumdur. Bazı hastalıklar sadece insanlara özgü değildir. Birçok bilinen hastalık hayvanlarda da kendini göstermektedir. Bunlardan en yaygını hayvanlarda kansızlıktır. Özellikle köpeklerde çıkan kansızlık dikkate alınması gerekir. İnsanlarda kansızlık nasıl büyük önem taşıyorsa, köpeklerde de dikkate alınması gereken bir durumdur. Köpeklerde kansızlık tedavi edilmezse başka sağlık sorunlarına da neden olabilmektedir. Bununla beraber kanın nereden gittiğin tespiti çok önemlidir. Birçok köpek kansızlık nedeniyle enerji düşüklüğünden yorgun ve bitkin duruma gelmektedir. Köpeklerde kansızlığın pek çok nedeni bulunmaktadır. Köpeğinizde yorgunluk hissediyorsanız veteriner hekime başvurmakta büyük yarar vardır.
Köpeklerde Kansızlık Belirtileri Nelerdir?
Kansızlık problemi olan köpeklerde genellikle yorgunluk ve halsizlik meydana gelir. Bilindiği gibi köpekler genellikte atak ve enerjik hayvanlardır. Ancak kansızlıkla birlikte hayvanın hareketlerinde isteksizlik ve yavaşlama gözlemlenir. Köpeklerde kansızlık, köpek sahiplerinin de anlayabileceği bir yapıdadır. Öyle ki kansızlık çeken bir köpeğin dili pembe ise köpeğinizde kansızlık sorunu yok demektir. Ancak dil pembe değil de solgun bir renk halinde olur. Köpeklerde kansızlık kırmızı kan hücrelerinin azalmasıyla ortaya çıkmaktadır. Kırmızı kan hücreleri yani alyuvarların köpek vücudunda azalmasının birçok nedeni olabilmektedir. Bunların en başında gelen köpeklerin düşmanı diyebileceğimiz parazitlerdir. Özellikle iç parazitler köpeklerin iç organlarını ısırarak kanla beslendiği için kansızlığa yol açarlar. Bununla birlikte metabolik bir hastalık nedeniyle köpeğiniz kansızlık çekebilir. Kansızlığın altında yatan herhangi bir başka rahatsızlıkta kansızlığa yol açabilmektedir. Kansızlığın neden olduğu kesinlikle belirlenmesi gerekir. Kansız köpeklerde, köpeklerin gözleri kırmızıya çalar, diş etlerinde ise beyazlık oluşur. Bunun yanı sıra köpeklerde gözle görünür bir halsizlik oluşacaktır. Bu durumda yapılması gereken veteriner hekime başvurulmasıdır. Kansızlığın sebepleri veteriner hekim tarafından kapsamlı bir şekilde araştırılması gerekir. Köpeğinizin daha sağlıklı bir yaşam yaşayabilmesi için kansızlığın kesinlikle tedavi edilmesi gerekir. Köpeklerde kansızlık çok iler safhalardaysa bu köpeğin solunum yollarında sıkıntı oluşturacaktır Bunun sebebi kırmızı kan hücrelerinin vücuda oksijen taşımasıdır. Yeterli oksijen taşıyamayan kırmızı kan hücreleri köpeğin rahat nefes alıp vermesini zorlaştıracaktır. Bu tip ciddi sorunlarla karşılaşmak köpek sahiplerini üzmemesi açısından derhal bir hekimle görüşülmesi gerekir.
Köpeklerde Kansızlık Tedavisi Nasıl Yapılır?
İnsanlarda kansızlık ne kadar önem taşıyorsa köpekler açısından da o kadar önem taşımaktadır. Kansızlığı basit bir sorun olarak görmek oldukça yanlıştır. Tedavi edilmezse ortaya hoş olmayan sonuçlar doğurabilir. Köpeğinizde kansızlık sorunuyla karşılaştıysanız yapılması gereken en önemli şey doktor tavsiyesi dışına çıkmamaktır. Veterinerin araştırmaları sonucunda eğer herhangi bir parazit vakasıyla karşı karşıya iseniz acilen tedaviye başlanmalıdır. Bununla birlikte tıpkı insanlarda olduğu gibi köpeklerde de bazı ilaçların yan etkileri vardır. Eğer köpeğinizin kansızlık dışında başka bir hastalıktan ilaç alıyorsa bu kansızlık yan etkisi yapabilir. Bu durumda ilacın etkileri araştırmalı gerekirse ilaç kullanılmamalıdır. Köpeğinizin demir ve demir bağlaması test edilmelidir. Veteriner gerekli görüyorsa B12 takviyesi yapılmalıdır. Köpeğinize hazır gıdalar yerine kan yapıcı besinler yedirmenizde fayda vardır. Hazır gıdaların hiçbiri köpeğiniz için yararlı değildir. Kansızlık durumunda özellikle pişirilmiş ciğer hem köpeğinizin iştahını açıp onu mutlu edecek hem de sağlığına yarar sağlayacaktır. Köpeğinizin aşırı yormayınız. Çünkü hareket halinde köpekler oksijene ihtiyaç duyar. Kansız bir köpeğin oksijen üretimi sağlıklı köpeklere nazaran daha azdır. Bu yüzden köpeğinizin yorulmamasına özen gösterin. İhtiyaçlarında fazla dolaştırmadan, oyun oynayıp yormadan dinlenmesini sağlayın. Ve doktor kontrollerini ihmal etmeyin.
Yazar:Ensar Türkoğlu
Tavuk ciğerimi verilecek
Ciğer nasıl verilmeli ? Haşlanmalı mı ?