Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Alabaş Otu Nedir? Yararları Nelerdir?

0 727

alabas-otu-nedir-nasil-yenir-faydalari-nelerdirVitamin ve minerali bol, kalorisi ise az olduğu için dengeli beslenmede ideal bir gıda olarak kabul edilen alabaş, açık yeşil ve eflatun renginde yumruları tüketilen bitkidir. Kohlrabi ve yer lahanası isimleriyle de bilinen bu bitkinin ana vatanı hakkında kesin bilgi bulunmamaktadır. Tohum çimlenmesinde sonra toprak üzerinde gelişen gövde şişkinleşerek, tüketilecek kısım olan, depo gövdeyi, diğer bir ifadeyle yumruyu oluşturur. Brassica cinsine giren yumrusu yenen diğer türlerde yumru toprak altında yetişirken, alabaşta yumru toprak üstünde yetişmektedir. Bitki yaprakları şişkinleşmiş gövdeden çıkar ve uzun yaprak sapının ardından yaprak ayası ile son bulur. Yaprakları şekil itibariyle kara lahanaya çok benzemektedir. Yumrunun altında gelişen kazık kök ve bunun etrafında çok sayıda saçak kökten oluşan bir kök sistemine sahiptir. Çiçekler, yumrunun üst orta kısmında çıkar, diğer lahana türleriyle aynı özellikleri taşır. Tohum büyüklüğü, rengi, şekli karnabahar tohumuna çok benzemektedir. Bitki çeşidine ve yetiştirme koşullarına da bağlı olmak üzere yumruların çapı 4-10 cm arasında, yumrularının ağırlığı 300 gram ile bir kilo arasında değişmektedir. Şekil ve tadı şalgam ve turba benzemektedir. Özellikle Amerika, Orta ve Kuzey Avrupada yaygın olarak üretilen bu bitki ülkemizde çok kısa süreden beri bilinmektedir. Son yıllarda sağlıklı beslenmek isteyenlerin tercihleri arasında gelmektedir. Ülkemizde Karadeniz ve Marmara Bölgelerinde yaygın olarak üretilmektedir.

pr_01_848_maxBol lifli bir yapıya sahip olan alabaş; A, B1, B2, B3, B6 ve C vitaminleri yönünden oldukça zengindir. Ayrıca bol miktarda selenyum, demir, fosfor, kalsiyum, sodyum ve potasyum içermektedir. Yüksek miktarda potasyum ve C vitamini bulundurmasının yanında düşük miktarda kalori ve sodyum içermektedir. Turp bitkisi gibi vücutta iyotu emen yapısından dolayı haftada birkaç defa alabaş tüketenlerin iyotlu tuzlar da tüketmesi ya da haftada en fazla bir tane tüketilmesi önerilmektedir. Aksi taktirde troit sorununa neden olmaktadır.

Alabaş otunun 15 çeşit yemeği yapılmaktadır. Turp olan kısmı rendelenip salatalara böreklere katılarak, çiğ veya pişmiş olarak tüketilmektedir. Çiğ olarak ince ince doğranıp, zeytinyağı, tuz ve limonla karıştırılarak da yenmektedir. Diğer taraftan alabaşın kereviz gibi sulu yemeği de yapılmaktadır. Sebze çorbalarına da güzel tat kattığı söylenmektedir. Bunların yanında turbunun üzerinde gelişen yaprakları, üzüm ve lahana yaprağı gibi yaprak sarması yapımında kullanılmaktadır. Ayrıca konservesi yapılara da tüketilmektedir. Almanya’da bu sebzenin çorbası, grateni, oturtması, pane kızartması, carpaccio’su, sotesi, vb. çeşitli türde yemeği yapılmaktadır.

Faydaları

  • Yüksek miktarda demir ve folik asit içermesi sayesinde kansızlığa iyi gelmektedir.
  • İçeriğinde bulunan selenyum, özellikle çocukların zeka gelişimini ve dikkat toplamalarını olumlu yönde etkilemektedir.
  • Öksürüğün ve bronşit hastalığının tedavisinde etkilidir.
  • Böbrek ve safra kesesinden meydana gelen taşların düşürülmesinde etkilidir.
  • Romatizma rahatsızlıklarının hafiflemesinde etkili olduğu söylenmektedir.
  • İçeriğindeki antioksidan maddeler sayesinde kanser hücrelerinin oluşumu, kalp hastalığı, felç geçirme ve katarakt oluşum risklerini önemli ölçülerde azaltmaktadır. Özellikle akciğer ve kalın bağırsak kanserini önlemede etkili olduğu söylenmektedir.
  • Bebek emziren kadınların süt üretimini artırmaktadır.
  • İçeriğindeki potasyum sayesinde yüksek tansiyonu düşürüyor, tansiyonu dengeliyor.
  • Nefes darlığı ve astıma iyi gelmektedir.
  • Sinir sistemi hastalıklarının tedavisinde etkilidir.
  • Yüksek lif oranı sayesinde uzun süre tok kalınmasını sağlaması ve düşük kalorisi sayesinde diyet yapanlara ve formuna dikkat etmek isteyenlere önerilebilecek gıda kaynağıdır.

    Kaynakça:
    www.pudra.com
    www.dunyagida.com.tr

Yazar:Çiğdem Aydın

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku